hunaja sisältää hyödyllisiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita
hunaja on prosessoimaton luonnontuote
1. Hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri
Tiesitkö, että hunajassa on kaloreita 20 % vähemmän kuin sokerissa? Sadassa grammassa hunajaa on 330 kaloria, kun taas vastaavassa määrässä sokeria on 406 kaloria. Jos siis korvaat sokerin samalla määrällä hunajaa, jää energiansaantisi pienemmäksi.
2. Hunaja maistuu sokeria makeammalta
Hunaja maistuu 30 % sokeria makeammalta. Se johtuu siitä, että suurin osa hunajasta on fruktoosia eli hedelmäsokeria. Maistat fruktoosin makeampana kuin sakkaroosin, josta valkoinen sokeri koostuu.
Sokerin saat korvattua hunajalla käyttämällä hunajaa 75 % sokerin määrästä. Mikäli haluat muuttaa reseptin sokerin hunajaksi, niin muuntosuhde on 1 dl sokeria = 3/4 dl hunajaa. Saat hunajalla saman makeuden 40 % pienemmällä kalorimäärällä kuin sokerilla. Tämä johtuu hunajan alhaisemmasta energiapitoisuudesta ja pienemmästä käyttömäärästä.
3. Hunajassa on parempi hiilihydraattikoostumus
Sokeri sisältää vain yhtä sokeria. Sokerista 99,9 % on sakkaroosia. Hunaja koostuu fruktoosista, glukoosista ja sakkaroosista. Hunajassa on fruktoosia 41,4 %, glukoosia 37,9 % ja sakkaroosia 1,5 %. Hunajan glykeeminen indeksi on hieman sokeria alhaisempi eli se nostaa verensokeria hitaammin ja pitää sen pidempään tasaisena.
4. Hunaja sisältää hyödyllisiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita
Hunaja sisältää pieniä määriä kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Hunajassa on esimerkiksi kaliumia, kalsiumia ja B2-vitamiinia. Hunajasta löytyy myös ihmisen elimistölle hyödyllisiä entsyymejä ja maitohappobakteereita. Näiden lisäksi hunajassa on jopa 200 muuta ainesosaa, joista osalla tiedetään olevan antibakteerisia ominaisuuksia.
5. Hunaja on prosessoimaton luonnontuote
Sokerin tuotanto on monivaiheinen ja energiaa vaativa. Sokeri tuotetaan joko sokerijuurikkaasta tai sokeriruo’osta. Sokerijuurikasta tuotetaan Suomessa, mutta sokeriruokoa tuotetaan pääasiassa Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.
Sokerijuurikas kerätään koneellisesti pelloilta. Kerätyt sokerijuurikkaat pestään ja pilkotaan juurikasleikkeeksi. Sokeri erotetaan juurikasleikkeestä 70-asteisen veden avulla. Sokerimehu käsitellään sammutetulla kalkilla ja hiilidioksidilla epäpuhtauksien poistamiseksi. Vesi poistetaan haihduttamalla ja keittämällä. Tämän jälkeen nestepitoista sokerimassaa vielä keitetään ja lingotaan useaan otteeseen. Lopulta sokeri vielä kuivataan ja erotellaan.
Mehiläinen valmistaa hunajan kukista keräämästään medestä. Hunaja kerätään mehiläispesistä käsin. Hunajaa sisältävistä kehistä kuoritaan mehiläisvahakannet ja kehät lingotaan. Hunaja valutetaan siivilöiden läpi suuriin astioihin. Hunajaa seisotetaan pari päivää, jotta siinä mahdollisesti olevat pienet vahamuruset nousevat pinnalle. Hunajan pinnasta kuoritaan vaha pois ja hunaja voidaan pakata sellaisenaan myyntipurkkeihin. Vahan kuorimisen jälkeen hunajan aistinvaraista laatua voidaan parantaa vielä kiteyttämällä se hienokiteiseksi ja vaivaamalla sitä mekaanisesti.
4 replies to “Miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri?”
Juhani
Tuo hunajan parin päivän seisottamisvaihe jäi mietityttämään. Luin toisaalta, että se tapahtuu n. 40 asteen lämpötilassa. Eikö nyt kuitenkin ole niin, että hunajan lääkinnälliset ainesosat tuhoutuvat noinkin korkean lämpötilan ja pitkän seisotuksen johdosta? Eikö olisi myyntivaltti kehittää joku muu menetelmä vahamurujen poistamiseksi, jolloin hunaja jäisi täyteen hyödyllisiä aineita?
Hunajan seisottaminen tapahtuu useimmilla mehiläishoitajilla huoneenlämmössä, eikä tämä vaikuta hunajan entsyymipitoisuuteen.
Entsyymien määrä hunajassa vähenee esimerkiksi valon vaikutuksesta, kuumennuksen seurauksena ja ajan myötä. Toisin kuin yleensä luullaan, esimerkiksi teehen sekoitettu hunaja ei menetä välittömästi kaikkia entsyymejään. Olen kirjoittanut lisää hunajan entsyymipitoisuudesta tekstissä Hunajan entsyymit.
Energiapitoisuus ei itsessään liity millään tavalla terveellisyyteen vaan ehkä pikemminkin painonhallintaan, jota kautta monelle se voi olla parempi vaihtoehto. Esim. vaelluksella tai aktiiviurheilijalle korkea energiapitoisuus ovat hyviä ominaisuuksia.
Olet aivan oikeassa. Ihmisillä on erilaisia tavoitteita, joten joku voi nimenomaan toivoakin korkeaa energiapitoisuutta. Sokeriin vertailtaessa ja erityisesti pohdittaessa hunajan mahdollisuuksia sokerin korvaajana, on alhaisempi energiapitoisuus olennainen asia.
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa. Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä.… Lue lisää
Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria.… Lue lisää
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri?
Hunaja on sokeria terveellisempää, koska
1. Hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri
Tiesitkö, että hunajassa on kaloreita 20 % vähemmän kuin sokerissa? Sadassa grammassa hunajaa on 330 kaloria, kun taas vastaavassa määrässä sokeria on 406 kaloria. Jos siis korvaat sokerin samalla määrällä hunajaa, jää energiansaantisi pienemmäksi.
2. Hunaja maistuu sokeria makeammalta
Hunaja maistuu 30 % sokeria makeammalta. Se johtuu siitä, että suurin osa hunajasta on fruktoosia eli hedelmäsokeria. Maistat fruktoosin makeampana kuin sakkaroosin, josta valkoinen sokeri koostuu.
Sokerin saat korvattua hunajalla käyttämällä hunajaa 75 % sokerin määrästä. Mikäli haluat muuttaa reseptin sokerin hunajaksi, niin muuntosuhde on 1 dl sokeria = 3/4 dl hunajaa. Saat hunajalla saman makeuden 40 % pienemmällä kalorimäärällä kuin sokerilla. Tämä johtuu hunajan alhaisemmasta energiapitoisuudesta ja pienemmästä käyttömäärästä.
3. Hunajassa on parempi hiilihydraattikoostumus
Sokeri sisältää vain yhtä sokeria. Sokerista 99,9 % on sakkaroosia. Hunaja koostuu fruktoosista, glukoosista ja sakkaroosista. Hunajassa on fruktoosia 41,4 %, glukoosia 37,9 % ja sakkaroosia 1,5 %. Hunajan glykeeminen indeksi on hieman sokeria alhaisempi eli se nostaa verensokeria hitaammin ja pitää sen pidempään tasaisena.
4. Hunaja sisältää hyödyllisiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita
Hunaja sisältää pieniä määriä kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Hunajassa on esimerkiksi kaliumia, kalsiumia ja B2-vitamiinia. Hunajasta löytyy myös ihmisen elimistölle hyödyllisiä entsyymejä ja maitohappobakteereita. Näiden lisäksi hunajassa on jopa 200 muuta ainesosaa, joista osalla tiedetään olevan antibakteerisia ominaisuuksia.
5. Hunaja on prosessoimaton luonnontuote
Sokerin tuotanto on monivaiheinen ja energiaa vaativa. Sokeri tuotetaan joko sokerijuurikkaasta tai sokeriruo’osta. Sokerijuurikasta tuotetaan Suomessa, mutta sokeriruokoa tuotetaan pääasiassa Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.
Sokerijuurikas kerätään koneellisesti pelloilta. Kerätyt sokerijuurikkaat pestään ja pilkotaan juurikasleikkeeksi. Sokeri erotetaan juurikasleikkeestä 70-asteisen veden avulla. Sokerimehu käsitellään sammutetulla kalkilla ja hiilidioksidilla epäpuhtauksien poistamiseksi. Vesi poistetaan haihduttamalla ja keittämällä. Tämän jälkeen nestepitoista sokerimassaa vielä keitetään ja lingotaan useaan otteeseen. Lopulta sokeri vielä kuivataan ja erotellaan.
Mehiläinen valmistaa hunajan kukista keräämästään medestä. Hunaja kerätään mehiläispesistä käsin. Hunajaa sisältävistä kehistä kuoritaan mehiläisvahakannet ja kehät lingotaan. Hunaja valutetaan siivilöiden läpi suuriin astioihin. Hunajaa seisotetaan pari päivää, jotta siinä mahdollisesti olevat pienet vahamuruset nousevat pinnalle. Hunajan pinnasta kuoritaan vaha pois ja hunaja voidaan pakata sellaisenaan myyntipurkkeihin. Vahan kuorimisen jälkeen hunajan aistinvaraista laatua voidaan parantaa vielä kiteyttämällä se hienokiteiseksi ja vaivaamalla sitä mekaanisesti.
Lisää tietoa hunajan matkasta purkkiin löydät 20 minuutin dokumentista. Täältä taas pääset kurkkaamaan suositun inkiväärishotin reseptin.
4 replies to “Miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri?”
Juhani
Tuo hunajan parin päivän seisottamisvaihe jäi mietityttämään. Luin toisaalta, että se tapahtuu n. 40 asteen lämpötilassa. Eikö nyt kuitenkin ole niin, että hunajan lääkinnälliset ainesosat tuhoutuvat noinkin korkean lämpötilan ja pitkän seisotuksen johdosta? Eikö olisi myyntivaltti kehittää joku muu menetelmä vahamurujen poistamiseksi, jolloin hunaja jäisi täyteen hyödyllisiä aineita?
Nora / Hello honey
Hunajan seisottaminen tapahtuu useimmilla mehiläishoitajilla huoneenlämmössä, eikä tämä vaikuta hunajan entsyymipitoisuuteen.
Entsyymien määrä hunajassa vähenee esimerkiksi valon vaikutuksesta, kuumennuksen seurauksena ja ajan myötä. Toisin kuin yleensä luullaan, esimerkiksi teehen sekoitettu hunaja ei menetä välittömästi kaikkia entsyymejään. Olen kirjoittanut lisää hunajan entsyymipitoisuudesta tekstissä Hunajan entsyymit.
Teemu T.
Energiapitoisuus ei itsessään liity millään tavalla terveellisyyteen vaan ehkä pikemminkin painonhallintaan, jota kautta monelle se voi olla parempi vaihtoehto. Esim. vaelluksella tai aktiiviurheilijalle korkea energiapitoisuus ovat hyviä ominaisuuksia.
Nora / Hello honey
Olet aivan oikeassa. Ihmisillä on erilaisia tavoitteita, joten joku voi nimenomaan toivoakin korkeaa energiapitoisuutta. Sokeriin vertailtaessa ja erityisesti pohdittaessa hunajan mahdollisuuksia sokerin korvaajana, on alhaisempi energiapitoisuus olennainen asia.
Aiheeseen liittyvät
Hunajainen kurpitsakeitto ja hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa. Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä.… Lue lisää
Miksi hunaja kiteytyy?
Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria.… Lue lisää
Miksi hunaja on valkoista?
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää