Kyllä saa, se on myös imettävälle äidille turvallinen tuote. Tiedän sen tunteen, kun sinä tai puolisosi hakkaa Googleen kerta toisensa jälkeen ”raskaus + vaihtuva elintarvike” –hakuja. Ei luotettavia tuloksia. Uskoako vauvafoorumia tai kaksplussaa? Entäpä Facebookin vauvaryhmiä?
Kerta toisensa jälkeen käyt läpi THL:n ja Eviran listaa raskausaikana vältettävistä elintarvikkeista. Palaat siihen uudestaan ja uudestaan kahdesta syystä:
vauvafoorumeilla ja Facebookissa jaettu tieto on vähintäänkin kyseenalaista
lista on pitkä eikä kukaan voi muistaa ulkoa kaikkia listalla olleita rajoituksia
Päällimmäisenä listasta jää mieleen, että mitään ei saa syödä. Juustoissa oli jotain eroja pehmeän ja kovan välillä. Ja pastöroimattoman ja pastöroidun välillä. Vaikuttiko vielä kotimaisuuskin? Saikohan raakamaitoa juoda? Entä itse valmistettua graavilohta?
Päätät kysyä neuvolassa pähkinöistä, ainakaan niitä ei löydy listalta. Neuvolatäti tietää kertoa, että uusimpien tutkimusten perusteella pähkinöitä kannattaa ruveta välttämään heti – ne kyllä päivitetään listalle seuraavalla kierroksella.
Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle
Hunaja saattoi jäädä mieleesi, koska sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille. On myös mahdollista, että luit tämän tiedon hunajapurkin kyljestä. Se on yksi hunajan pakollisista pakkausmerkinnöistä.
Yli 1-vuotiaat lapset ja aikuiset voivat syödä hunajaa huoletta, sillä heidän ruoansulatuskanavan pH-arvo on matalampi ja suolistomikrobisto kehittyneempi taistelemaan haitallisia bakteereita vastaan.
Hunaja saattaa sisältää botulismin aiheuttavaa bakteeria, minkä vuoksi sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille. Aikuisille tavallisin botulismin lähde ovat vakuumipakatut kalatuotteet ja botulismista käytetään yleisesti nimitystä ruokamyrkytys. Suomessa ei ole tavattu imeväisbotulismia ja aikuisillakin botulismibakteerista peräisin oleva ruokamyrkytys on diagnosoitu vain kolmesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Aikuisten botulismitapausten tartuntalähteenä ovat olleet oliivit, vakuumipakattu kala ja mäti. Botulismin välttämisessä keskeistä on elintarvikkeiden valmistushygienia, katkeamaton kylmäketju ja mieluusti kuumennus korkeassa lämpötilassa (5 min 85 °C lämpötilassa).
Hunajan voit nauttia sellaisenaan – se on täysin turvallinen yli 1-vuotiaille. Sitä myös suositellaan käytettäväksi yskänlääkkeenä yli 1-vuotiaille.
Päivitys 9.4.2020: kuinkas sitten kävikään? Hunajan kulutus lisääntyi ollen vuodessa henkilöä kohden 743 g viimeksi raportoidun tiedon mukaan. Kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä sekä lajihunajia että siitepölyä. Mieltäni lämmitti tämän tekstin saama erityismaininta artikkelissa Metatrendit 2020, otsikolla ”Internet ei ole aivan pilalla”. Kiitos. Anteeksi lukijani, olen aliarvioinut sinut. Kuvittelin, että hunaja-alan markkinatilanne olisi vain minua ja… Lue lisää
Miten hunaja saadaan purkkiin? Millaisia mutkia matkaan tulee, kun halutaan tehdä mahdollisimman pitkälle kotimainen tuote laadusta tinkimättä? Äkkiseltään pakkaussuunnittelu vaikuttaa helpolta. Ostetaan pari purkkia kansineen ja tulostetaan muutama Comic Sans –fonttinen etiketti tarrapaperille. Jos hunajapakkauksen haluaa suunnitella huolella jokaista yksityiskohtaa myöten, ei se olekaan niin yksinkertaista. Viimeisteltyä ulkoasua on mahdotonta tuottaa itse, ellei satu olemaan… Lue lisää
Hunajaa sisältävän juoman avulla saat parannettua oloasi flunssan tai yskän iskiessä. Suosittelen ottamaan kupposen hunajaista flunssajuomaa olon niin vaatiessa. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa ottaa myös teelusikallinen hunajaa sellaisenaan. Näillä ohjeilla torjut flunssan ja yskän oireita ja lyhennät sairastamisen kestoa. Kaikki flunssajuoman osat ovat luonnosta peräisin ja jokaiselle reseptin ainesosalle on olemassa peruste. Hunajainen flunssajuoma 3… Lue lisää
Hunaja ja raskaus
Saako hunajaa syödä raskausaikana?
Kyllä saa, se on myös imettävälle äidille turvallinen tuote. Tiedän sen tunteen, kun sinä tai puolisosi hakkaa Googleen kerta toisensa jälkeen ”raskaus + vaihtuva elintarvike” –hakuja. Ei luotettavia tuloksia. Uskoako vauvafoorumia tai kaksplussaa? Entäpä Facebookin vauvaryhmiä?
Kerta toisensa jälkeen käyt läpi THL:n ja Eviran listaa raskausaikana vältettävistä elintarvikkeista. Palaat siihen uudestaan ja uudestaan kahdesta syystä:
Päällimmäisenä listasta jää mieleen, että mitään ei saa syödä. Juustoissa oli jotain eroja pehmeän ja kovan välillä. Ja pastöroimattoman ja pastöroidun välillä. Vaikuttiko vielä kotimaisuuskin? Saikohan raakamaitoa juoda? Entä itse valmistettua graavilohta?
Päätät kysyä neuvolassa pähkinöistä, ainakaan niitä ei löydy listalta. Neuvolatäti tietää kertoa, että uusimpien tutkimusten perusteella pähkinöitä kannattaa ruveta välttämään heti – ne kyllä päivitetään listalle seuraavalla kierroksella.
Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle
Hunaja saattoi jäädä mieleesi, koska sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille. On myös mahdollista, että luit tämän tiedon hunajapurkin kyljestä. Se on yksi hunajan pakollisista pakkausmerkinnöistä.
Yli 1-vuotiaat lapset ja aikuiset voivat syödä hunajaa huoletta, sillä heidän ruoansulatuskanavan pH-arvo on matalampi ja suolistomikrobisto kehittyneempi taistelemaan haitallisia bakteereita vastaan.
Hunaja saattaa sisältää botulismin aiheuttavaa bakteeria, minkä vuoksi sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille. Aikuisille tavallisin botulismin lähde ovat vakuumipakatut kalatuotteet ja botulismista käytetään yleisesti nimitystä ruokamyrkytys. Suomessa ei ole tavattu imeväisbotulismia ja aikuisillakin botulismibakteerista peräisin oleva ruokamyrkytys on diagnosoitu vain kolmesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Aikuisten botulismitapausten tartuntalähteenä ovat olleet oliivit, vakuumipakattu kala ja mäti. Botulismin välttämisessä keskeistä on elintarvikkeiden valmistushygienia, katkeamaton kylmäketju ja mieluusti kuumennus korkeassa lämpötilassa (5 min 85 °C lämpötilassa).
Hunajan voit nauttia sellaisenaan – se on täysin turvallinen yli 1-vuotiaille. Sitä myös suositellaan käytettäväksi yskänlääkkeenä yli 1-vuotiaille.
Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?
Syynä hunajapurkin varoitustekstiin on maaperän Clostridium botulinum -bakteeri, josta olen kertonut tarkemmin artikkelissa ”Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?”.
Aiheeseen liittyvät
Hunaja-alan trendit 2020
Päivitys 9.4.2020: kuinkas sitten kävikään? Hunajan kulutus lisääntyi ollen vuodessa henkilöä kohden 743 g viimeksi raportoidun tiedon mukaan. Kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä sekä lajihunajia että siitepölyä. Mieltäni lämmitti tämän tekstin saama erityismaininta artikkelissa Metatrendit 2020, otsikolla ”Internet ei ole aivan pilalla”. Kiitos. Anteeksi lukijani, olen aliarvioinut sinut. Kuvittelin, että hunaja-alan markkinatilanne olisi vain minua ja… Lue lisää
Pari sanaa pakkauksesta
Miten hunaja saadaan purkkiin? Millaisia mutkia matkaan tulee, kun halutaan tehdä mahdollisimman pitkälle kotimainen tuote laadusta tinkimättä? Äkkiseltään pakkaussuunnittelu vaikuttaa helpolta. Ostetaan pari purkkia kansineen ja tulostetaan muutama Comic Sans –fonttinen etiketti tarrapaperille. Jos hunajapakkauksen haluaa suunnitella huolella jokaista yksityiskohtaa myöten, ei se olekaan niin yksinkertaista. Viimeisteltyä ulkoasua on mahdotonta tuottaa itse, ellei satu olemaan… Lue lisää
Hunajainen flunssajuoma
Hunajaa sisältävän juoman avulla saat parannettua oloasi flunssan tai yskän iskiessä. Suosittelen ottamaan kupposen hunajaista flunssajuomaa olon niin vaatiessa. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa ottaa myös teelusikallinen hunajaa sellaisenaan. Näillä ohjeilla torjut flunssan ja yskän oireita ja lyhennät sairastamisen kestoa. Kaikki flunssajuoman osat ovat luonnosta peräisin ja jokaiselle reseptin ainesosalle on olemassa peruste. Hunajainen flunssajuoma 3… Lue lisää