Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa.
Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä. Näiden lomassa muistetaan mainita kasvisruokailun ilmastoa hillitsevistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa reseptien nimistä aiheuttaa ahdistusta. En osaa välttämättä edes lausua niitä tai saa kiinni pienintäkään aavistusta siitä, mitä ruokaa resepti mahtaa koskea. Viis ranskan ja venäjän opinnoista.
Hunajan suhteen olen täysi hifistelijä, mutta valitettavasti tämä ominaisuus ei kata jokaista maan päällä kasvatettavaa ruoka-ainetta. Rakkaus hunajaan on motivoinut kokeilemaan uusia juttuja ja syventämään tietämystäni.
On siis tullut minunkin aika opetella. Pitkään kokeilin erilaisia sosekeittoreseptejä, mutta aina niissä jokin tökki. Keitosta saattoi tulla liisterimäistä, mautonta tai vähän kummallista. Harjoitus tekee mestarin.
Tämä resepti on sinulle, joka kaipaat kurpitsainspiraatiota tai rohkaisua kasvisruokien laittoon. Nyt mennään!
Hunajainen kurpitsakeitto
1 kg jättikurpitsaa
4 dl vettä
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl inkiväärijauhetta
smetanaa koristeluun
Jättikurpitsa on se leiskuvan oranssi Halloween-kurpitsa. Koska kirjoitan tätä tekstiä lokakuussa, on kyseessä talvikurpitsa. Sillä tarkoitetaan paksumman kuoren kasvattanutta yksilöä, josta voi kaivertaa lyhdyn.
Halkaise kurpitsa ja koverra sisällä olevat kurpitsansiemenet pois esimerkiksi jäätelökauhalla tai lusikalla. Ota kurpitsansiemenet talteen seuraavaa reseptiä varten. Voit jo tässä vaiheessa laittaa kurpitsansiemenet likoamaan vesikulhoon.
Kurpitsan kuoriminen on haastavaa. En ole keksinyt siihen kikkakolmosta, mutta kurpitsan paloittelu pienemmiksi lohkoiksi helpottaa työtä. Terävä veitsi tai kuorimaveitsi toimii.
Levitä kurpitsalohkot pellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin 175 °C:seen. Anna paistua 40 minuuttia keskitasolla.
Jahka kurpitsalohkot ovat saaneet kauniin värin pintaan, on aika ottaa ne pois. Laita paahdetut kurpitsat kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liesi päälle ja lisää vesi, maapähkinävoi, hunaja ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä, jahka keitto alkaa kuplia.
Koristele keitto esimerkiksi smetanalla ja seuraavan reseptin hunajapaahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
2 dl jättikurpitsansiemeniä
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa
Inhoan sitä, että ruoanteon yhteydessä isoja osia ruoka-aineista joutuu heittämään pois. Edellisen reseptin kurpitsansiemenet saa hyödynnettyä pienellä vaivalla.
Liota kurpitsansiemenet vedessä ja poista niistä mahdolliset kurpitsan hedelmälihan osat. Kaada vesi pois ja taputtele siemenet kuivaksi talouspaperilla.
Sekoita notkea hunaja kurpitsansiementen joukkoon. Jos hunaja on kovaa, voit lämmittää sitä hetken vesihauteessa.
Levitä kurpitsansiemenet tasaisesti leivinpaperin päälle. Laita ne uuniin 175 °C:seen, arvioitu paahtumisaika on 15 minuuttia. Älä jätä niitä vahtimatta. Haluttu väri on paahtunut kulta, valkoiset ovat raakoja ja mustat, no, menetettyjä.
Ota kurpitsansiemenet uunista ja ripoittele päälle suolaa makusi mukaan. Anna kurpitsansiementen jäähtyä, jolloin niistä muodostuu hunajan kanssa yhtenäinen levy. Siitä saa murrettua hienoja paloja herkutteluun tai vaikka kurpitsakeiton koristeeksi. Nam!
Valuvasta olemuksestaan huolimatta hunaja on kuivatuote. Sellaisena sitä tulisi myös kohdella hunajapurkin säilytyspaikkaa arpoessa. Hunajasta vain 17 % on luonnostaan vettä. Tämän vuoksi se imee herkästi itseensä kosteutta väärässä säilytyspaikassa. Säilytätkö hunajan jääkaapissa? Niin minäkin joskus tein. Jääkaappi ei kuitenkaan ole otollinen paikka hunajan pitkäaikaiseen säilytykseen. Jääkaapissa on niin kosteaa, että huomaat pisaroiden tiivistyvän takaseinään.… Lue lisää
Miksi hunaja ei ole vegaanista? Onko hunaja vegaanista? Yllätyksekseni moni vegaani syö hunajaa. Kyseisen ruokavalion piirissä hunaja tuntuu olevan vedenjakaja. Arvelen sen johtuvan siitä, että mehiläistarhaus on luonnonläheistä toimintaa. ”En ole niin vegaani, ettenkö söisi hunajaa.” Kummitätini ryhtyi hiljattain vegaaniksi. Tästä kuultuani kysyin oitis, että syökö hän vielä hunajaa. Hän sanoi, ettei ole niin vegaani,… Lue lisää
Lajihunajat ovat hunajahifistelijän taivas. Yksittäisistä ahaa-elämyksistäni suurin on ollut se, että hunajia on erilaisia. Siis todella erilaisia. Ne voivat vaihdella väriltään, maultaan ja koostumukseltaan. Valkoisesta mustaan, miedon hedelmäisestä maltaiseen, juoksevasta kovaan. Aiemmin ajattelin, että hunaja ”maistuu hunajalta” ja on ”hunajanväristä”. Kuinka väärässä olinkaan! Kun ensi kerran maistoin eri lajihunajia, aukesi aivan uusi maailma. Olen juuri… Lue lisää
Hunajainen kurpitsakeitto ja hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa.
Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä. Näiden lomassa muistetaan mainita kasvisruokailun ilmastoa hillitsevistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa reseptien nimistä aiheuttaa ahdistusta. En osaa välttämättä edes lausua niitä tai saa kiinni pienintäkään aavistusta siitä, mitä ruokaa resepti mahtaa koskea. Viis ranskan ja venäjän opinnoista.
Hunajan suhteen olen täysi hifistelijä, mutta valitettavasti tämä ominaisuus ei kata jokaista maan päällä kasvatettavaa ruoka-ainetta. Rakkaus hunajaan on motivoinut kokeilemaan uusia juttuja ja syventämään tietämystäni.
On siis tullut minunkin aika opetella. Pitkään kokeilin erilaisia sosekeittoreseptejä, mutta aina niissä jokin tökki. Keitosta saattoi tulla liisterimäistä, mautonta tai vähän kummallista. Harjoitus tekee mestarin.
Tämä resepti on sinulle, joka kaipaat kurpitsainspiraatiota tai rohkaisua kasvisruokien laittoon. Nyt mennään!
Hunajainen kurpitsakeitto
Jättikurpitsa on se leiskuvan oranssi Halloween-kurpitsa. Koska kirjoitan tätä tekstiä lokakuussa, on kyseessä talvikurpitsa. Sillä tarkoitetaan paksumman kuoren kasvattanutta yksilöä, josta voi kaivertaa lyhdyn.
Halkaise kurpitsa ja koverra sisällä olevat kurpitsansiemenet pois esimerkiksi jäätelökauhalla tai lusikalla. Ota kurpitsansiemenet talteen seuraavaa reseptiä varten. Voit jo tässä vaiheessa laittaa kurpitsansiemenet likoamaan vesikulhoon.
Kurpitsan kuoriminen on haastavaa. En ole keksinyt siihen kikkakolmosta, mutta kurpitsan paloittelu pienemmiksi lohkoiksi helpottaa työtä. Terävä veitsi tai kuorimaveitsi toimii.
Levitä kurpitsalohkot pellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin 175 °C:seen. Anna paistua 40 minuuttia keskitasolla.
Jahka kurpitsalohkot ovat saaneet kauniin värin pintaan, on aika ottaa ne pois. Laita paahdetut kurpitsat kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liesi päälle ja lisää vesi, maapähkinävoi, hunaja ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä, jahka keitto alkaa kuplia.
Koristele keitto esimerkiksi smetanalla ja seuraavan reseptin hunajapaahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Inhoan sitä, että ruoanteon yhteydessä isoja osia ruoka-aineista joutuu heittämään pois. Edellisen reseptin kurpitsansiemenet saa hyödynnettyä pienellä vaivalla.
Liota kurpitsansiemenet vedessä ja poista niistä mahdolliset kurpitsan hedelmälihan osat. Kaada vesi pois ja taputtele siemenet kuivaksi talouspaperilla.
Sekoita notkea hunaja kurpitsansiementen joukkoon. Jos hunaja on kovaa, voit lämmittää sitä hetken vesihauteessa.
Levitä kurpitsansiemenet tasaisesti leivinpaperin päälle. Laita ne uuniin 175 °C:seen, arvioitu paahtumisaika on 15 minuuttia. Älä jätä niitä vahtimatta. Haluttu väri on paahtunut kulta, valkoiset ovat raakoja ja mustat, no, menetettyjä.
Ota kurpitsansiemenet uunista ja ripoittele päälle suolaa makusi mukaan. Anna kurpitsansiementen jäähtyä, jolloin niistä muodostuu hunajan kanssa yhtenäinen levy. Siitä saa murrettua hienoja paloja herkutteluun tai vaikka kurpitsakeiton koristeeksi. Nam!
Aiheeseen liittyvät
Miten hunaja säilytetään?
Valuvasta olemuksestaan huolimatta hunaja on kuivatuote. Sellaisena sitä tulisi myös kohdella hunajapurkin säilytyspaikkaa arpoessa. Hunajasta vain 17 % on luonnostaan vettä. Tämän vuoksi se imee herkästi itseensä kosteutta väärässä säilytyspaikassa. Säilytätkö hunajan jääkaapissa? Niin minäkin joskus tein. Jääkaappi ei kuitenkaan ole otollinen paikka hunajan pitkäaikaiseen säilytykseen. Jääkaapissa on niin kosteaa, että huomaat pisaroiden tiivistyvän takaseinään.… Lue lisää
Miksi hunaja ei ole vegaanista?
Miksi hunaja ei ole vegaanista? Onko hunaja vegaanista? Yllätyksekseni moni vegaani syö hunajaa. Kyseisen ruokavalion piirissä hunaja tuntuu olevan vedenjakaja. Arvelen sen johtuvan siitä, että mehiläistarhaus on luonnonläheistä toimintaa. ”En ole niin vegaani, ettenkö söisi hunajaa.” Kummitätini ryhtyi hiljattain vegaaniksi. Tästä kuultuani kysyin oitis, että syökö hän vielä hunajaa. Hän sanoi, ettei ole niin vegaani,… Lue lisää
Mitä ovat lajihunajat?
Lajihunajat ovat hunajahifistelijän taivas. Yksittäisistä ahaa-elämyksistäni suurin on ollut se, että hunajia on erilaisia. Siis todella erilaisia. Ne voivat vaihdella väriltään, maultaan ja koostumukseltaan. Valkoisesta mustaan, miedon hedelmäisestä maltaiseen, juoksevasta kovaan. Aiemmin ajattelin, että hunaja ”maistuu hunajalta” ja on ”hunajanväristä”. Kuinka väärässä olinkaan! Kun ensi kerran maistoin eri lajihunajia, aukesi aivan uusi maailma. Olen juuri… Lue lisää