Lukemattomat auringonnousut ja -laskut luonnonhelmassa. Tasainen surina, hunajan ja mehiläisvahan tuoksu pesillä. Aito tunne siitä, että teen maailman tärkeintä työtä pölyttäjien hyväksi. Minulle mehiläisten hoitaminen on elämys, lähes meditatiivinen kokemus. Vain aidosta intohimosta syntyy maailman elämyksellisin hunaja, Hello honey.

Erikoistun lajihunajiin, jokaisella hunajalla on siis tietty alkuperä. Toisinaan se on sesonki, esimerkiksi alkukesä tai loppukesä. Viimeisen päälle onnistuessaan syntyvät yksikukkahunajat, harvinaiset ja arvostetut herkut. Viime kesänä tuotin lajihunajia näistä kasveista: voikukka, puolukka, hunajakukka ja valkomesikkä. Lisäksi sain tuotettua pienen erän mesikastehunajaa. Yksikukkahunajissa on mahdollisimman suuri osuus juuri tietystä kasvista peräisin olevaa mettä.

Mehiläistarhapaikkani sijaitsevat Turun saaristossa, Loimaalla ja Vantaalla. Turun saaristossa, Paraisilla, Qvidjan tilalla tuotan  yksikukkahunajia ainutlaatuisessa saaristoluonnossa. Hunajan keräävät pohjolan tummat mehiläiset, tuttavallisemmin mustat mehiläiset. Ne ovat harvinainen, kertaalleen lähes hävinnyt alkuperäisrotu, jonka suojelutyössä olen mukana. Mehiläistarhaajista 1 % hoitaa mustia mehiläisiä.

Jalopuut, rantaniityt ja mökkiläisten nauru täyttävät Paraisen. Qvidjan tila on kokeilutila Itämeri-ystävälliselle, hiiltä sitovalle ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittavalle maanviljelylle. Se on myös ainutlaatuinen kulttuuriympäristö kivilinnoineen ja tryffelitarhoineen.

Loimaalla, Alastaron kylässä, laiduntavat italialaiset mehiläiset. Toisin kuin luullaan, Alastaro kuuluu Varsinais-Suomeen, ei suinkaan Pohjanmaahan. Loimaalta löytyy erityinen harjuluonto, joka mahdollistaa marjaisampien yksikukkahunajien tuotannon. Se on Suomen maatalousvaltaisimpia kuntia ja merkittävä rypsintuottaja. Osa yksikukkahunajista tuotetaan ilahduttavasti omilla pelloilla. Ilman kasvinsuojeluaineita, tietysti.

Mitä ovat lajihunajat?

Haluatko kuulla meistä lisää?
Tilaa hunajainen uutiskirjeemme.

Hunajani on palkittu aistinvaraiseen arviointiin perustuvissa kilpailuissa kunniamaininnoin ja maakunnan paras hunaja -voitoin. Maailman elämyksellisin hunaja syntyy hifistelystä kasvialkuperän kanssa, viimeisen päälle hiotusta pakkauksesta ja pölyttäjien suojelutyöstä.

Honey_X

Uusimmat artikkelit

Kummimehiläispesä

Näin tehtiin Bee Rescue Finland Oy

Huhhuh! Puoli vuotta työntekoa tiivistyi viimein lanseeraukseen. Bee Rescue on täällä ja on tätä kirjoittaessani kolmatta päivää julkisesti näkyvillä. Kummimehiläispesätilauksia on tullut ja kourallinen mehiläishoitajia haluaa liittyä mukaan. Jes! Mikä on kummimehiläispesä? Voit ostaa omaksi tai lahjaksi kummimehiläispesän. Pääset siis valitsemaan haluamasi mehiläistarhaajan, joka hoitaa vuokraamaasi mehiläispesää. Saat kummitodistuksen, mehiläisten kuulumisia ja hunajasesongin päätteeksi purkillisen… Lue lisää

Paraisten kesä Kreetta Järvenpään matkassa

Kesä Kreetta Järvenpään matkassa

Tämä tarina sai alkunsa treffeillä. Nimittäin Keskon järjestämillä Lähiruokatreffeillä, jonne vuosittain kootaan pientuottajia. Samaan aikaan oli käynnissä K-kampuksen esittely vaikuttajille, tuskinpa sattumaa. Olen jo parina vuonna edustanut ainoana mehiläistarhaajana hunaja-alaa Lähiruokatreffeillä. Esimerkiksi pienpaahtimoita ja pienpanimoita siellä on paikalla pilvin pimein. Kenties jonain päivänä hunaja on niin suuri trendi, että hunajantuottajista muodostuukin merkittävä osuus näytteilleasettajista. Puhetta… Lue lisää

Mehiläistarhaaja

Etänä, verkossa ja auringonpaisteessa

Tykkään raottaa ovea ammattikuntani takahuoneeseen. Tämä teksti on julkaistu pääkirjoituksena 14.4.2020 ilmestyneessä Suomen Mehiläishoitajain Liiton Mehiläinen-lehdessä nro 2/2020. Etänä, verkossa ja auringonpaisteessa Suomalaiset ovat rajoittaneet kokoontumiset kymmeneen yksilöön ja pysyttelevät sisätiloissa. “Vältä sosiaalisia kontakteja. Saat ulkoilla, kunhan et tapaa muita ihmisiä”, kuului hallituksen ohje koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ajattelin uuden mehiläistarhauskauden nousseen pääuutisiin, sillä kuvaus sopii… Lue lisää

Yhteystiedot

Finhoney Oy

Nora Mäntysaari

hello@hellohoney.fi

+358 50 592 3056

    Honey_X
    Updating…
    • Ostoskori on tyhjä.