”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin.
Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista väriä ei ole olemassa.
Kasvialkuperällä on väliä
Hunajan väri riippuu siitä, missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet. Kasvien meden koostumus ja väri vaihtelee. Eri kasveilla on myös eriväristä siitepölyä. Hunaja sisältää aina pieniä määriä siitepölyä.
Mistä tiedän, missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet? Pörriäiset ovat tietysti niin hyvin koulutettuja, että suuntaavat ohjeistamiini kasveihin.
Tai sitten eivät.
Hunajan alkuperäkasvien tietäminen on yhdistelmä ammattitaitoa, faktaa ja joskus myös hyviä arvauksia. Kaikki lähtee tarhapaikasta, jossa mehiläispesät sijaitsevat. Mehiläiset lentävät muutaman kilometrin säteellä ja tällä alueella sijaitsevien kasvien kukat toimivat meden lähteinä.
Sää vaikuttaa siihen, miten kukat tuottavat mettä ja lentävätkö mehiläiset. Kasvien hyvä mesiminen vaatii sopivan lämpimän ja kostean kelin. Mehiläiset taas lentävät parhaiten lämpimällä säällä ja välttävät lentämistä sateessa tai kylmällä ilmalla.
Kasvialkuperän voi osittain päätellä hunajan käyttäytymisestä. Aluksi vain tarkkailen, mitä hunajalle tapahtuu keruun ja linkouksen jälkeen. Osa jämähtää heti kivikovaksi. Osa pysyy juoksevana. Nämä ominaisuudet antavat osviittaa alkuperäkasveista. Faktan saan lähettämällä hunajan laboratorioanalyysiin, jossa alkuperäkasvit selvitetään.
Kiderakenne vaikuttaa hunajan väriin
Yleensä juuri kerätty hunaja on läpikuultavaa. Se johtuu siitä, että hunaja ei ole vielä ehtinyt muodostaa pysyvää kiderakennetta. Kaikki kotimaiset hunajat kuitenkin kiteytyvät ennemmin tai myöhemmin. Kiteytymisen nopeuteen ja muodostuvien kiderakeiden kokoon vaikuttaa kasvialkuperä. Myös hunajan käsittelyllä on mahdollista vaikuttaa kiteytymisprosessiin ja hunajan laatuun.
Hunaja voidaan kiteyttää hallitusti pienikiteiseksi eli ympätä. Siihen sekoitetaan pieni määrä erittäin hienokiteistä hunajaa. Tämä siemenkidehunaja sekoitetaan suureen määrään tuoretta hunajaa, kunnes muodostuu helmiäishohdetta. Tällöin hunaja on kiteytetty ja sen väri on muuttunut läpikuultavasta täyteläiseksi.
Miksi hunaja on valkoista?
Hunajani valkoinen väri tulee rypsistä, apilasta ja vadelmasta. Näitä kasveja löytyy tarhapaikkojeni ympäristöstä. Säät olivat näiden kasvien kukinnan aikaan suotuisat. Tämän vuoksi kasvit tuottivat hyvin mettä ja mehiläiset myös lensivät keräämässä sitä. Varsinkin apilassa näin runsaasti mehiläisiä.
Vaikka nostan esille muutaman hunajani alkuperäkasvin, on hunajassa todellisuudessa mettä ja siitepölyä kymmenistä eri kasveista. Nämä kasvit saadaan selville tarkastelemalla hunajan siitepölykoostumusta mikroskoopilla.
Tiesitkö, että hunajan värillä on yhteys hunajan makuun? Vaaleat hunajat ovat yleensä maultaan miedompia kuin tummat hunajat, joista löytyy hyvinkin voimakkaita makuja.
Valkoinen hunaja on täysin rypsiä. Suomesta saadaan täysin juoksevana pysyviä lajihunajalaatuja, jotka eivät kiteydy suuren hedelmäsokeripitoisuuden vuoksi.
Valkoinen hunaja voisi olla täysin rypsiä, mikäli mehiläiset olisivat olleet rypsipeltojen välittömässä läheisyydessä eikä ympäristössä olisi muita mesilähteitä. Käytännössä tällainen tilanne harvoin toteutuu ja tyypillisesti hunajassa on mettä ja siitepölyä myös muista kasveista. En ole törmännyt Suomessa täysin juoksevana pysyvään hunajaan, vaan yleensä juoksevakin kiteytyy esimerkiksi vuoden päästä linkouksesta.
Oletko koskaan käynyt Päiväkahvibaarissa? Kun tapaamispaikan kriteerinä oli kahvi ja Vallila, osui Helsingin kahvipaahtimon Päiväkahvibaari minun ja ystäväni vierailukohteeksi. Paikka oli mukavan rosoisesti sisustettu ja vaikka istumapaikkoja oli vain muutama, riitti se mainiosti meidän tarpeisiin. Kahveissa oli, mistä valita ja aina silloin tällöin kuului jauhatuskoneen raksutus. Erinomaisen kahvin kyytipojaksi oli tarjolla herkullista banaanileipää. Selvästikään en… Lue lisää
Pipareiden makeutus hunajalla Pipareiden makeutus hunajalla ei välttämättä tule reseptiviidakossa mieleesi. Tiesitkö, että voit makeuttaa piparit kokonaan hunajalla? Sokeriin verrattuna saat enemmän makeutta ja vähemmän kaloreita. Hunajaa luonnollisempaa makeuttajaa saa etsiä. Vierastan makeuttajia, joiden nimiä en ymmärrä tai joista en tiedä, mistä ne tulevat. Ehkä siellä ruudun takana on toinen samanlainen? En voinut vastustaa tilaisuutta… Lue lisää
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa. Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä.… Lue lisää
Miksi hunaja on valkoista?
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin.
Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista väriä ei ole olemassa.
Kasvialkuperällä on väliä
Hunajan väri riippuu siitä, missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet. Kasvien meden koostumus ja väri vaihtelee. Eri kasveilla on myös eriväristä siitepölyä. Hunaja sisältää aina pieniä määriä siitepölyä.
Mistä tiedän, missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet? Pörriäiset ovat tietysti niin hyvin koulutettuja, että suuntaavat ohjeistamiini kasveihin.
Tai sitten eivät.
Hunajan alkuperäkasvien tietäminen on yhdistelmä ammattitaitoa, faktaa ja joskus myös hyviä arvauksia. Kaikki lähtee tarhapaikasta, jossa mehiläispesät sijaitsevat. Mehiläiset lentävät muutaman kilometrin säteellä ja tällä alueella sijaitsevien kasvien kukat toimivat meden lähteinä.
Sää vaikuttaa siihen, miten kukat tuottavat mettä ja lentävätkö mehiläiset. Kasvien hyvä mesiminen vaatii sopivan lämpimän ja kostean kelin. Mehiläiset taas lentävät parhaiten lämpimällä säällä ja välttävät lentämistä sateessa tai kylmällä ilmalla.
Kasvialkuperän voi osittain päätellä hunajan käyttäytymisestä. Aluksi vain tarkkailen, mitä hunajalle tapahtuu keruun ja linkouksen jälkeen. Osa jämähtää heti kivikovaksi. Osa pysyy juoksevana. Nämä ominaisuudet antavat osviittaa alkuperäkasveista. Faktan saan lähettämällä hunajan laboratorioanalyysiin, jossa alkuperäkasvit selvitetään.
Kiderakenne vaikuttaa hunajan väriin
Yleensä juuri kerätty hunaja on läpikuultavaa. Se johtuu siitä, että hunaja ei ole vielä ehtinyt muodostaa pysyvää kiderakennetta. Kaikki kotimaiset hunajat kuitenkin kiteytyvät ennemmin tai myöhemmin. Kiteytymisen nopeuteen ja muodostuvien kiderakeiden kokoon vaikuttaa kasvialkuperä. Myös hunajan käsittelyllä on mahdollista vaikuttaa kiteytymisprosessiin ja hunajan laatuun.
Hunaja voidaan kiteyttää hallitusti pienikiteiseksi eli ympätä. Siihen sekoitetaan pieni määrä erittäin hienokiteistä hunajaa. Tämä siemenkidehunaja sekoitetaan suureen määrään tuoretta hunajaa, kunnes muodostuu helmiäishohdetta. Tällöin hunaja on kiteytetty ja sen väri on muuttunut läpikuultavasta täyteläiseksi.
Miksi hunaja on valkoista?
Hunajani valkoinen väri tulee rypsistä, apilasta ja vadelmasta. Näitä kasveja löytyy tarhapaikkojeni ympäristöstä. Säät olivat näiden kasvien kukinnan aikaan suotuisat. Tämän vuoksi kasvit tuottivat hyvin mettä ja mehiläiset myös lensivät keräämässä sitä. Varsinkin apilassa näin runsaasti mehiläisiä.
Vaikka nostan esille muutaman hunajani alkuperäkasvin, on hunajassa todellisuudessa mettä ja siitepölyä kymmenistä eri kasveista. Nämä kasvit saadaan selville tarkastelemalla hunajan siitepölykoostumusta mikroskoopilla.
Tiesitkö, että hunajan värillä on yhteys hunajan makuun? Vaaleat hunajat ovat yleensä maultaan miedompia kuin tummat hunajat, joista löytyy hyvinkin voimakkaita makuja.
2 replies to “Miksi hunaja on valkoista?”
kokemusta on
Valkoinen hunaja on täysin rypsiä. Suomesta saadaan täysin juoksevana pysyviä lajihunajalaatuja, jotka eivät kiteydy suuren hedelmäsokeripitoisuuden vuoksi.
Nora
Valkoinen hunaja voisi olla täysin rypsiä, mikäli mehiläiset olisivat olleet rypsipeltojen välittömässä läheisyydessä eikä ympäristössä olisi muita mesilähteitä. Käytännössä tällainen tilanne harvoin toteutuu ja tyypillisesti hunajassa on mettä ja siitepölyä myös muista kasveista. En ole törmännyt Suomessa täysin juoksevana pysyvään hunajaan, vaan yleensä juoksevakin kiteytyy esimerkiksi vuoden päästä linkouksesta.
Aiheeseen liittyvät
Mehiläistarhaajan banaanileipä
Oletko koskaan käynyt Päiväkahvibaarissa? Kun tapaamispaikan kriteerinä oli kahvi ja Vallila, osui Helsingin kahvipaahtimon Päiväkahvibaari minun ja ystäväni vierailukohteeksi. Paikka oli mukavan rosoisesti sisustettu ja vaikka istumapaikkoja oli vain muutama, riitti se mainiosti meidän tarpeisiin. Kahveissa oli, mistä valita ja aina silloin tällöin kuului jauhatuskoneen raksutus. Erinomaisen kahvin kyytipojaksi oli tarjolla herkullista banaanileipää. Selvästikään en… Lue lisää
Appelsiini-hunajapiparit
Pipareiden makeutus hunajalla Pipareiden makeutus hunajalla ei välttämättä tule reseptiviidakossa mieleesi. Tiesitkö, että voit makeuttaa piparit kokonaan hunajalla? Sokeriin verrattuna saat enemmän makeutta ja vähemmän kaloreita. Hunajaa luonnollisempaa makeuttajaa saa etsiä. Vierastan makeuttajia, joiden nimiä en ymmärrä tai joista en tiedä, mistä ne tulevat. Ehkä siellä ruudun takana on toinen samanlainen? En voinut vastustaa tilaisuutta… Lue lisää
Hunajainen kurpitsakeitto ja hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa. Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä.… Lue lisää