Bees’ recipe – nothing added, nothing taken away
Late harvested gourmet honey from Finland

Maailman elämyksellisin hunaja

 

Lukemattomat auringonnousut ja -laskut luonnonhelmassa. Tasainen surina, hunajan ja mehiläisvahan tuoksu pesillä. Aito tunne siitä, että teen maailman tärkeintä työtä pölyttäjien hyväksi. Minulle mehiläisten hoitaminen on elämys, lähes meditatiivinen kokemus. Vain aidosta intohimosta syntyy maailman elämyksellisin hunaja, Hello honey.

Erikoistun lajihunajiin, jokaisella hunajalla on siis tietty alkuperä. Toisinaan se on sesonki, esimerkiksi alkukesä tai loppukesä. Viimeisen päälle onnistuessaan syntyvät yksikukkahunajat, harvinaiset ja arvostetut herkut. Kuluvana hunajasesonkina pyritään tuottamaan lajihunajia näistä kasveista: voikukka, mustikka, puolukka, hunajakukka, valkomesikkä, apila, rypsi ja lehmus. Yksikukkahunajissa on mahdollisimman suuri osuus juuri tietystä kasvista peräisin olevaa mettä.

Mehiläistarhapaikkani sijaitsevat Turun saaristossa, Loimaalla ja Vantaalla. Turun saaristossa, Paraisilla, Qvidjan tilalla tuotan  yksikukkahunajia ainutlaatuisessa saaristoluonnossa. Hunajan keräävät pohjolan tummat mehiläiset, tuttavallisemmin mustat mehiläiset. Ne ovat harvinainen, kertaalleen lähes hävinnyt alkuperäisrotu, jonka suojelutyössä olen mukana. Mehiläistarhaajista 1 % hoitaa mustia mehiläisiä.

Jalopuut, rantaniityt ja mökkiläisten nauru täyttävät Paraisen. Qvidjan tila on kokeilutila Itämeri-ystävälliselle, hiiltä sitovalle ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittavalle maanviljelylle. Se on myös ainutlaatuinen kulttuuriympäristö kivilinnoineen ja tryffelitarhoineen.

Loimaalla, Alastaron kylässä, laiduntavat italialaiset mehiläiset. Toisin kuin luullaan, Alastaro kuuluu Varsinais-Suomeen, ei suinkaan Pohjanmaahan. Loimaalta löytyy erityinen harjuluonto, joka mahdollistaa marjaisampien yksikukkahunajien tuotannon. Se on Suomen maatalousvaltaisimpia kuntia ja merkittävä rypsintuottaja. Osa yksikukkahunajista tuotetaan ilahduttavasti omilla pelloilla. Ilman kasvinsuojeluaineita, tietysti.

 

Pohjois-Vantaalla, Katrinebergin kartanolla, sijaitsee mehiläistarha, jonka tärkein tehtävä on kertoa kaupunkilaisille tarinaa pölyttäjien tärkeydestä. Katrinebergin italialaiset mehiläiset ovat osallistuneet työpajoihin, mehiläisinfoihin ja turvallisen lasipesän avulla myös lasten leireille.

Hunajani on palkittu aistinvaraiseen arviointiin perustuvissa kilpailuissa kunniamaininnoin ja maakunnan paras hunaja -voitoin. Maailman elämyksellisin hunaja syntyy hifistelystä kasvialkuperän kanssa, viimeisen päälle hiotusta pakkauksesta ja pölyttäjien suojelutyöstä.

Honey_X

Uusimmat artikkelit

Mesikasvikesannon perustaminen

Mesikasvikesannon perustaminen osa 1: miksi?

Tästä alkaa sarja artikkeleita, joissa kerron kokemuksistani mesikasvien viljelyyn liittyen. Maataloudessa on harmittavaa se, että tietoa käytännön viljelystä on hävettävän huonosti saatavilla verkosta. Lähes kaikkiin asioihin tarjoaa Google nykyään parhaan vastauksen, toisin on maatalouden laita. Pölyttäjät ansaitsevat parempaa. Miksi perustaa mesikasvikesanto? Mesikasvikesanto, kukkaniitty, pölyttäjäpelto. Lyhyesti sen tarkoituksena on tarjota pölyttäjille ravintoa. Miksi perustaa mesikasvikesanto? Motivaatiotekijät… Lue lisää

Mustat mehiläiset

Mustien mehiläisten matkassa

Yksi mehiläistarhauksen suurimpia hämmästyksiä oli oivallus, että mehiläisrotuja on erilaisia. Kun aloitin mehiläistarhauksen, halusin ehdottomasti hankkia pohjolan tummia mehiläisiä. Pohjolan tumma mehiläinen eli musta mehiläinen kiinnosti, koska se on maatiaisrotu. Vähän kuin maatiaiskanat tai kyyttölehmät ovat alkuperäisrotuja. Olin myös kuullut rodun uhanalaisuudesta ja halusin tehdä oman osuuteni mustan mehiläisen suojetyön eteen. Otin tuolloin yhteyttä rodun… Lue lisää

Lajihunaja Hello honey artikkelissa mitä ovat lajihunajat

Mitä ovat lajihunajat?

Lajihunajat ovat hunajahifistelijän taivas. Yksittäisistä ahaa-elämyksistäni suurin on ollut se, että hunajia on erilaisia. Siis todella erilaisia. Ne voivat vaihdella väriltään, maultaan ja koostumukseltaan. Valkoisesta mustaan, miedon hedelmäisestä maltaiseen, juoksevasta kovaan. Aiemmin ajattelin, että hunaja ”maistuu hunajalta” ja on ”hunajanväristä”. Kuinka väärässä olinkaan! Kun ensi kerran maistoin eri lajihunajia, aukesi aivan uusi maailma. Olen juuri… Lue lisää

Yhteystiedot

Finhoney Oy

Nora Mäntysaari

hello@hellohoney.fi

+358 50 592 3056

Honey_X
Updating…
  • Ostoskori on tyhjä.