Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa.
Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä. Näiden lomassa muistetaan mainita kasvisruokailun ilmastoa hillitsevistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa reseptien nimistä aiheuttaa ahdistusta. En osaa välttämättä edes lausua niitä tai saa kiinni pienintäkään aavistusta siitä, mitä ruokaa resepti mahtaa koskea. Viis ranskan ja venäjän opinnoista.
Hunajan suhteen olen täysi hifistelijä, mutta valitettavasti tämä ominaisuus ei kata jokaista maan päällä kasvatettavaa ruoka-ainetta. Rakkaus hunajaan on motivoinut kokeilemaan uusia juttuja ja syventämään tietämystäni.
On siis tullut minunkin aika opetella. Pitkään kokeilin erilaisia sosekeittoreseptejä, mutta aina niissä jokin tökki. Keitosta saattoi tulla liisterimäistä, mautonta tai vähän kummallista. Harjoitus tekee mestarin.
Tämä resepti on sinulle, joka kaipaat kurpitsainspiraatiota tai rohkaisua kasvisruokien laittoon. Nyt mennään!
Hunajainen kurpitsakeitto
1 kg jättikurpitsaa
4 dl vettä
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl inkiväärijauhetta
smetanaa koristeluun
Jättikurpitsa on se leiskuvan oranssi Halloween-kurpitsa. Koska kirjoitan tätä tekstiä lokakuussa, on kyseessä talvikurpitsa. Sillä tarkoitetaan paksumman kuoren kasvattanutta yksilöä, josta voi kaivertaa lyhdyn.
Halkaise kurpitsa ja koverra sisällä olevat kurpitsansiemenet pois esimerkiksi jäätelökauhalla tai lusikalla. Ota kurpitsansiemenet talteen seuraavaa reseptiä varten. Voit jo tässä vaiheessa laittaa kurpitsansiemenet likoamaan vesikulhoon.
Kurpitsan kuoriminen on haastavaa. En ole keksinyt siihen kikkakolmosta, mutta kurpitsan paloittelu pienemmiksi lohkoiksi helpottaa työtä. Terävä veitsi tai kuorimaveitsi toimii.
Levitä kurpitsalohkot pellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin 175 °C:seen. Anna paistua 40 minuuttia keskitasolla.
Jahka kurpitsalohkot ovat saaneet kauniin värin pintaan, on aika ottaa ne pois. Laita paahdetut kurpitsat kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liesi päälle ja lisää vesi, maapähkinävoi, hunaja ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä, jahka keitto alkaa kuplia.
Koristele keitto esimerkiksi smetanalla ja seuraavan reseptin hunajapaahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
2 dl jättikurpitsansiemeniä
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa
Inhoan sitä, että ruoanteon yhteydessä isoja osia ruoka-aineista joutuu heittämään pois. Edellisen reseptin kurpitsansiemenet saa hyödynnettyä pienellä vaivalla.
Liota kurpitsansiemenet vedessä ja poista niistä mahdolliset kurpitsan hedelmälihan osat. Kaada vesi pois ja taputtele siemenet kuivaksi talouspaperilla.
Sekoita notkea hunaja kurpitsansiementen joukkoon. Jos hunaja on kovaa, voit lämmittää sitä hetken vesihauteessa.
Levitä kurpitsansiemenet tasaisesti leivinpaperin päälle. Laita ne uuniin 175 °C:seen, arvioitu paahtumisaika on 15 minuuttia. Älä jätä niitä vahtimatta. Haluttu väri on paahtunut kulta, valkoiset ovat raakoja ja mustat, no, menetettyjä.
Ota kurpitsansiemenet uunista ja ripoittele päälle suolaa makusi mukaan. Anna kurpitsansiementen jäähtyä, jolloin niistä muodostuu hunajan kanssa yhtenäinen levy. Siitä saa murrettua hienoja paloja herkutteluun tai vaikka kurpitsakeiton koristeeksi. Nam!
Hunajaa sisältävän juoman avulla saat parannettua oloasi flunssan tai yskän iskiessä. Suosittelen ottamaan kupposen hunajaista flunssajuomaa olon niin vaatiessa. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa ottaa myös teelusikallinen hunajaa sellaisenaan. Näillä ohjeilla torjut flunssan ja yskän oireita ja lyhennät sairastamisen kestoa. Kaikki flunssajuoman osat ovat luonnosta peräisin ja jokaiselle reseptin ainesosalle on olemassa peruste. Hunajainen flunssajuoma 3… Lue lisää
Hunajan laadun arviointi ulkonäkö koostumus haju maku Millainen on laadukas hunaja ja miten erotat sen? Hunajan laadun arvioinnin voit aloittaa tarkastelemalla hunajapakkausta ulkoapäin. Näyttääkö pakkaus normaalilta, eihän se ole pullistunut? Mikäli pakkaus on läpinäkyvä, näyttääkö sen sisällä oleva hunaja tasalaatuiselta ja sellaiselta, mitä purkin kyljessä luvataan? Hunajan kuuluisi olla väriltään ja koostumukseltaan yhtenevä. Jos hunaja… Lue lisää
Entsyymien takia hunaja on hunajaa. Mistä entsyymit päätyvät hunajaan? Mehiläisten kukista keräämässä medessä on entsyymejä. Mehiläiset myös erittävät ruokamehurauhasissaan entsyymejä, jotka ne lisäävät meteen. Näiden entsyymien seurauksena mesi muuttuu hunajaksi. Olet takuulla kuullut, että entsyymit ovat ravitsemuksellisesti hyvä juttu. Niiden merkitys ja toiminta on kuitenkin saattanut jäädä hieman hattaraksi. Entsyymit ovat elimistössä osallisina useimmissa aineenvaihduntareaktioissa.… Lue lisää
Hunajainen kurpitsakeitto ja hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa.
Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä. Näiden lomassa muistetaan mainita kasvisruokailun ilmastoa hillitsevistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa reseptien nimistä aiheuttaa ahdistusta. En osaa välttämättä edes lausua niitä tai saa kiinni pienintäkään aavistusta siitä, mitä ruokaa resepti mahtaa koskea. Viis ranskan ja venäjän opinnoista.
Hunajan suhteen olen täysi hifistelijä, mutta valitettavasti tämä ominaisuus ei kata jokaista maan päällä kasvatettavaa ruoka-ainetta. Rakkaus hunajaan on motivoinut kokeilemaan uusia juttuja ja syventämään tietämystäni.
On siis tullut minunkin aika opetella. Pitkään kokeilin erilaisia sosekeittoreseptejä, mutta aina niissä jokin tökki. Keitosta saattoi tulla liisterimäistä, mautonta tai vähän kummallista. Harjoitus tekee mestarin.
Tämä resepti on sinulle, joka kaipaat kurpitsainspiraatiota tai rohkaisua kasvisruokien laittoon. Nyt mennään!
Hunajainen kurpitsakeitto
Jättikurpitsa on se leiskuvan oranssi Halloween-kurpitsa. Koska kirjoitan tätä tekstiä lokakuussa, on kyseessä talvikurpitsa. Sillä tarkoitetaan paksumman kuoren kasvattanutta yksilöä, josta voi kaivertaa lyhdyn.
Halkaise kurpitsa ja koverra sisällä olevat kurpitsansiemenet pois esimerkiksi jäätelökauhalla tai lusikalla. Ota kurpitsansiemenet talteen seuraavaa reseptiä varten. Voit jo tässä vaiheessa laittaa kurpitsansiemenet likoamaan vesikulhoon.
Kurpitsan kuoriminen on haastavaa. En ole keksinyt siihen kikkakolmosta, mutta kurpitsan paloittelu pienemmiksi lohkoiksi helpottaa työtä. Terävä veitsi tai kuorimaveitsi toimii.
Levitä kurpitsalohkot pellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin 175 °C:seen. Anna paistua 40 minuuttia keskitasolla.
Jahka kurpitsalohkot ovat saaneet kauniin värin pintaan, on aika ottaa ne pois. Laita paahdetut kurpitsat kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liesi päälle ja lisää vesi, maapähkinävoi, hunaja ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä, jahka keitto alkaa kuplia.
Koristele keitto esimerkiksi smetanalla ja seuraavan reseptin hunajapaahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Inhoan sitä, että ruoanteon yhteydessä isoja osia ruoka-aineista joutuu heittämään pois. Edellisen reseptin kurpitsansiemenet saa hyödynnettyä pienellä vaivalla.
Liota kurpitsansiemenet vedessä ja poista niistä mahdolliset kurpitsan hedelmälihan osat. Kaada vesi pois ja taputtele siemenet kuivaksi talouspaperilla.
Sekoita notkea hunaja kurpitsansiementen joukkoon. Jos hunaja on kovaa, voit lämmittää sitä hetken vesihauteessa.
Levitä kurpitsansiemenet tasaisesti leivinpaperin päälle. Laita ne uuniin 175 °C:seen, arvioitu paahtumisaika on 15 minuuttia. Älä jätä niitä vahtimatta. Haluttu väri on paahtunut kulta, valkoiset ovat raakoja ja mustat, no, menetettyjä.
Ota kurpitsansiemenet uunista ja ripoittele päälle suolaa makusi mukaan. Anna kurpitsansiementen jäähtyä, jolloin niistä muodostuu hunajan kanssa yhtenäinen levy. Siitä saa murrettua hienoja paloja herkutteluun tai vaikka kurpitsakeiton koristeeksi. Nam!
Related Posts
Hunajainen flunssajuoma
Hunajaa sisältävän juoman avulla saat parannettua oloasi flunssan tai yskän iskiessä. Suosittelen ottamaan kupposen hunajaista flunssajuomaa olon niin vaatiessa. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa ottaa myös teelusikallinen hunajaa sellaisenaan. Näillä ohjeilla torjut flunssan ja yskän oireita ja lyhennät sairastamisen kestoa. Kaikki flunssajuoman osat ovat luonnosta peräisin ja jokaiselle reseptin ainesosalle on olemassa peruste. Hunajainen flunssajuoma 3… Lue lisää
Hunajan laatu
Hunajan laadun arviointi ulkonäkö koostumus haju maku Millainen on laadukas hunaja ja miten erotat sen? Hunajan laadun arvioinnin voit aloittaa tarkastelemalla hunajapakkausta ulkoapäin. Näyttääkö pakkaus normaalilta, eihän se ole pullistunut? Mikäli pakkaus on läpinäkyvä, näyttääkö sen sisällä oleva hunaja tasalaatuiselta ja sellaiselta, mitä purkin kyljessä luvataan? Hunajan kuuluisi olla väriltään ja koostumukseltaan yhtenevä. Jos hunaja… Lue lisää
Hunajan entsyymit
Entsyymien takia hunaja on hunajaa. Mistä entsyymit päätyvät hunajaan? Mehiläisten kukista keräämässä medessä on entsyymejä. Mehiläiset myös erittävät ruokamehurauhasissaan entsyymejä, jotka ne lisäävät meteen. Näiden entsyymien seurauksena mesi muuttuu hunajaksi. Olet takuulla kuullut, että entsyymit ovat ravitsemuksellisesti hyvä juttu. Niiden merkitys ja toiminta on kuitenkin saattanut jäädä hieman hattaraksi. Entsyymit ovat elimistössä osallisina useimmissa aineenvaihduntareaktioissa.… Lue lisää