Oletko koskaan käynyt Päiväkahvibaarissa? Kun tapaamispaikan kriteerinä oli kahvi ja Vallila, osui Helsingin kahvipaahtimon Päiväkahvibaari minun ja ystäväni vierailukohteeksi. Paikka oli mukavan rosoisesti sisustettu ja vaikka istumapaikkoja oli vain muutama, riitti se mainiosti meidän tarpeisiin. Kahveissa oli, mistä valita ja aina silloin tällöin kuului jauhatuskoneen raksutus.
Erinomaisen kahvin kyytipojaksi oli tarjolla herkullista banaanileipää. Selvästikään en saanut siitä tarpeekseni, sillä olihan kotona tehtävä oma versio banaanileivän reseptistä.
Banaanileipä hunajalla
Banaanileipä auttaa akuuttiin matkakuumeeseen; minulle tuli siitä mieleen Madeira banaaniplantaaseineen. Madeiran matkalta muistan, että banaanitertut peitetään muovipussilla jo kasvuvaiheessa. Paikallisen matkaoppaan mukaan tämä tehdään siksi, että banaani on herkkä osumille (jotka aiheuttavat mustumista, ennen kaikkea niitä banaaneiden mustia pilkkuja). Kuulemma tällainen osuma tarkoittaa pienimmillään hyönteisen lentämistä banaania päin. Hämmästyttävää!
Banaanileipä on oiva sijoituspaikka ylikypsille banaaneille. Keltaiset ja raa’at banaanit on muutenkin todella vaikeaa muussata, joten suosittelen käyttämään vain hyvin kypsyneitä banaaneja. Kuvissa on keltaiset banaanit vain esteettisten syiden vuoksi, en itsekään haluaisi katsella kuvia mustista banaaneista.
Päiväkahvibaarissa nauttimani banaanileipä oli brunette, mutta omastani tein blondin version. Valmistin banaanileivän ilman sokeria. Käytin makeutukseen ainoastaan hunajaa. Banaanileipä hunajalla oli loistava valinta; rakenteesta tuli mehevä eikä se kärsinyt sokerin puutteesta. Tässä siis mehiläistarhaajan ohje banaanileipään, ole hyvä!
Muussaa ylikypsät banaanit haarukalla tai survimella. Sulata voi ja sekoita se muussattujen banaanien joukkoon.
Jos käytät kovaksi kiteytynyttä hunajaa, pidä sitä hetki vesihauteessa, jotta se notkistuu. Lisää taikinan joukkoon notkea hunaja ja loput banaanileivän ainekset. Sekoita viimeiseksi joukkoon pähkinät, voit käyttää esimerkiksi cashewpähkinöitä tai saksanpähkinöitä. Itse käytin ensimmäisiä.
Kaada koko komeus haluamasi malliseen voideltuun vuokaan. Banaanileipäni paistui pyöreässä vuoassa. Puolita ohje, jos käytät pienempää leipävuokaa. Laita banaanileipä uuniin 175 °C:seen. Anna paistua tunnin verran. Tarkista banaanileivän kypsyys pistämällä veitsellä keskikohtaan. Jos veitseen ei jää taikinaa, on banaanileipä kypsä. Sitten nauttimaan!
Korvaan leivonnassa kaiken sokerin ja siirapin hunajalla. Resepteissä 1 dl sokeria vastaa 3/4 dl hunajaa. Täältä pääset lukemaan, miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri.
Tämä artikkeli on uudistettu 20.12.2018. Suuren näkyvyyden myötä tulee suuri vastuu. Haluan tietojen olevan ajan tasalla, jotta saat niistä suurimman hyödyn. Maailma muuttuu; nyt mehiläisvahavaluja on saatavana päivittäistavarakaupoistakin. Perinteinen tinakenkä kielletään Odotitko lapsena malttamattomana tinan valamista uutenavuotena? Minä odotin. Lapsuuteni uudenvuoden kiistaton sisätiloissa tapahtuva kohokohta oli tinan valaminen. Hevosenkengän muotoinen tina laitettiin metalliselle minikokoiselle tinapannulle,… Lue lisää
Entsyymien takia hunaja on hunajaa. Mistä entsyymit päätyvät hunajaan? Mehiläisten kukista keräämässä medessä on entsyymejä. Mehiläiset myös erittävät ruokamehurauhasissaan entsyymejä, jotka ne lisäävät meteen. Näiden entsyymien seurauksena mesi muuttuu hunajaksi. Olet takuulla kuullut, että entsyymit ovat ravitsemuksellisesti hyvä juttu. Niiden merkitys ja toiminta on kuitenkin saattanut jäädä hieman hattaraksi. Entsyymit ovat elimistössä osallisina useimmissa aineenvaihduntareaktioissa.… Lue lisää
Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria.… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Mehiläistarhaajan banaanileipä
Oletko koskaan käynyt Päiväkahvibaarissa? Kun tapaamispaikan kriteerinä oli kahvi ja Vallila, osui Helsingin kahvipaahtimon Päiväkahvibaari minun ja ystäväni vierailukohteeksi. Paikka oli mukavan rosoisesti sisustettu ja vaikka istumapaikkoja oli vain muutama, riitti se mainiosti meidän tarpeisiin. Kahveissa oli, mistä valita ja aina silloin tällöin kuului jauhatuskoneen raksutus.
Erinomaisen kahvin kyytipojaksi oli tarjolla herkullista banaanileipää. Selvästikään en saanut siitä tarpeekseni, sillä olihan kotona tehtävä oma versio banaanileivän reseptistä.
Banaanileipä hunajalla
Banaanileipä auttaa akuuttiin matkakuumeeseen; minulle tuli siitä mieleen Madeira banaaniplantaaseineen. Madeiran matkalta muistan, että banaanitertut peitetään muovipussilla jo kasvuvaiheessa. Paikallisen matkaoppaan mukaan tämä tehdään siksi, että banaani on herkkä osumille (jotka aiheuttavat mustumista, ennen kaikkea niitä banaaneiden mustia pilkkuja). Kuulemma tällainen osuma tarkoittaa pienimmillään hyönteisen lentämistä banaania päin. Hämmästyttävää!
Banaanileipä on oiva sijoituspaikka ylikypsille banaaneille. Keltaiset ja raa’at banaanit on muutenkin todella vaikeaa muussata, joten suosittelen käyttämään vain hyvin kypsyneitä banaaneja. Kuvissa on keltaiset banaanit vain esteettisten syiden vuoksi, en itsekään haluaisi katsella kuvia mustista banaaneista.
Päiväkahvibaarissa nauttimani banaanileipä oli brunette, mutta omastani tein blondin version. Valmistin banaanileivän ilman sokeria. Käytin makeutukseen ainoastaan hunajaa. Banaanileipä hunajalla oli loistava valinta; rakenteesta tuli mehevä eikä se kärsinyt sokerin puutteesta. Tässä siis mehiläistarhaajan ohje banaanileipään, ole hyvä!
Banaanileipä
Muussaa ylikypsät banaanit haarukalla tai survimella. Sulata voi ja sekoita se muussattujen banaanien joukkoon.
Jos käytät kovaksi kiteytynyttä hunajaa, pidä sitä hetki vesihauteessa, jotta se notkistuu. Lisää taikinan joukkoon notkea hunaja ja loput banaanileivän ainekset. Sekoita viimeiseksi joukkoon pähkinät, voit käyttää esimerkiksi cashewpähkinöitä tai saksanpähkinöitä. Itse käytin ensimmäisiä.
Kaada koko komeus haluamasi malliseen voideltuun vuokaan. Banaanileipäni paistui pyöreässä vuoassa. Puolita ohje, jos käytät pienempää leipävuokaa. Laita banaanileipä uuniin 175 °C:seen. Anna paistua tunnin verran. Tarkista banaanileivän kypsyys pistämällä veitsellä keskikohtaan. Jos veitseen ei jää taikinaa, on banaanileipä kypsä. Sitten nauttimaan!
Korvaan leivonnassa kaiken sokerin ja siirapin hunajalla. Resepteissä 1 dl sokeria vastaa 3/4 dl hunajaa. Täältä pääset lukemaan, miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri.
Aiheeseen liittyvät
Uudenvuoden mehiläisvaha korvaa tinan
Tämä artikkeli on uudistettu 20.12.2018. Suuren näkyvyyden myötä tulee suuri vastuu. Haluan tietojen olevan ajan tasalla, jotta saat niistä suurimman hyödyn. Maailma muuttuu; nyt mehiläisvahavaluja on saatavana päivittäistavarakaupoistakin. Perinteinen tinakenkä kielletään Odotitko lapsena malttamattomana tinan valamista uutenavuotena? Minä odotin. Lapsuuteni uudenvuoden kiistaton sisätiloissa tapahtuva kohokohta oli tinan valaminen. Hevosenkengän muotoinen tina laitettiin metalliselle minikokoiselle tinapannulle,… Lue lisää
Hunajan entsyymit
Entsyymien takia hunaja on hunajaa. Mistä entsyymit päätyvät hunajaan? Mehiläisten kukista keräämässä medessä on entsyymejä. Mehiläiset myös erittävät ruokamehurauhasissaan entsyymejä, jotka ne lisäävät meteen. Näiden entsyymien seurauksena mesi muuttuu hunajaksi. Olet takuulla kuullut, että entsyymit ovat ravitsemuksellisesti hyvä juttu. Niiden merkitys ja toiminta on kuitenkin saattanut jäädä hieman hattaraksi. Entsyymit ovat elimistössä osallisina useimmissa aineenvaihduntareaktioissa.… Lue lisää
Miksi hunaja kiteytyy?
Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria.… Lue lisää