Kyllä saa, se on myös imettävälle äidille turvallinen tuote. Tiedän sen tunteen, kun sinä tai puolisosi hakkaa Googleen kerta toisensa jälkeen ”raskaus + vaihtuva elintarvike” –hakuja. Ei luotettavia tuloksia. Uskoako vauvafoorumia tai kaksplussaa? Entäpä Facebookin vauvaryhmiä?
Kerta toisensa jälkeen käyt läpi THL:n ja Eviran listaa raskausaikana vältettävistä elintarvikkeista. Palaat siihen uudestaan ja uudestaan kahdesta syystä:
vauvafoorumeilla ja Facebookissa jaettu tieto on vähintäänkin kyseenalaista
lista on pitkä eikä kukaan voi muistaa ulkoa kaikkia listalla olleita rajoituksia
Päällimmäisenä listasta jää mieleen, että mitään ei saa syödä. Juustoissa oli jotain eroja pehmeän ja kovan välillä. Ja pastöroimattoman ja pastöroidun välillä. Vaikuttiko vielä kotimaisuuskin? Saikohan raakamaitoa juoda? Entä itse valmistettua graavilohta?
Päätät kysyä neuvolassa pähkinöistä, ainakaan niitä ei löydy listalta. Neuvolatäti tietää kertoa, että uusimpien tutkimusten perusteella pähkinöitä kannattaa ruveta välttämään heti – ne kyllä päivitetään listalle seuraavalla kierroksella.
Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle
Hunaja saattoi jäädä mieleesi, koska sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille. On myös mahdollista, että luit tämän tiedon hunajapurkin kyljestä. Se on yksi hunajan pakollisista pakkausmerkinnöistä.
Yli 1-vuotiaat lapset ja aikuiset voivat syödä hunajaa huoletta, sillä heidän ruoansulatuskanavan pH-arvo on matalampi ja suolistomikrobisto kehittyneempi taistelemaan haitallisia bakteereita vastaan.
Hunaja saattaa sisältää botulismin aiheuttavaa bakteeria, minkä vuoksi sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille. Aikuisille tavallisin botulismin lähde ovat vakuumipakatut kalatuotteet ja botulismista käytetään yleisesti nimitystä ruokamyrkytys. Suomessa ei ole tavattu imeväisbotulismia ja aikuisillakin botulismibakteerista peräisin oleva ruokamyrkytys on diagnosoitu vain kolmesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Aikuisten botulismitapausten tartuntalähteenä ovat olleet oliivit, vakuumipakattu kala ja mäti. Botulismin välttämisessä keskeistä on elintarvikkeiden valmistushygienia, katkeamaton kylmäketju ja mieluusti kuumennus korkeassa lämpötilassa (5 min 85 °C lämpötilassa).
Hunajan voit nauttia sellaisenaan – se on täysin turvallinen yli 1-vuotiaille. Sitä myös suositellaan käytettäväksi yskänlääkkeenä yli 1-vuotiaille.
Hunaja on täydellinen lahja, koska hunaja on herkullista säilyy pitkään sopii useimpiin ruokavalioihin on terveellistä on kotimaista lähiruokaa on turvallinen vaihtoehto lahjaideoiden loppuessa on erinomainen valinta kulinaristille sopii juhlaan ympäri vuoden on kauniissa pakkauksessa on helposti saatavilla 1. Hunaja on herkullista Hunaja sopii hyvän omantunnon herkutteluhetkiin sellaisenaan. Se on myös huomattavasti tiedettyä monikäyttöisempi ja toimii… Lue lisää
Hunajan laadun arviointi ulkonäkö koostumus haju maku Millainen on laadukas hunaja ja miten erotat sen? Hunajan laadun arvioinnin voit aloittaa tarkastelemalla hunajapakkausta ulkoapäin. Näyttääkö pakkaus normaalilta, eihän se ole pullistunut? Mikäli pakkaus on läpinäkyvä, näyttääkö sen sisällä oleva hunaja tasalaatuiselta ja sellaiselta, mitä purkin kyljessä luvataan? Hunajan kuuluisi olla väriltään ja koostumukseltaan yhtenevä. Jos hunaja… Lue lisää
Hurraa! Vuoden mehiläisten hoito on nyt palkittu mitä mahtavimmalla luonnontuotteella. Hunaja on purkissa. Kesä on mehiläistarhauksessa intensiivistä aikaa. Hieman hullunkurisesti silloin kun suurin osa Suomesta lomailee, painavat mehiläistarhaajat pyöreää päivää. Tärkein tehtävä kesällä on antaa mehiläisille riittävästi uusia hunajalaatikoita, joihin ne voivat kerätä kasvien mettä ja valmistaa siitä hunajaa. Miten mehiläinen valmistaa hunajaa? Kukat erittävät… Lue lisää
Hunaja ja raskaus
Saako hunajaa syödä raskausaikana?
Kyllä saa, se on myös imettävälle äidille turvallinen tuote. Tiedän sen tunteen, kun sinä tai puolisosi hakkaa Googleen kerta toisensa jälkeen ”raskaus + vaihtuva elintarvike” –hakuja. Ei luotettavia tuloksia. Uskoako vauvafoorumia tai kaksplussaa? Entäpä Facebookin vauvaryhmiä?
Kerta toisensa jälkeen käyt läpi THL:n ja Eviran listaa raskausaikana vältettävistä elintarvikkeista. Palaat siihen uudestaan ja uudestaan kahdesta syystä:
Päällimmäisenä listasta jää mieleen, että mitään ei saa syödä. Juustoissa oli jotain eroja pehmeän ja kovan välillä. Ja pastöroimattoman ja pastöroidun välillä. Vaikuttiko vielä kotimaisuuskin? Saikohan raakamaitoa juoda? Entä itse valmistettua graavilohta?
Päätät kysyä neuvolassa pähkinöistä, ainakaan niitä ei löydy listalta. Neuvolatäti tietää kertoa, että uusimpien tutkimusten perusteella pähkinöitä kannattaa ruveta välttämään heti – ne kyllä päivitetään listalle seuraavalla kierroksella.
Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle
Hunaja saattoi jäädä mieleesi, koska sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille. On myös mahdollista, että luit tämän tiedon hunajapurkin kyljestä. Se on yksi hunajan pakollisista pakkausmerkinnöistä.
Yli 1-vuotiaat lapset ja aikuiset voivat syödä hunajaa huoletta, sillä heidän ruoansulatuskanavan pH-arvo on matalampi ja suolistomikrobisto kehittyneempi taistelemaan haitallisia bakteereita vastaan.
Hunaja saattaa sisältää botulismin aiheuttavaa bakteeria, minkä vuoksi sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille. Aikuisille tavallisin botulismin lähde ovat vakuumipakatut kalatuotteet ja botulismista käytetään yleisesti nimitystä ruokamyrkytys. Suomessa ei ole tavattu imeväisbotulismia ja aikuisillakin botulismibakteerista peräisin oleva ruokamyrkytys on diagnosoitu vain kolmesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Aikuisten botulismitapausten tartuntalähteenä ovat olleet oliivit, vakuumipakattu kala ja mäti. Botulismin välttämisessä keskeistä on elintarvikkeiden valmistushygienia, katkeamaton kylmäketju ja mieluusti kuumennus korkeassa lämpötilassa (5 min 85 °C lämpötilassa).
Hunajan voit nauttia sellaisenaan – se on täysin turvallinen yli 1-vuotiaille. Sitä myös suositellaan käytettäväksi yskänlääkkeenä yli 1-vuotiaille.
Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?
Syynä hunajapurkin varoitustekstiin on maaperän Clostridium botulinum -bakteeri, josta olen kertonut tarkemmin artikkelissa ”Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?”.
Aiheeseen liittyvät
10 syytä, miksi hunaja on täydellinen lahja
Hunaja on täydellinen lahja, koska hunaja on herkullista säilyy pitkään sopii useimpiin ruokavalioihin on terveellistä on kotimaista lähiruokaa on turvallinen vaihtoehto lahjaideoiden loppuessa on erinomainen valinta kulinaristille sopii juhlaan ympäri vuoden on kauniissa pakkauksessa on helposti saatavilla 1. Hunaja on herkullista Hunaja sopii hyvän omantunnon herkutteluhetkiin sellaisenaan. Se on myös huomattavasti tiedettyä monikäyttöisempi ja toimii… Lue lisää
Hunajan laatu
Hunajan laadun arviointi ulkonäkö koostumus haju maku Millainen on laadukas hunaja ja miten erotat sen? Hunajan laadun arvioinnin voit aloittaa tarkastelemalla hunajapakkausta ulkoapäin. Näyttääkö pakkaus normaalilta, eihän se ole pullistunut? Mikäli pakkaus on läpinäkyvä, näyttääkö sen sisällä oleva hunaja tasalaatuiselta ja sellaiselta, mitä purkin kyljessä luvataan? Hunajan kuuluisi olla väriltään ja koostumukseltaan yhtenevä. Jos hunaja… Lue lisää
Miten hunajaa tehdään?
Hurraa! Vuoden mehiläisten hoito on nyt palkittu mitä mahtavimmalla luonnontuotteella. Hunaja on purkissa. Kesä on mehiläistarhauksessa intensiivistä aikaa. Hieman hullunkurisesti silloin kun suurin osa Suomesta lomailee, painavat mehiläistarhaajat pyöreää päivää. Tärkein tehtävä kesällä on antaa mehiläisille riittävästi uusia hunajalaatikoita, joihin ne voivat kerätä kasvien mettä ja valmistaa siitä hunajaa. Miten mehiläinen valmistaa hunajaa? Kukat erittävät… Lue lisää