Bees’ recipe – nothing added, nothing taken away
Late harvested gourmet honey from Finland

 

Maailman elämyksellisin hunaja

 

Lukemattomat auringonnousut ja -laskut luonnonhelmassa. Tasainen surina, hunajan ja mehiläisvahan tuoksu pesillä. Aito tunne siitä, että teen maailman tärkeintä työtä pölyttäjien hyväksi. Minulle mehiläisten hoitaminen on elämys, lähes meditatiivinen kokemus. Vain aidosta intohimosta syntyy maailman elämyksellisin hunaja, Hello honey.

Erikoistun lajihunajiin, jokaisella hunajalla on siis tietty alkuperä. Toisinaan se on sesonki, esimerkiksi alkukesä tai loppukesä. Viimeisen päälle onnistuessaan syntyvät yksikukkahunajat, harvinaiset ja arvostetut herkut. Viime kesänä tuotin lajihunajia näistä kasveista: voikukka, puolukka, hunajakukka ja valkomesikkä. Lisäksi sain tuotettua pienen erän mesikastehunajaa. Yksikukkahunajissa on mahdollisimman suuri osuus juuri tietystä kasvista peräisin olevaa mettä.

Mehiläistarhapaikkani sijaitsevat Turun saaristossa, Loimaalla ja Vantaalla. Turun saaristossa, Paraisilla, Qvidjan tilalla tuotan  yksikukkahunajia ainutlaatuisessa saaristoluonnossa. Hunajan keräävät pohjolan tummat mehiläiset, tuttavallisemmin mustat mehiläiset. Ne ovat harvinainen, kertaalleen lähes hävinnyt alkuperäisrotu, jonka suojelutyössä olen mukana. Mehiläistarhaajista 1 % hoitaa mustia mehiläisiä.

Jalopuut, rantaniityt ja mökkiläisten nauru täyttävät Paraisen. Qvidjan tila on kokeilutila Itämeri-ystävälliselle, hiiltä sitovalle ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittavalle maanviljelylle. Se on myös ainutlaatuinen kulttuuriympäristö kivilinnoineen ja tryffelitarhoineen.

Loimaalla, Alastaron kylässä, laiduntavat italialaiset mehiläiset. Toisin kuin luullaan, Alastaro kuuluu Varsinais-Suomeen, ei suinkaan Pohjanmaahan. Loimaalta löytyy erityinen harjuluonto, joka mahdollistaa marjaisampien yksikukkahunajien tuotannon. Se on Suomen maatalousvaltaisimpia kuntia ja merkittävä rypsintuottaja. Osa yksikukkahunajista tuotetaan ilahduttavasti omilla pelloilla. Ilman kasvinsuojeluaineita, tietysti.

 

Pohjois-Vantaalla, Katrinebergin kartanolla, sijaitsee mehiläistarha, jonka keskeisin tehtävä on kertoa kaupunkilaisille tarinaa pölyttäjien tärkeydestä. Katrinebergin italialaiset mehiläiset ovat osallistuneet työpajoihin, mehiläisinfoihin ja turvallisen lasipesän avulla myös lasten leireille.

Hunajani on palkittu aistinvaraiseen arviointiin perustuvissa kilpailuissa kunniamaininnoin ja maakunnan paras hunaja -voitoin. Maailman elämyksellisin hunaja syntyy hifistelystä kasvialkuperän kanssa, viimeisen päälle hiotusta pakkauksesta ja pölyttäjien suojelutyöstä.

Honey_X

Uusimmat artikkelit

Mehiläistarhaaja

Etänä, verkossa ja auringonpaisteessa

Tykkään raottaa ovea ammattikuntani takahuoneeseen. Tämä teksti on julkaistu pääkirjoituksena 14.4.2020 ilmestyneessä Suomen Mehiläishoitajain Liiton Mehiläinen-lehdessä nro 2/2020. Etänä, verkossa ja auringonpaisteessa Suomalaiset ovat rajoittaneet kokoontumiset kymmeneen yksilöön ja pysyttelevät sisätiloissa. “Vältä sosiaalisia kontakteja. Saat ulkoilla, kunhan et tapaa muita ihmisiä”, kuului hallituksen ohje koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ajattelin uuden mehiläistarhauskauden nousseen pääuutisiin, sillä kuvaus sopii… Lue lisää

20Mesikasvikesannon-viljely

Mesikasvikesannon perustaminen osa 3: viljely

Mesikasvikesannon viljely on hetkeen toivotuimpia tekstejä. Sarjan aiemmassa artikkelissa pohdittiin kasvivalintoja mesikasvikesantoon ja ensimmäisessä artikkelissa syitä sille, miksi mesikasvikesanto kannattaa perustaa. Parahin maanviljelijä, mökkeilijä, omakotitaloasuja ja maanviljelijän naapuri. Tässä on yksityiskohtaisesti koottuna ensimmäisen vuoden kokemukseni mesikasvien viljelystä, toivottavasti koet artikkelin hyödylliseksi. Peltolohkot Kaikki lähtee maaperästä eli peltolohkojen valinnasta. Projektiini “mesikasvikesannon viljely” valikoitui kolme lohkoa: pihapelto,… Lue lisää

hellohoney_oneofakind_42_lowres

Miksi hunaja kiteytyy?

Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys “miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on “sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria.… Lue lisää

Yhteystiedot

Finhoney Oy

Nora Mäntysaari

hello@hellohoney.fi

+358 50 592 3056

    Honey_X
    Updating…
    • Ostoskori on tyhjä.