Parahin maanviljelijä, mökkeilijä, omakotitaloasuja ja maanviljelijän naapuri. Tässä on yksityiskohtaisesti koottuna ensimmäisen vuoden kokemukseni mesikasvien viljelystä, toivottavasti koet artikkelin hyödylliseksi.
Peltolohkot
Kaikki lähtee maaperästä eli peltolohkojen valinnasta. Projektiini ”mesikasvikesannon viljely” valikoitui kolme lohkoa: pihapelto, viljelemätön joutomaa sekä yksi ongelmallinen pelto.
Pihapelto on kasvukunnoltaan hyvää multamaata. Se näkyy ikkunasta ja sijaitsee tien vieressä, joten esteettiset seikat olivat suurin syy saada siihen pölyttäjäpelto. Ajattelin myös, että pihapellosta olisi helppoa seurata kukinnan vaiheita.
Joutomaa on ollut pitkään viljelemätön hietamaa ja siinä haluttiin yksinkertaisesti parantaa maan rakennetta. Sekin sijaitsi aivan tilakeskuksen vieressä.
Ongelmalohko (nimeltään Pirunpelto) on rikkojen valtaama ja vesitaloudeltaan ongelmallinen pelto. Se on vanhaa suonpohjaa, joten hieman jännitti mesikasvien menestyminen kyseisessä maalajissa. Hunajakukalle ei missään nimessä suositella märkää maata, mutta kesä armahti minua ollen kuivahko. Märkyydestä ei siis aiheutunut ongelmia.
Ennen kylvöä kaikki pellot kynnettiin ja äestettiin kahteen kertaan. Siemenseos kylvettiin 2 cm syvyyteen ja sen jälkeen pellot jyrättiin.
Mesikasvikesannon siemenseos
Hehtaaria kohden siemenseos näytti tältä:
7 kg hunajakukka (lajike Boratus)
7 kg alsikeapila
7 kg valkoapila (lajike SW Hebe)
3 kg valkomesikkä
Mesikasvikesannon viljelyyn tarvittavat siemenet ostettiin Hunajayhtymältä, Hankkijalta ja Lantmännen Agrolta. Siementen yhteishinta viidelle hehtaarille oli noin 700 euroa. Tällä potilla olisi kylvänyt noin 10 hehtaaria, jos kylvökoneen säädöt olisivat olleet kohdallaan
Oli hieman harmillista, etteivät kaupalliset toimijat olleet heti reagoineet mesikasvikesantoon. Olisin tietysti halunnut ostaa valmiin siemenseoksen.
Mietittäessä maatalouspolitiikkaa, ilmastonmuutoskysymyksiä ja luonnon monimuotoisuuden vaalimista on aivan selvää, että pölyttäjäpellot tulevat yleistymään. Jos siis satut olemaan siemenseosten kanssa tekemisissä, tässä ilmainen kaupallinen vinkki. Saisinko kiitos valmiin siemenseoksen mesikasvikesantooni?
Siispä hankin siemenet kolmesta eri paikasta. Hankinnan puolesta ei ollut ihan yksinkertaista tämä mesikasvikesannon viljely. Siemenet sekoitettiin ämpärillä kottikärryissä. Siemenet olivat keskenään hyvin erikokoisia, mistä päättelin, ettei kylvöjäljestä välttämättä tule kovin tasainen.
Kalusto(n puute)
Kalustossa pohdittiin vähän, että olisiko ollut tarvetta piensiemenlaatikolle. Sellainen maksaa tonnin, joten se olisi ollut hiukan kova investointi pölyttäjäpeltoa ajatellen. Onneksi vanha kansa kylvi iloisesti pienisiemenistä heinää, siispä kaivettiin kaikista muinaisin kalusto esille.
Usko tai älä, mesikasvikesanto kylvettiin vuoden 1959 Fordson Major -traktorilla ja ikivanhalla Nasta-kylvökoneella. Tämä on sellaista kalustoa, jota löytyy joka toisesta ladosta. Traktorissa ei ole edes hyttiä, joten kyseessä on tosirakkaus pölyttäjiä kohtaan.
Kylvökoneen säätö laitettiin neloselle, mutta myöhemmin se muutettiin pienimmälle mahdolliselle. Siementä tuli runsaamman puoleisesti, joten kasvustosta tuli suunniteltua tiheämpi.
Mesikasvikesannon aikataulu
Täällä Varsinais-Suomessa Loimaalla oli aikataulu seuraava:
7.-11.5. kylvö kolmelle peltolohkolle
22.5. ensimmäiset hunajakukat pinnalla
17.6. hunajakukan kukinta alkaa
22.6. ensimmäiset kimalaiset
23.6. ensimmäiset mehiläiset, 5-10 % kukista auki
24.7. ensimmäinen valkomesikkä kukkii, hunajakukka hiipuu
29.7. valkomesikkä dominoi, ensimmäiset apilat kukkivat
31.7. hunajakukan kukinta on päättynyt
5.8. ensimmäisen lohkon niitto (murskaus), apilat edelleen kukassa
5.9. viimeisen lohkon niitto (murskaus)
Aikataulu oli pohdittu tarkasti etukäteen niin, että pölyttäjäpellosta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty hunajantuotantoa ajatellen. Tässä onnistuttiin ja kukinnan jaksotus oli myös ihanteellinen. Syksyllä kukkivat apilat vielä iloisesti (murskauksen jälkeenkin), joten niistä mehiläiset saivat laadukasta siitepölyä talveen valmistautumista varten.
Kylvön ja ensimmäisten taimien pintaan ilmestymisen välillä oli paljon turhautumista ja epätoivoa koko projektin myttyyn menemisestä. Loppujen lopuksi mesikasvikesanto onnistui viljelyn puolesta erinomaisesti.
Lohkojen väliset kasvuerot olivat suuret. Alkuvaiheessa kasvuunlähdössä oli noin viikko eroa parhaan ja huonoimman lohkon välillä. Loppuvaiheessa eroa oli jo lähes kuukausi (mitä tulee niittotarpeeseen). Hunajakukka menestyi parhaiten parhaalla (multavalla) pellolla. Valkomesikkä ja apilat tuntuivat arvostavan suonpohjaa ja menestyivät siellä paremmin.
Vinkit mesikasvikesannon perustamiseen
valitse heikommat, ei-hyvin-tuottavat lohkot ja näkyvällä paikalla olevat pellot mesikasvikesannolle
siementen hankkiminen tuottaa hieman vaivaa, joten ne kannattaa hankkia ajallaan
tee viljelytoimenpiteet ajoissa: hunajantuotannolle suurimman hyödyn saat kylvämällä mesikasvikesannon heti pääkasvien kylvön jälkeen
kalustolla ei tarvitse hifistellä: mesikasvikesannon voi menestyksekkäästi perustaa museokalustolla ja pienemmässä mittakaavassa lapiolla ja käsin haraamalla
mikäli pellossa on valkomesikkää, niitä kasvusto kun ensimmäiset mesikät alkavat päättää kukintaa eli tuleentua
2 replies to “Mesikasvikesannon perustaminen osa 3: viljely”
Marjukka
Tuo mesikkä kiinnostaisi kovasti ja kokemuksesi siitä. Kukkiko mesikkä siis jo kylvövuonna? Monessa paikassa sanotaan että olisi syysyksivuotinen ja tekisi ekana vuotena lehtiruusukkeen ja kukkisi vasta toisena vuotena. Mutta tämän kirjoituksesi perusteella voisi siis kylvää keväällä ja tuottaisi hunajaa jo samana kesänä?
Nyt alkavassa CAP:ssa on oikein hurmaannuttu mesikästä, kun se on sallittuna kasvina vaikka missä toimenpiteissä. Mietityttää vain tuo mesikän niittovaatimus, että mitenkähän se mahtaa käytännössä toimia eri toimenpiteissä, jos haluaa kasvista typensidonnan lisäksi myös hunajaa. Esim ekojärjestelmän monimuotoisuuskasvit (ja siellä erit. pölyttäjäkasvitoimenpide) saa ilmeisesti kylvää keväällä tai jo edeltävänä syksynä (mikä olisi passeli jos mesikkä tosiaan tarvitsisi syyskylvön ja talvehdinnan kukkimiseen), mutta mitenkähän mahtaa tuo mesikän kukinta ajoittua jos kylvää syksyllä? Monimuotoisuuskasvit saa kuitenkin niittää aikaisintaan 1.8. ja kasvusto pitää säilyttää 30.9. asti. Voiko olla riskinä, että mesikkä tuottamaan tuleentuvaa siementä jo ennen 1.8.? Tuo 30.9. taas on ihan tolkuttoman myöhään jos olisi ajatellut mesikän jälkeen laittaa syysmuotoista kasvia..
Hienoa kuulla, että mesikkä kiinnostaa. Aikaisella kylvöllä mesikkä tosiaan kukki ainakin osittain jo samana vuonna. Tämä oli itsellenikin yllätys. Jos mesikän kylväisi syksyllä, niin voisi kuvitella, että vastaavilla olosuhteilla saisi kukintaa jo seuraavan vuoden kesäkuussa tai heinäkuun alkupuolella.
Mesikän viljelyyn liittyen tuntuu monilla olevan pelko siitä, että se jää peltoon pysyväksi kasviksi. Kokemusteni perusteella huoli vaikuttaa hieman ylimitoitetulta. Esimerkkiaikataulun niitoissa oli lähes kuukauden ero, eikä mesikästä lopulta jäänyt pysyvää kasvia peltoon (kuten ei ollut tarkoituskaan).
Hunajantuotannon kannalta kannattaa mesikän osalta tähyillä toisen vuoden kesään. Aikaisellakin kylvöllä mesikkä kukki melko myöhään. Mikäli siitä haluaisi saada yksikukkahunajaa jo ensimmäisenä vuonna, pitäisi ajoituksen olla täydellinen, jotta juuri mesikkähunajan saa talteen. Mehiläiset hyötyvät toki myös mesikän siitepölystä valmistautuessaan syksyyn.
Mustan mehiläisen hunaja Mustan mehiläisen hunaja on harvinaisen alkuperäisrodun tuottamaa hunajaa. Musta mehiläinen on ensimmäinen Suomeen, Turun seudulle, 1750-luvulla tuotu mehiläinen. Alkuperäisrotumme lähes hävisi, kunnes muutama mehiläishoitaja alkoi suojella harvinaista mustaa mehiläistä. Tällä hetkellä noin 1 % mehiläishoitajista suojelee juuri mustaa mehiläistä. Miten tutustuin mustiin mehiläisiin? Innostuin mehiläistarhauksesta käytyäni agronomiopintojen yhteydessä vapaavalintaisen mehiläistarhauksen kurssin. Tuolla… Lue lisää
Olipa kerran mehiläistarhaaja, joka vihasi luontoa, koska siellä oli muurahaisia vihasi metsää, koska siellä oli karhuja vihasi luonnonsuojelijoita, koska he suojelivat karhuja vihasi metsänomistajia, koska karhut asuvat metsässä vihasi maanviljelijöitä, koska he levittivät kasvinsuojeluaineita vihasi muita mehiläistarhaajia, koska heidän mielipiteensä olivat vääriä vihasi mehiläistarvikekauppoja, koska ne olivat ahneita vihasi ruokakauppoja, koska ne olivat ahneita,… Lue lisää
Oletko katsonut Netflixin Rotten –dokumentit? En minäkään ollut, mutta tiesin kyllä, että yksi jakso käsittelee hunajaa. Sähköpostiini kolahti kutsu katsomaan kyseistä ”Lawyers, Guns & Honey” –jaksoa sekä keskustelemaan hunajantuotannon tulevaisuudesta. ”Haluaisimme kutsua sinut mukaan panelistiksi illan elokuvan jälkeen käytävään keskusteluun. Olisi mahtavaa saada sinut mukaan, kun olet Think Company -alumni ja samalla sinulla on vahva… Lue lisää
Mesikasvikesannon perustaminen osa 3: viljely
Mesikasvikesannon viljely on hetkeen toivotuimpia tekstejä. Sarjan aiemmassa artikkelissa pohdittiin kasvivalintoja mesikasvikesantoon ja ensimmäisessä artikkelissa syitä sille, miksi mesikasvikesanto kannattaa perustaa.
Parahin maanviljelijä, mökkeilijä, omakotitaloasuja ja maanviljelijän naapuri. Tässä on yksityiskohtaisesti koottuna ensimmäisen vuoden kokemukseni mesikasvien viljelystä, toivottavasti koet artikkelin hyödylliseksi.
Peltolohkot
Kaikki lähtee maaperästä eli peltolohkojen valinnasta. Projektiini ”mesikasvikesannon viljely” valikoitui kolme lohkoa: pihapelto, viljelemätön joutomaa sekä yksi ongelmallinen pelto.
Pihapelto on kasvukunnoltaan hyvää multamaata. Se näkyy ikkunasta ja sijaitsee tien vieressä, joten esteettiset seikat olivat suurin syy saada siihen pölyttäjäpelto. Ajattelin myös, että pihapellosta olisi helppoa seurata kukinnan vaiheita.
Joutomaa on ollut pitkään viljelemätön hietamaa ja siinä haluttiin yksinkertaisesti parantaa maan rakennetta. Sekin sijaitsi aivan tilakeskuksen vieressä.
Ongelmalohko (nimeltään Pirunpelto) on rikkojen valtaama ja vesitaloudeltaan ongelmallinen pelto. Se on vanhaa suonpohjaa, joten hieman jännitti mesikasvien menestyminen kyseisessä maalajissa. Hunajakukalle ei missään nimessä suositella märkää maata, mutta kesä armahti minua ollen kuivahko. Märkyydestä ei siis aiheutunut ongelmia.
Ennen kylvöä kaikki pellot kynnettiin ja äestettiin kahteen kertaan. Siemenseos kylvettiin 2 cm syvyyteen ja sen jälkeen pellot jyrättiin.
Mesikasvikesannon siemenseos
Hehtaaria kohden siemenseos näytti tältä:
Mesikasvikesannon viljelyyn tarvittavat siemenet ostettiin Hunajayhtymältä, Hankkijalta ja Lantmännen Agrolta. Siementen yhteishinta viidelle hehtaarille oli noin 700 euroa. Tällä potilla olisi kylvänyt noin 10 hehtaaria, jos kylvökoneen säädöt olisivat olleet kohdallaan
Oli hieman harmillista, etteivät kaupalliset toimijat olleet heti reagoineet mesikasvikesantoon. Olisin tietysti halunnut ostaa valmiin siemenseoksen.
Mietittäessä maatalouspolitiikkaa, ilmastonmuutoskysymyksiä ja luonnon monimuotoisuuden vaalimista on aivan selvää, että pölyttäjäpellot tulevat yleistymään. Jos siis satut olemaan siemenseosten kanssa tekemisissä, tässä ilmainen kaupallinen vinkki. Saisinko kiitos valmiin siemenseoksen mesikasvikesantooni?
Siispä hankin siemenet kolmesta eri paikasta. Hankinnan puolesta ei ollut ihan yksinkertaista tämä mesikasvikesannon viljely. Siemenet sekoitettiin ämpärillä kottikärryissä. Siemenet olivat keskenään hyvin erikokoisia, mistä päättelin, ettei kylvöjäljestä välttämättä tule kovin tasainen.
Kalusto(n puute)
Kalustossa pohdittiin vähän, että olisiko ollut tarvetta piensiemenlaatikolle. Sellainen maksaa tonnin, joten se olisi ollut hiukan kova investointi pölyttäjäpeltoa ajatellen. Onneksi vanha kansa kylvi iloisesti pienisiemenistä heinää, siispä kaivettiin kaikista muinaisin kalusto esille.
Usko tai älä, mesikasvikesanto kylvettiin vuoden 1959 Fordson Major -traktorilla ja ikivanhalla Nasta-kylvökoneella. Tämä on sellaista kalustoa, jota löytyy joka toisesta ladosta. Traktorissa ei ole edes hyttiä, joten kyseessä on tosirakkaus pölyttäjiä kohtaan.
Kylvökoneen säätö laitettiin neloselle, mutta myöhemmin se muutettiin pienimmälle mahdolliselle. Siementä tuli runsaamman puoleisesti, joten kasvustosta tuli suunniteltua tiheämpi.
Mesikasvikesannon aikataulu
Täällä Varsinais-Suomessa Loimaalla oli aikataulu seuraava:
Aikataulu oli pohdittu tarkasti etukäteen niin, että pölyttäjäpellosta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty hunajantuotantoa ajatellen. Tässä onnistuttiin ja kukinnan jaksotus oli myös ihanteellinen. Syksyllä kukkivat apilat vielä iloisesti (murskauksen jälkeenkin), joten niistä mehiläiset saivat laadukasta siitepölyä talveen valmistautumista varten.
Kylvön ja ensimmäisten taimien pintaan ilmestymisen välillä oli paljon turhautumista ja epätoivoa koko projektin myttyyn menemisestä. Loppujen lopuksi mesikasvikesanto onnistui viljelyn puolesta erinomaisesti.
Lohkojen väliset kasvuerot olivat suuret. Alkuvaiheessa kasvuunlähdössä oli noin viikko eroa parhaan ja huonoimman lohkon välillä. Loppuvaiheessa eroa oli jo lähes kuukausi (mitä tulee niittotarpeeseen). Hunajakukka menestyi parhaiten parhaalla (multavalla) pellolla. Valkomesikkä ja apilat tuntuivat arvostavan suonpohjaa ja menestyivät siellä paremmin.
Vinkit mesikasvikesannon perustamiseen
Tutustu myös artikkeleihini Mesikasvikesannon perustaminen osa 1: miksi? ja Mesikasvikesannon perustaminen osa 2: kasvien valinta. Verkkokaupastani pääset ostamaan pölyttäjäystävällisen viljelyn lopputuloksena tuottamaani hunajakukkahunajaa ja valkomesikkähunajaa.
2 replies to “Mesikasvikesannon perustaminen osa 3: viljely”
Marjukka
Tuo mesikkä kiinnostaisi kovasti ja kokemuksesi siitä. Kukkiko mesikkä siis jo kylvövuonna? Monessa paikassa sanotaan että olisi syysyksivuotinen ja tekisi ekana vuotena lehtiruusukkeen ja kukkisi vasta toisena vuotena. Mutta tämän kirjoituksesi perusteella voisi siis kylvää keväällä ja tuottaisi hunajaa jo samana kesänä?
Nyt alkavassa CAP:ssa on oikein hurmaannuttu mesikästä, kun se on sallittuna kasvina vaikka missä toimenpiteissä. Mietityttää vain tuo mesikän niittovaatimus, että mitenkähän se mahtaa käytännössä toimia eri toimenpiteissä, jos haluaa kasvista typensidonnan lisäksi myös hunajaa. Esim ekojärjestelmän monimuotoisuuskasvit (ja siellä erit. pölyttäjäkasvitoimenpide) saa ilmeisesti kylvää keväällä tai jo edeltävänä syksynä (mikä olisi passeli jos mesikkä tosiaan tarvitsisi syyskylvön ja talvehdinnan kukkimiseen), mutta mitenkähän mahtaa tuo mesikän kukinta ajoittua jos kylvää syksyllä? Monimuotoisuuskasvit saa kuitenkin niittää aikaisintaan 1.8. ja kasvusto pitää säilyttää 30.9. asti. Voiko olla riskinä, että mesikkä tuottamaan tuleentuvaa siementä jo ennen 1.8.? Tuo 30.9. taas on ihan tolkuttoman myöhään jos olisi ajatellut mesikän jälkeen laittaa syysmuotoista kasvia..
Nora
Hei!
Hienoa kuulla, että mesikkä kiinnostaa. Aikaisella kylvöllä mesikkä tosiaan kukki ainakin osittain jo samana vuonna. Tämä oli itsellenikin yllätys. Jos mesikän kylväisi syksyllä, niin voisi kuvitella, että vastaavilla olosuhteilla saisi kukintaa jo seuraavan vuoden kesäkuussa tai heinäkuun alkupuolella.
Mesikän viljelyyn liittyen tuntuu monilla olevan pelko siitä, että se jää peltoon pysyväksi kasviksi. Kokemusteni perusteella huoli vaikuttaa hieman ylimitoitetulta. Esimerkkiaikataulun niitoissa oli lähes kuukauden ero, eikä mesikästä lopulta jäänyt pysyvää kasvia peltoon (kuten ei ollut tarkoituskaan).
Hunajantuotannon kannalta kannattaa mesikän osalta tähyillä toisen vuoden kesään. Aikaisellakin kylvöllä mesikkä kukki melko myöhään. Mikäli siitä haluaisi saada yksikukkahunajaa jo ensimmäisenä vuonna, pitäisi ajoituksen olla täydellinen, jotta juuri mesikkähunajan saa talteen. Mehiläiset hyötyvät toki myös mesikän siitepölystä valmistautuessaan syksyyn.
Aiheeseen liittyvät
Mustan mehiläisen hunaja
Mustan mehiläisen hunaja Mustan mehiläisen hunaja on harvinaisen alkuperäisrodun tuottamaa hunajaa. Musta mehiläinen on ensimmäinen Suomeen, Turun seudulle, 1750-luvulla tuotu mehiläinen. Alkuperäisrotumme lähes hävisi, kunnes muutama mehiläishoitaja alkoi suojella harvinaista mustaa mehiläistä. Tällä hetkellä noin 1 % mehiläishoitajista suojelee juuri mustaa mehiläistä. Miten tutustuin mustiin mehiläisiin? Innostuin mehiläistarhauksesta käytyäni agronomiopintojen yhteydessä vapaavalintaisen mehiläistarhauksen kurssin. Tuolla… Lue lisää
Oodi mehiläistarhaajalle
Olipa kerran mehiläistarhaaja, joka vihasi luontoa, koska siellä oli muurahaisia vihasi metsää, koska siellä oli karhuja vihasi luonnonsuojelijoita, koska he suojelivat karhuja vihasi metsänomistajia, koska karhut asuvat metsässä vihasi maanviljelijöitä, koska he levittivät kasvinsuojeluaineita vihasi muita mehiläistarhaajia, koska heidän mielipiteensä olivat vääriä vihasi mehiläistarvikekauppoja, koska ne olivat ahneita vihasi ruokakauppoja, koska ne olivat ahneita,… Lue lisää
Asiantuntijapaneelissa: hunajantuotannon tulevaisuus
Oletko katsonut Netflixin Rotten –dokumentit? En minäkään ollut, mutta tiesin kyllä, että yksi jakso käsittelee hunajaa. Sähköpostiini kolahti kutsu katsomaan kyseistä ”Lawyers, Guns & Honey” –jaksoa sekä keskustelemaan hunajantuotannon tulevaisuudesta. ”Haluaisimme kutsua sinut mukaan panelistiksi illan elokuvan jälkeen käytävään keskusteluun. Olisi mahtavaa saada sinut mukaan, kun olet Think Company -alumni ja samalla sinulla on vahva… Lue lisää