Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa.
Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä. Näiden lomassa muistetaan mainita kasvisruokailun ilmastoa hillitsevistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa reseptien nimistä aiheuttaa ahdistusta. En osaa välttämättä edes lausua niitä tai saa kiinni pienintäkään aavistusta siitä, mitä ruokaa resepti mahtaa koskea. Viis ranskan ja venäjän opinnoista.
Hunajan suhteen olen täysi hifistelijä, mutta valitettavasti tämä ominaisuus ei kata jokaista maan päällä kasvatettavaa ruoka-ainetta. Rakkaus hunajaan on motivoinut kokeilemaan uusia juttuja ja syventämään tietämystäni.
On siis tullut minunkin aika opetella. Pitkään kokeilin erilaisia sosekeittoreseptejä, mutta aina niissä jokin tökki. Keitosta saattoi tulla liisterimäistä, mautonta tai vähän kummallista. Harjoitus tekee mestarin.
Tämä resepti on sinulle, joka kaipaat kurpitsainspiraatiota tai rohkaisua kasvisruokien laittoon. Nyt mennään!
Hunajainen kurpitsakeitto
1 kg jättikurpitsaa
4 dl vettä
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl inkiväärijauhetta
smetanaa koristeluun
Jättikurpitsa on se leiskuvan oranssi Halloween-kurpitsa. Koska kirjoitan tätä tekstiä lokakuussa, on kyseessä talvikurpitsa. Sillä tarkoitetaan paksumman kuoren kasvattanutta yksilöä, josta voi kaivertaa lyhdyn.
Halkaise kurpitsa ja koverra sisällä olevat kurpitsansiemenet pois esimerkiksi jäätelökauhalla tai lusikalla. Ota kurpitsansiemenet talteen seuraavaa reseptiä varten. Voit jo tässä vaiheessa laittaa kurpitsansiemenet likoamaan vesikulhoon.
Kurpitsan kuoriminen on haastavaa. En ole keksinyt siihen kikkakolmosta, mutta kurpitsan paloittelu pienemmiksi lohkoiksi helpottaa työtä. Terävä veitsi tai kuorimaveitsi toimii.
Levitä kurpitsalohkot pellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin 175 °C:seen. Anna paistua 40 minuuttia keskitasolla.
Jahka kurpitsalohkot ovat saaneet kauniin värin pintaan, on aika ottaa ne pois. Laita paahdetut kurpitsat kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liesi päälle ja lisää vesi, maapähkinävoi, hunaja ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä, jahka keitto alkaa kuplia.
Koristele keitto esimerkiksi smetanalla ja seuraavan reseptin hunajapaahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
2 dl jättikurpitsansiemeniä
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa
Inhoan sitä, että ruoanteon yhteydessä isoja osia ruoka-aineista joutuu heittämään pois. Edellisen reseptin kurpitsansiemenet saa hyödynnettyä pienellä vaivalla.
Liota kurpitsansiemenet vedessä ja poista niistä mahdolliset kurpitsan hedelmälihan osat. Kaada vesi pois ja taputtele siemenet kuivaksi talouspaperilla.
Sekoita notkea hunaja kurpitsansiementen joukkoon. Jos hunaja on kovaa, voit lämmittää sitä hetken vesihauteessa.
Levitä kurpitsansiemenet tasaisesti leivinpaperin päälle. Laita ne uuniin 175 °C:seen, arvioitu paahtumisaika on 15 minuuttia. Älä jätä niitä vahtimatta. Haluttu väri on paahtunut kulta, valkoiset ovat raakoja ja mustat, no, menetettyjä.
Ota kurpitsansiemenet uunista ja ripoittele päälle suolaa makusi mukaan. Anna kurpitsansiementen jäähtyä, jolloin niistä muodostuu hunajan kanssa yhtenäinen levy. Siitä saa murrettua hienoja paloja herkutteluun tai vaikka kurpitsakeiton koristeeksi. Nam!
Päivitys 9.4.2020: kuinkas sitten kävikään? Hunajan kulutus lisääntyi ollen vuodessa henkilöä kohden 743 g viimeksi raportoidun tiedon mukaan. Kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä sekä lajihunajia että siitepölyä. Mieltäni lämmitti tämän tekstin saama erityismaininta artikkelissa Metatrendit 2020, otsikolla ”Internet ei ole aivan pilalla”. Kiitos. Anteeksi lukijani, olen aliarvioinut sinut. Kuvittelin, että hunaja-alan markkinatilanne olisi vain minua ja… Lue lisää
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Valuvasta olemuksestaan huolimatta hunaja on kuivatuote. Sellaisena sitä tulisi myös kohdella hunajapurkin säilytyspaikkaa arpoessa. Hunajasta vain 17 % on luonnostaan vettä. Tämän vuoksi se imee herkästi itseensä kosteutta väärässä säilytyspaikassa. Säilytätkö hunajan jääkaapissa? Niin minäkin joskus tein. Jääkaappi ei kuitenkaan ole otollinen paikka hunajan pitkäaikaiseen säilytykseen. Jääkaapissa on niin kosteaa, että huomaat pisaroiden tiivistyvän takaseinään.… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Hunajainen kurpitsakeitto ja hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa.
Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä. Näiden lomassa muistetaan mainita kasvisruokailun ilmastoa hillitsevistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa reseptien nimistä aiheuttaa ahdistusta. En osaa välttämättä edes lausua niitä tai saa kiinni pienintäkään aavistusta siitä, mitä ruokaa resepti mahtaa koskea. Viis ranskan ja venäjän opinnoista.
Hunajan suhteen olen täysi hifistelijä, mutta valitettavasti tämä ominaisuus ei kata jokaista maan päällä kasvatettavaa ruoka-ainetta. Rakkaus hunajaan on motivoinut kokeilemaan uusia juttuja ja syventämään tietämystäni.
On siis tullut minunkin aika opetella. Pitkään kokeilin erilaisia sosekeittoreseptejä, mutta aina niissä jokin tökki. Keitosta saattoi tulla liisterimäistä, mautonta tai vähän kummallista. Harjoitus tekee mestarin.
Tämä resepti on sinulle, joka kaipaat kurpitsainspiraatiota tai rohkaisua kasvisruokien laittoon. Nyt mennään!
Hunajainen kurpitsakeitto
Jättikurpitsa on se leiskuvan oranssi Halloween-kurpitsa. Koska kirjoitan tätä tekstiä lokakuussa, on kyseessä talvikurpitsa. Sillä tarkoitetaan paksumman kuoren kasvattanutta yksilöä, josta voi kaivertaa lyhdyn.
Halkaise kurpitsa ja koverra sisällä olevat kurpitsansiemenet pois esimerkiksi jäätelökauhalla tai lusikalla. Ota kurpitsansiemenet talteen seuraavaa reseptiä varten. Voit jo tässä vaiheessa laittaa kurpitsansiemenet likoamaan vesikulhoon.
Kurpitsan kuoriminen on haastavaa. En ole keksinyt siihen kikkakolmosta, mutta kurpitsan paloittelu pienemmiksi lohkoiksi helpottaa työtä. Terävä veitsi tai kuorimaveitsi toimii.
Levitä kurpitsalohkot pellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin 175 °C:seen. Anna paistua 40 minuuttia keskitasolla.
Jahka kurpitsalohkot ovat saaneet kauniin värin pintaan, on aika ottaa ne pois. Laita paahdetut kurpitsat kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liesi päälle ja lisää vesi, maapähkinävoi, hunaja ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä, jahka keitto alkaa kuplia.
Koristele keitto esimerkiksi smetanalla ja seuraavan reseptin hunajapaahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Inhoan sitä, että ruoanteon yhteydessä isoja osia ruoka-aineista joutuu heittämään pois. Edellisen reseptin kurpitsansiemenet saa hyödynnettyä pienellä vaivalla.
Liota kurpitsansiemenet vedessä ja poista niistä mahdolliset kurpitsan hedelmälihan osat. Kaada vesi pois ja taputtele siemenet kuivaksi talouspaperilla.
Sekoita notkea hunaja kurpitsansiementen joukkoon. Jos hunaja on kovaa, voit lämmittää sitä hetken vesihauteessa.
Levitä kurpitsansiemenet tasaisesti leivinpaperin päälle. Laita ne uuniin 175 °C:seen, arvioitu paahtumisaika on 15 minuuttia. Älä jätä niitä vahtimatta. Haluttu väri on paahtunut kulta, valkoiset ovat raakoja ja mustat, no, menetettyjä.
Ota kurpitsansiemenet uunista ja ripoittele päälle suolaa makusi mukaan. Anna kurpitsansiementen jäähtyä, jolloin niistä muodostuu hunajan kanssa yhtenäinen levy. Siitä saa murrettua hienoja paloja herkutteluun tai vaikka kurpitsakeiton koristeeksi. Nam!
Aiheeseen liittyvät
Hunaja-alan trendit 2020
Päivitys 9.4.2020: kuinkas sitten kävikään? Hunajan kulutus lisääntyi ollen vuodessa henkilöä kohden 743 g viimeksi raportoidun tiedon mukaan. Kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä sekä lajihunajia että siitepölyä. Mieltäni lämmitti tämän tekstin saama erityismaininta artikkelissa Metatrendit 2020, otsikolla ”Internet ei ole aivan pilalla”. Kiitos. Anteeksi lukijani, olen aliarvioinut sinut. Kuvittelin, että hunaja-alan markkinatilanne olisi vain minua ja… Lue lisää
Miksi hunaja on valkoista?
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Miten hunaja säilytetään?
Valuvasta olemuksestaan huolimatta hunaja on kuivatuote. Sellaisena sitä tulisi myös kohdella hunajapurkin säilytyspaikkaa arpoessa. Hunajasta vain 17 % on luonnostaan vettä. Tämän vuoksi se imee herkästi itseensä kosteutta väärässä säilytyspaikassa. Säilytätkö hunajan jääkaapissa? Niin minäkin joskus tein. Jääkaappi ei kuitenkaan ole otollinen paikka hunajan pitkäaikaiseen säilytykseen. Jääkaapissa on niin kosteaa, että huomaat pisaroiden tiivistyvän takaseinään.… Lue lisää