Oletko koskaan käynyt Päiväkahvibaarissa? Kun tapaamispaikan kriteerinä oli kahvi ja Vallila, osui Helsingin kahvipaahtimon Päiväkahvibaari minun ja ystäväni vierailukohteeksi. Paikka oli mukavan rosoisesti sisustettu ja vaikka istumapaikkoja oli vain muutama, riitti se mainiosti meidän tarpeisiin. Kahveissa oli, mistä valita ja aina silloin tällöin kuului jauhatuskoneen raksutus.
Erinomaisen kahvin kyytipojaksi oli tarjolla herkullista banaanileipää. Selvästikään en saanut siitä tarpeekseni, sillä olihan kotona tehtävä oma versio banaanileivän reseptistä.
Banaanileipä hunajalla
Banaanileipä auttaa akuuttiin matkakuumeeseen; minulle tuli siitä mieleen Madeira banaaniplantaaseineen. Madeiran matkalta muistan, että banaanitertut peitetään muovipussilla jo kasvuvaiheessa. Paikallisen matkaoppaan mukaan tämä tehdään siksi, että banaani on herkkä osumille (jotka aiheuttavat mustumista, ennen kaikkea niitä banaaneiden mustia pilkkuja). Kuulemma tällainen osuma tarkoittaa pienimmillään hyönteisen lentämistä banaania päin. Hämmästyttävää!
Banaanileipä on oiva sijoituspaikka ylikypsille banaaneille. Keltaiset ja raa’at banaanit on muutenkin todella vaikeaa muussata, joten suosittelen käyttämään vain hyvin kypsyneitä banaaneja. Kuvissa on keltaiset banaanit vain esteettisten syiden vuoksi, en itsekään haluaisi katsella kuvia mustista banaaneista.
Päiväkahvibaarissa nauttimani banaanileipä oli brunette, mutta omastani tein blondin version. Valmistin banaanileivän ilman sokeria. Käytin makeutukseen ainoastaan hunajaa. Banaanileipä hunajalla oli loistava valinta; rakenteesta tuli mehevä eikä se kärsinyt sokerin puutteesta. Tässä siis mehiläistarhaajan ohje banaanileipään, ole hyvä!
Muussaa ylikypsät banaanit haarukalla tai survimella. Sulata voi ja sekoita se muussattujen banaanien joukkoon.
Jos käytät kovaksi kiteytynyttä hunajaa, pidä sitä hetki vesihauteessa, jotta se notkistuu. Lisää taikinan joukkoon notkea hunaja ja loput banaanileivän ainekset. Sekoita viimeiseksi joukkoon pähkinät, voit käyttää esimerkiksi cashewpähkinöitä tai saksanpähkinöitä. Itse käytin ensimmäisiä.
Kaada koko komeus haluamasi malliseen voideltuun vuokaan. Banaanileipäni paistui pyöreässä vuoassa. Puolita ohje, jos käytät pienempää leipävuokaa. Laita banaanileipä uuniin 175 °C:seen. Anna paistua tunnin verran. Tarkista banaanileivän kypsyys pistämällä veitsellä keskikohtaan. Jos veitseen ei jää taikinaa, on banaanileipä kypsä. Sitten nauttimaan!
Korvaan leivonnassa kaiken sokerin ja siirapin hunajalla. Resepteissä 1 dl sokeria vastaa 3/4 dl hunajaa. Täältä pääset lukemaan, miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri.
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Mustan mehiläisen hunaja Mustan mehiläisen hunaja on harvinaisen alkuperäisrodun tuottamaa hunajaa. Musta mehiläinen on ensimmäinen Suomeen, Turun seudulle, 1750-luvulla tuotu mehiläinen. Alkuperäisrotumme lähes hävisi, kunnes muutama mehiläishoitaja alkoi suojella harvinaista mustaa mehiläistä. Tällä hetkellä noin 1 % mehiläishoitajista suojelee juuri mustaa mehiläistä. Miten tutustuin mustiin mehiläisiin? Innostuin mehiläistarhauksesta käytyäni agronomiopintojen yhteydessä vapaavalintaisen mehiläistarhauksen kurssin. Tuolla… Lue lisää
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää
Mehiläistarhaajan banaanileipä
Oletko koskaan käynyt Päiväkahvibaarissa? Kun tapaamispaikan kriteerinä oli kahvi ja Vallila, osui Helsingin kahvipaahtimon Päiväkahvibaari minun ja ystäväni vierailukohteeksi. Paikka oli mukavan rosoisesti sisustettu ja vaikka istumapaikkoja oli vain muutama, riitti se mainiosti meidän tarpeisiin. Kahveissa oli, mistä valita ja aina silloin tällöin kuului jauhatuskoneen raksutus.
Erinomaisen kahvin kyytipojaksi oli tarjolla herkullista banaanileipää. Selvästikään en saanut siitä tarpeekseni, sillä olihan kotona tehtävä oma versio banaanileivän reseptistä.
Banaanileipä hunajalla
Banaanileipä auttaa akuuttiin matkakuumeeseen; minulle tuli siitä mieleen Madeira banaaniplantaaseineen. Madeiran matkalta muistan, että banaanitertut peitetään muovipussilla jo kasvuvaiheessa. Paikallisen matkaoppaan mukaan tämä tehdään siksi, että banaani on herkkä osumille (jotka aiheuttavat mustumista, ennen kaikkea niitä banaaneiden mustia pilkkuja). Kuulemma tällainen osuma tarkoittaa pienimmillään hyönteisen lentämistä banaania päin. Hämmästyttävää!
Banaanileipä on oiva sijoituspaikka ylikypsille banaaneille. Keltaiset ja raa’at banaanit on muutenkin todella vaikeaa muussata, joten suosittelen käyttämään vain hyvin kypsyneitä banaaneja. Kuvissa on keltaiset banaanit vain esteettisten syiden vuoksi, en itsekään haluaisi katsella kuvia mustista banaaneista.
Päiväkahvibaarissa nauttimani banaanileipä oli brunette, mutta omastani tein blondin version. Valmistin banaanileivän ilman sokeria. Käytin makeutukseen ainoastaan hunajaa. Banaanileipä hunajalla oli loistava valinta; rakenteesta tuli mehevä eikä se kärsinyt sokerin puutteesta. Tässä siis mehiläistarhaajan ohje banaanileipään, ole hyvä!
Banaanileipä
Muussaa ylikypsät banaanit haarukalla tai survimella. Sulata voi ja sekoita se muussattujen banaanien joukkoon.
Jos käytät kovaksi kiteytynyttä hunajaa, pidä sitä hetki vesihauteessa, jotta se notkistuu. Lisää taikinan joukkoon notkea hunaja ja loput banaanileivän ainekset. Sekoita viimeiseksi joukkoon pähkinät, voit käyttää esimerkiksi cashewpähkinöitä tai saksanpähkinöitä. Itse käytin ensimmäisiä.
Kaada koko komeus haluamasi malliseen voideltuun vuokaan. Banaanileipäni paistui pyöreässä vuoassa. Puolita ohje, jos käytät pienempää leipävuokaa. Laita banaanileipä uuniin 175 °C:seen. Anna paistua tunnin verran. Tarkista banaanileivän kypsyys pistämällä veitsellä keskikohtaan. Jos veitseen ei jää taikinaa, on banaanileipä kypsä. Sitten nauttimaan!
Korvaan leivonnassa kaiken sokerin ja siirapin hunajalla. Resepteissä 1 dl sokeria vastaa 3/4 dl hunajaa. Täältä pääset lukemaan, miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri.
Related Posts
Miksi hunaja on valkoista?
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Mustan mehiläisen hunaja
Mustan mehiläisen hunaja Mustan mehiläisen hunaja on harvinaisen alkuperäisrodun tuottamaa hunajaa. Musta mehiläinen on ensimmäinen Suomeen, Turun seudulle, 1750-luvulla tuotu mehiläinen. Alkuperäisrotumme lähes hävisi, kunnes muutama mehiläishoitaja alkoi suojella harvinaista mustaa mehiläistä. Tällä hetkellä noin 1 % mehiläishoitajista suojelee juuri mustaa mehiläistä. Miten tutustuin mustiin mehiläisiin? Innostuin mehiläistarhauksesta käytyäni agronomiopintojen yhteydessä vapaavalintaisen mehiläistarhauksen kurssin. Tuolla… Lue lisää
Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää