Oletko koskaan käynyt Päiväkahvibaarissa? Kun tapaamispaikan kriteerinä oli kahvi ja Vallila, osui Helsingin kahvipaahtimon Päiväkahvibaari minun ja ystäväni vierailukohteeksi. Paikka oli mukavan rosoisesti sisustettu ja vaikka istumapaikkoja oli vain muutama, riitti se mainiosti meidän tarpeisiin. Kahveissa oli, mistä valita ja aina silloin tällöin kuului jauhatuskoneen raksutus.
Erinomaisen kahvin kyytipojaksi oli tarjolla herkullista banaanileipää. Selvästikään en saanut siitä tarpeekseni, sillä olihan kotona tehtävä oma versio banaanileivän reseptistä.
Banaanileipä hunajalla
Banaanileipä auttaa akuuttiin matkakuumeeseen; minulle tuli siitä mieleen Madeira banaaniplantaaseineen. Madeiran matkalta muistan, että banaanitertut peitetään muovipussilla jo kasvuvaiheessa. Paikallisen matkaoppaan mukaan tämä tehdään siksi, että banaani on herkkä osumille (jotka aiheuttavat mustumista, ennen kaikkea niitä banaaneiden mustia pilkkuja). Kuulemma tällainen osuma tarkoittaa pienimmillään hyönteisen lentämistä banaania päin. Hämmästyttävää!
Banaanileipä on oiva sijoituspaikka ylikypsille banaaneille. Keltaiset ja raa’at banaanit on muutenkin todella vaikeaa muussata, joten suosittelen käyttämään vain hyvin kypsyneitä banaaneja. Kuvissa on keltaiset banaanit vain esteettisten syiden vuoksi, en itsekään haluaisi katsella kuvia mustista banaaneista.
Päiväkahvibaarissa nauttimani banaanileipä oli brunette, mutta omastani tein blondin version. Valmistin banaanileivän ilman sokeria. Käytin makeutukseen ainoastaan hunajaa. Banaanileipä hunajalla oli loistava valinta; rakenteesta tuli mehevä eikä se kärsinyt sokerin puutteesta. Tässä siis mehiläistarhaajan ohje banaanileipään, ole hyvä!
Muussaa ylikypsät banaanit haarukalla tai survimella. Sulata voi ja sekoita se muussattujen banaanien joukkoon.
Jos käytät kovaksi kiteytynyttä hunajaa, pidä sitä hetki vesihauteessa, jotta se notkistuu. Lisää taikinan joukkoon notkea hunaja ja loput banaanileivän ainekset. Sekoita viimeiseksi joukkoon pähkinät, voit käyttää esimerkiksi cashewpähkinöitä tai saksanpähkinöitä. Itse käytin ensimmäisiä.
Kaada koko komeus haluamasi malliseen voideltuun vuokaan. Banaanileipäni paistui pyöreässä vuoassa. Puolita ohje, jos käytät pienempää leipävuokaa. Laita banaanileipä uuniin 175 °C:seen. Anna paistua tunnin verran. Tarkista banaanileivän kypsyys pistämällä veitsellä keskikohtaan. Jos veitseen ei jää taikinaa, on banaanileipä kypsä. Sitten nauttimaan!
Korvaan leivonnassa kaiken sokerin ja siirapin hunajalla. Resepteissä 1 dl sokeria vastaa 3/4 dl hunajaa. Täältä pääset lukemaan, miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri.
Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria.… Lue lisää
Saako hunajaa syödä raskausaikana? Kyllä saa, se on myös imettävälle äidille turvallinen tuote. Tiedän sen tunteen, kun sinä tai puolisosi hakkaa Googleen kerta toisensa jälkeen ”raskaus + vaihtuva elintarvike” –hakuja. Ei luotettavia tuloksia. Uskoako vauvafoorumia tai kaksplussaa? Entäpä Facebookin vauvaryhmiä? Kerta toisensa jälkeen käyt läpi THL:n ja Eviran listaa raskausaikana vältettävistä elintarvikkeista. Palaat siihen uudestaan… Lue lisää
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää
Mehiläistarhaajan banaanileipä
Oletko koskaan käynyt Päiväkahvibaarissa? Kun tapaamispaikan kriteerinä oli kahvi ja Vallila, osui Helsingin kahvipaahtimon Päiväkahvibaari minun ja ystäväni vierailukohteeksi. Paikka oli mukavan rosoisesti sisustettu ja vaikka istumapaikkoja oli vain muutama, riitti se mainiosti meidän tarpeisiin. Kahveissa oli, mistä valita ja aina silloin tällöin kuului jauhatuskoneen raksutus.
Erinomaisen kahvin kyytipojaksi oli tarjolla herkullista banaanileipää. Selvästikään en saanut siitä tarpeekseni, sillä olihan kotona tehtävä oma versio banaanileivän reseptistä.
Banaanileipä hunajalla
Banaanileipä auttaa akuuttiin matkakuumeeseen; minulle tuli siitä mieleen Madeira banaaniplantaaseineen. Madeiran matkalta muistan, että banaanitertut peitetään muovipussilla jo kasvuvaiheessa. Paikallisen matkaoppaan mukaan tämä tehdään siksi, että banaani on herkkä osumille (jotka aiheuttavat mustumista, ennen kaikkea niitä banaaneiden mustia pilkkuja). Kuulemma tällainen osuma tarkoittaa pienimmillään hyönteisen lentämistä banaania päin. Hämmästyttävää!
Banaanileipä on oiva sijoituspaikka ylikypsille banaaneille. Keltaiset ja raa’at banaanit on muutenkin todella vaikeaa muussata, joten suosittelen käyttämään vain hyvin kypsyneitä banaaneja. Kuvissa on keltaiset banaanit vain esteettisten syiden vuoksi, en itsekään haluaisi katsella kuvia mustista banaaneista.
Päiväkahvibaarissa nauttimani banaanileipä oli brunette, mutta omastani tein blondin version. Valmistin banaanileivän ilman sokeria. Käytin makeutukseen ainoastaan hunajaa. Banaanileipä hunajalla oli loistava valinta; rakenteesta tuli mehevä eikä se kärsinyt sokerin puutteesta. Tässä siis mehiläistarhaajan ohje banaanileipään, ole hyvä!
Banaanileipä
Muussaa ylikypsät banaanit haarukalla tai survimella. Sulata voi ja sekoita se muussattujen banaanien joukkoon.
Jos käytät kovaksi kiteytynyttä hunajaa, pidä sitä hetki vesihauteessa, jotta se notkistuu. Lisää taikinan joukkoon notkea hunaja ja loput banaanileivän ainekset. Sekoita viimeiseksi joukkoon pähkinät, voit käyttää esimerkiksi cashewpähkinöitä tai saksanpähkinöitä. Itse käytin ensimmäisiä.
Kaada koko komeus haluamasi malliseen voideltuun vuokaan. Banaanileipäni paistui pyöreässä vuoassa. Puolita ohje, jos käytät pienempää leipävuokaa. Laita banaanileipä uuniin 175 °C:seen. Anna paistua tunnin verran. Tarkista banaanileivän kypsyys pistämällä veitsellä keskikohtaan. Jos veitseen ei jää taikinaa, on banaanileipä kypsä. Sitten nauttimaan!
Korvaan leivonnassa kaiken sokerin ja siirapin hunajalla. Resepteissä 1 dl sokeria vastaa 3/4 dl hunajaa. Täältä pääset lukemaan, miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri.
Aiheeseen liittyvät
Miksi hunaja kiteytyy?
Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria.… Lue lisää
Hunaja ja raskaus
Saako hunajaa syödä raskausaikana? Kyllä saa, se on myös imettävälle äidille turvallinen tuote. Tiedän sen tunteen, kun sinä tai puolisosi hakkaa Googleen kerta toisensa jälkeen ”raskaus + vaihtuva elintarvike” –hakuja. Ei luotettavia tuloksia. Uskoako vauvafoorumia tai kaksplussaa? Entäpä Facebookin vauvaryhmiä? Kerta toisensa jälkeen käyt läpi THL:n ja Eviran listaa raskausaikana vältettävistä elintarvikkeista. Palaat siihen uudestaan… Lue lisää
Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää