Pipareiden makeutus hunajalla ei välttämättä tule reseptiviidakossa mieleesi. Tiesitkö, että voit makeuttaa piparit kokonaan hunajalla? Sokeriin verrattuna saat enemmän makeutta ja vähemmän kaloreita. Hunajaa luonnollisempaa makeuttajaa saa etsiä. Vierastan makeuttajia, joiden nimiä en ymmärrä tai joista en tiedä, mistä ne tulevat. Ehkä siellä ruudun takana on toinen samanlainen?
En voinut vastustaa tilaisuutta tehdä hunajapipareita näin joulun alla. En ole tavallisten pipareiden suuri ystävä, mutta appelsiinista ja hunajasta saa pipareihin hienostuneempaa vivahdetta.
Jos litteät keksipiparit eivät ole juttusi, kokeile muffinssivuokien avulla kupeiksi tehtyjä pipareita, jotka täytät vuohenjuustolla ja koristelet esimerkiksi pinjansiemenillä tai ananaskirsikoilla.
Mitä spelttijauhot ovat?
Yllättävää kyllä, tätä reseptiä edelsi kauppareissu. Olen pitkään katsellut ryhdikästä pahvipakkausta hieman väsähtäneiden vehnäjauhopussien rivissä. Miettien, onko tuo ryhdikäs pakkaus parempi kuin nuo muut.
Kauppareissulla mukaani tarttui Birkkalan tilan spelttijauhoja. Ravintosisältö kertoi, että 100 grammassa spelttijauhoja on 10 g kuitua ja 15 g proteiinia. Vaikuttavaa!
Speltti on eräänlaista alkuvehnää, josta tuoreemmat vehnälajikkeet polveutuvat. Speltissä on enemmän proteiinia ja erilainen hiilihydraattikoostumus tavalliseen vehnään nähden. Sen syvemmälle speltin syövereihin en kaivautunut.
P.S. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö. Jos olisi, kertoisin siitä selvästi artikkelin alussa. Birkkalan tila sijaitsee samassa maakunnassa kuin Hello honey ja raivaa tietä pientuottajille mm. Amazonissa. Verkkokaupassa, ei sademetsässä. Miksi en nostaisi esille tällaista mahtavuutta, varsinkin, kun tuote on kokemukseni mukaan erinomainen?
Raasta appelsiininkuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Laita appelsiiniraaste ja appelsiinimehu kattilaan. Lisää joukkoon hunaja ja mausteet (ei ruokasoodaa). Anna seoksen kiehahtaa nopeasti.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon 1 tl soodaa. Seos kuplii hetken aikaa, mikä kuuluu asiaan. Lisää piparkakkutaikinaan voi, sekoita ja anna seoksen jäähtyä noin puolen tunnin ajan.
Kun piparkakkutaikinan aihio on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmuna. Sekoita jauhot joukkoon 1 dl kerrallaan. Tämän jälkeen neuvotaan tyypillisesti laittamaan piparkakkutaikina kelmuun ja jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään. ÄLÄ ODOTA! Kuka tekisi piparkakkuja syödäkseen niitä seuraavana päivänä?
Tee piparkakkutaikinasta tiivis möykky ja laita se kelmuun, voipaperiin tai mehiläisvahakääreeseen. Pane käärö jääkaappiin. Odota niin kauan kuin jaksat, itse annoin piparkakkutaikinan tekeytyä kaksi tuntia jääkaapissa.
Ota taikina jauhotetulle pöydälle ja kaulitse se haluamaasi paksuuteen. Tee piparkakkumuoteilla toivomiasi joulupipareita. Laita hunajapiparit uuniin 200 °C lämpötilaan ja paista noin 7 minuuttia. Paistoaika riippuu uunista, pipareiden paksuudesta ja siitä, arvostatko rapeita vai pehmeitä pipareita. Älä jätä hunajapipareita hetkeksikään yksin.
Appelsiini-hunajapipareiden kanssa tein maailmanennätyksen, sillä yksikään ei palanut. Pipareiden lisäksi sain huumaavan hyvän joulutuoksun kotiini, kokeile sinäkin!
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää
Hurraa! Vuoden mehiläisten hoito on nyt palkittu mitä mahtavimmalla luonnontuotteella. Hunaja on purkissa. Kesä on mehiläistarhauksessa intensiivistä aikaa. Hieman hullunkurisesti silloin kun suurin osa Suomesta lomailee, painavat mehiläistarhaajat pyöreää päivää. Tärkein tehtävä kesällä on antaa mehiläisille riittävästi uusia hunajalaatikoita, joihin ne voivat kerätä kasvien mettä ja valmistaa siitä hunajaa. Miten mehiläinen valmistaa hunajaa? Kukat erittävät… Lue lisää
Näit tuon eksoottisen tekstin. Olit kuullut, että tämä on sitä lääkehunajaa, joka parantaa haavat, flunssat ja sielun. Ostit manukahunajaa. Jouduit tuoteväärennöksen uhriksi. Mitä manukahunaja on? Manukahunaja on mehiläisten valmistamaa lajihunajaa, jonka meden alkuperäkasvina on manukapuu. Manukapuu kasvaa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, joten näissä maissa on mahdollista tuottaa manukahunajaa. Manukahunajan on todettu sisältävän metyyliglyoksaalia, joka estää haitallisten… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Appelsiini-hunajapiparit
Pipareiden makeutus hunajalla
Pipareiden makeutus hunajalla ei välttämättä tule reseptiviidakossa mieleesi. Tiesitkö, että voit makeuttaa piparit kokonaan hunajalla? Sokeriin verrattuna saat enemmän makeutta ja vähemmän kaloreita. Hunajaa luonnollisempaa makeuttajaa saa etsiä. Vierastan makeuttajia, joiden nimiä en ymmärrä tai joista en tiedä, mistä ne tulevat. Ehkä siellä ruudun takana on toinen samanlainen?
En voinut vastustaa tilaisuutta tehdä hunajapipareita näin joulun alla. En ole tavallisten pipareiden suuri ystävä, mutta appelsiinista ja hunajasta saa pipareihin hienostuneempaa vivahdetta.
Jos litteät keksipiparit eivät ole juttusi, kokeile muffinssivuokien avulla kupeiksi tehtyjä pipareita, jotka täytät vuohenjuustolla ja koristelet esimerkiksi pinjansiemenillä tai ananaskirsikoilla.
Mitä spelttijauhot ovat?
Yllättävää kyllä, tätä reseptiä edelsi kauppareissu. Olen pitkään katsellut ryhdikästä pahvipakkausta hieman väsähtäneiden vehnäjauhopussien rivissä. Miettien, onko tuo ryhdikäs pakkaus parempi kuin nuo muut.
Kauppareissulla mukaani tarttui Birkkalan tilan spelttijauhoja. Ravintosisältö kertoi, että 100 grammassa spelttijauhoja on 10 g kuitua ja 15 g proteiinia. Vaikuttavaa!
Speltti on eräänlaista alkuvehnää, josta tuoreemmat vehnälajikkeet polveutuvat. Speltissä on enemmän proteiinia ja erilainen hiilihydraattikoostumus tavalliseen vehnään nähden. Sen syvemmälle speltin syövereihin en kaivautunut.
P.S. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö. Jos olisi, kertoisin siitä selvästi artikkelin alussa. Birkkalan tila sijaitsee samassa maakunnassa kuin Hello honey ja raivaa tietä pientuottajille mm. Amazonissa. Verkkokaupassa, ei sademetsässä. Miksi en nostaisi esille tällaista mahtavuutta, varsinkin, kun tuote on kokemukseni mukaan erinomainen?
Appelsiini-hunajapiparit
Raasta appelsiininkuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Laita appelsiiniraaste ja appelsiinimehu kattilaan. Lisää joukkoon hunaja ja mausteet (ei ruokasoodaa). Anna seoksen kiehahtaa nopeasti.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon 1 tl soodaa. Seos kuplii hetken aikaa, mikä kuuluu asiaan. Lisää piparkakkutaikinaan voi, sekoita ja anna seoksen jäähtyä noin puolen tunnin ajan.
Kun piparkakkutaikinan aihio on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmuna. Sekoita jauhot joukkoon 1 dl kerrallaan. Tämän jälkeen neuvotaan tyypillisesti laittamaan piparkakkutaikina kelmuun ja jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään. ÄLÄ ODOTA! Kuka tekisi piparkakkuja syödäkseen niitä seuraavana päivänä?
Tee piparkakkutaikinasta tiivis möykky ja laita se kelmuun, voipaperiin tai mehiläisvahakääreeseen. Pane käärö jääkaappiin. Odota niin kauan kuin jaksat, itse annoin piparkakkutaikinan tekeytyä kaksi tuntia jääkaapissa.
Ota taikina jauhotetulle pöydälle ja kaulitse se haluamaasi paksuuteen. Tee piparkakkumuoteilla toivomiasi joulupipareita. Laita hunajapiparit uuniin 200 °C lämpötilaan ja paista noin 7 minuuttia. Paistoaika riippuu uunista, pipareiden paksuudesta ja siitä, arvostatko rapeita vai pehmeitä pipareita. Älä jätä hunajapipareita hetkeksikään yksin.
Appelsiini-hunajapipareiden kanssa tein maailmanennätyksen, sillä yksikään ei palanut. Pipareiden lisäksi sain huumaavan hyvän joulutuoksun kotiini, kokeile sinäkin!
Aiheeseen liittyvät
Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää
Miten hunajaa tehdään?
Hurraa! Vuoden mehiläisten hoito on nyt palkittu mitä mahtavimmalla luonnontuotteella. Hunaja on purkissa. Kesä on mehiläistarhauksessa intensiivistä aikaa. Hieman hullunkurisesti silloin kun suurin osa Suomesta lomailee, painavat mehiläistarhaajat pyöreää päivää. Tärkein tehtävä kesällä on antaa mehiläisille riittävästi uusia hunajalaatikoita, joihin ne voivat kerätä kasvien mettä ja valmistaa siitä hunajaa. Miten mehiläinen valmistaa hunajaa? Kukat erittävät… Lue lisää
Maailman suurin ruokaväärennös nimeltä manukahunaja
Näit tuon eksoottisen tekstin. Olit kuullut, että tämä on sitä lääkehunajaa, joka parantaa haavat, flunssat ja sielun. Ostit manukahunajaa. Jouduit tuoteväärennöksen uhriksi. Mitä manukahunaja on? Manukahunaja on mehiläisten valmistamaa lajihunajaa, jonka meden alkuperäkasvina on manukapuu. Manukapuu kasvaa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, joten näissä maissa on mahdollista tuottaa manukahunajaa. Manukahunajan on todettu sisältävän metyyliglyoksaalia, joka estää haitallisten… Lue lisää