Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa.
Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä. Näiden lomassa muistetaan mainita kasvisruokailun ilmastoa hillitsevistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa reseptien nimistä aiheuttaa ahdistusta. En osaa välttämättä edes lausua niitä tai saa kiinni pienintäkään aavistusta siitä, mitä ruokaa resepti mahtaa koskea. Viis ranskan ja venäjän opinnoista.
Hunajan suhteen olen täysi hifistelijä, mutta valitettavasti tämä ominaisuus ei kata jokaista maan päällä kasvatettavaa ruoka-ainetta. Rakkaus hunajaan on motivoinut kokeilemaan uusia juttuja ja syventämään tietämystäni.
On siis tullut minunkin aika opetella. Pitkään kokeilin erilaisia sosekeittoreseptejä, mutta aina niissä jokin tökki. Keitosta saattoi tulla liisterimäistä, mautonta tai vähän kummallista. Harjoitus tekee mestarin.
Tämä resepti on sinulle, joka kaipaat kurpitsainspiraatiota tai rohkaisua kasvisruokien laittoon. Nyt mennään!
Hunajainen kurpitsakeitto
1 kg jättikurpitsaa
4 dl vettä
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl inkiväärijauhetta
smetanaa koristeluun
Jättikurpitsa on se leiskuvan oranssi Halloween-kurpitsa. Koska kirjoitan tätä tekstiä lokakuussa, on kyseessä talvikurpitsa. Sillä tarkoitetaan paksumman kuoren kasvattanutta yksilöä, josta voi kaivertaa lyhdyn.
Halkaise kurpitsa ja koverra sisällä olevat kurpitsansiemenet pois esimerkiksi jäätelökauhalla tai lusikalla. Ota kurpitsansiemenet talteen seuraavaa reseptiä varten. Voit jo tässä vaiheessa laittaa kurpitsansiemenet likoamaan vesikulhoon.
Kurpitsan kuoriminen on haastavaa. En ole keksinyt siihen kikkakolmosta, mutta kurpitsan paloittelu pienemmiksi lohkoiksi helpottaa työtä. Terävä veitsi tai kuorimaveitsi toimii.
Levitä kurpitsalohkot pellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin 175 °C:seen. Anna paistua 40 minuuttia keskitasolla.
Jahka kurpitsalohkot ovat saaneet kauniin värin pintaan, on aika ottaa ne pois. Laita paahdetut kurpitsat kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liesi päälle ja lisää vesi, maapähkinävoi, hunaja ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä, jahka keitto alkaa kuplia.
Koristele keitto esimerkiksi smetanalla ja seuraavan reseptin hunajapaahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
2 dl jättikurpitsansiemeniä
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa
Inhoan sitä, että ruoanteon yhteydessä isoja osia ruoka-aineista joutuu heittämään pois. Edellisen reseptin kurpitsansiemenet saa hyödynnettyä pienellä vaivalla.
Liota kurpitsansiemenet vedessä ja poista niistä mahdolliset kurpitsan hedelmälihan osat. Kaada vesi pois ja taputtele siemenet kuivaksi talouspaperilla.
Sekoita notkea hunaja kurpitsansiementen joukkoon. Jos hunaja on kovaa, voit lämmittää sitä hetken vesihauteessa.
Levitä kurpitsansiemenet tasaisesti leivinpaperin päälle. Laita ne uuniin 175 °C:seen, arvioitu paahtumisaika on 15 minuuttia. Älä jätä niitä vahtimatta. Haluttu väri on paahtunut kulta, valkoiset ovat raakoja ja mustat, no, menetettyjä.
Ota kurpitsansiemenet uunista ja ripoittele päälle suolaa makusi mukaan. Anna kurpitsansiementen jäähtyä, jolloin niistä muodostuu hunajan kanssa yhtenäinen levy. Siitä saa murrettua hienoja paloja herkutteluun tai vaikka kurpitsakeiton koristeeksi. Nam!
Törmäsitkö kuvaan shottilasista sitruunankeltaisen juoman kera? Tuttu tunne, niitä on minunkin silmieni ohitse vilissyt viime aikoina. Viis siitä, mikä sosiaalisen median kanava on ollut kyseessä. Ilmiö saa olla aika suuri, että otan siitä kopin. Inkiväärishotti kuulosti erilaiselta ja mikä tärkeintä — siinä on hunajaa. Hunaja, sitruuna ja inkivääri on pyhä kolminaisuus. Näitä elintarvikkeita pystyy käyttämään… Lue lisää
Hunajan laadun arviointi ulkonäkö koostumus haju maku Millainen on laadukas hunaja ja miten erotat sen? Hunajan laadun arvioinnin voit aloittaa tarkastelemalla hunajapakkausta ulkoapäin. Näyttääkö pakkaus normaalilta, eihän se ole pullistunut? Mikäli pakkaus on läpinäkyvä, näyttääkö sen sisällä oleva hunaja tasalaatuiselta ja sellaiselta, mitä purkin kyljessä luvataan? Hunajan kuuluisi olla väriltään ja koostumukseltaan yhtenevä. Jos hunaja… Lue lisää
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Hunajainen kurpitsakeitto ja hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa.
Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä. Näiden lomassa muistetaan mainita kasvisruokailun ilmastoa hillitsevistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa reseptien nimistä aiheuttaa ahdistusta. En osaa välttämättä edes lausua niitä tai saa kiinni pienintäkään aavistusta siitä, mitä ruokaa resepti mahtaa koskea. Viis ranskan ja venäjän opinnoista.
Hunajan suhteen olen täysi hifistelijä, mutta valitettavasti tämä ominaisuus ei kata jokaista maan päällä kasvatettavaa ruoka-ainetta. Rakkaus hunajaan on motivoinut kokeilemaan uusia juttuja ja syventämään tietämystäni.
On siis tullut minunkin aika opetella. Pitkään kokeilin erilaisia sosekeittoreseptejä, mutta aina niissä jokin tökki. Keitosta saattoi tulla liisterimäistä, mautonta tai vähän kummallista. Harjoitus tekee mestarin.
Tämä resepti on sinulle, joka kaipaat kurpitsainspiraatiota tai rohkaisua kasvisruokien laittoon. Nyt mennään!
Hunajainen kurpitsakeitto
Jättikurpitsa on se leiskuvan oranssi Halloween-kurpitsa. Koska kirjoitan tätä tekstiä lokakuussa, on kyseessä talvikurpitsa. Sillä tarkoitetaan paksumman kuoren kasvattanutta yksilöä, josta voi kaivertaa lyhdyn.
Halkaise kurpitsa ja koverra sisällä olevat kurpitsansiemenet pois esimerkiksi jäätelökauhalla tai lusikalla. Ota kurpitsansiemenet talteen seuraavaa reseptiä varten. Voit jo tässä vaiheessa laittaa kurpitsansiemenet likoamaan vesikulhoon.
Kurpitsan kuoriminen on haastavaa. En ole keksinyt siihen kikkakolmosta, mutta kurpitsan paloittelu pienemmiksi lohkoiksi helpottaa työtä. Terävä veitsi tai kuorimaveitsi toimii.
Levitä kurpitsalohkot pellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin 175 °C:seen. Anna paistua 40 minuuttia keskitasolla.
Jahka kurpitsalohkot ovat saaneet kauniin värin pintaan, on aika ottaa ne pois. Laita paahdetut kurpitsat kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liesi päälle ja lisää vesi, maapähkinävoi, hunaja ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä, jahka keitto alkaa kuplia.
Koristele keitto esimerkiksi smetanalla ja seuraavan reseptin hunajapaahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Inhoan sitä, että ruoanteon yhteydessä isoja osia ruoka-aineista joutuu heittämään pois. Edellisen reseptin kurpitsansiemenet saa hyödynnettyä pienellä vaivalla.
Liota kurpitsansiemenet vedessä ja poista niistä mahdolliset kurpitsan hedelmälihan osat. Kaada vesi pois ja taputtele siemenet kuivaksi talouspaperilla.
Sekoita notkea hunaja kurpitsansiementen joukkoon. Jos hunaja on kovaa, voit lämmittää sitä hetken vesihauteessa.
Levitä kurpitsansiemenet tasaisesti leivinpaperin päälle. Laita ne uuniin 175 °C:seen, arvioitu paahtumisaika on 15 minuuttia. Älä jätä niitä vahtimatta. Haluttu väri on paahtunut kulta, valkoiset ovat raakoja ja mustat, no, menetettyjä.
Ota kurpitsansiemenet uunista ja ripoittele päälle suolaa makusi mukaan. Anna kurpitsansiementen jäähtyä, jolloin niistä muodostuu hunajan kanssa yhtenäinen levy. Siitä saa murrettua hienoja paloja herkutteluun tai vaikka kurpitsakeiton koristeeksi. Nam!
Aiheeseen liittyvät
Inkiväärishotti
Törmäsitkö kuvaan shottilasista sitruunankeltaisen juoman kera? Tuttu tunne, niitä on minunkin silmieni ohitse vilissyt viime aikoina. Viis siitä, mikä sosiaalisen median kanava on ollut kyseessä. Ilmiö saa olla aika suuri, että otan siitä kopin. Inkiväärishotti kuulosti erilaiselta ja mikä tärkeintä — siinä on hunajaa. Hunaja, sitruuna ja inkivääri on pyhä kolminaisuus. Näitä elintarvikkeita pystyy käyttämään… Lue lisää
Hunajan laatu
Hunajan laadun arviointi ulkonäkö koostumus haju maku Millainen on laadukas hunaja ja miten erotat sen? Hunajan laadun arvioinnin voit aloittaa tarkastelemalla hunajapakkausta ulkoapäin. Näyttääkö pakkaus normaalilta, eihän se ole pullistunut? Mikäli pakkaus on läpinäkyvä, näyttääkö sen sisällä oleva hunaja tasalaatuiselta ja sellaiselta, mitä purkin kyljessä luvataan? Hunajan kuuluisi olla väriltään ja koostumukseltaan yhtenevä. Jos hunaja… Lue lisää
Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää