Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa.
Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä. Näiden lomassa muistetaan mainita kasvisruokailun ilmastoa hillitsevistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa reseptien nimistä aiheuttaa ahdistusta. En osaa välttämättä edes lausua niitä tai saa kiinni pienintäkään aavistusta siitä, mitä ruokaa resepti mahtaa koskea. Viis ranskan ja venäjän opinnoista.
Hunajan suhteen olen täysi hifistelijä, mutta valitettavasti tämä ominaisuus ei kata jokaista maan päällä kasvatettavaa ruoka-ainetta. Rakkaus hunajaan on motivoinut kokeilemaan uusia juttuja ja syventämään tietämystäni.
On siis tullut minunkin aika opetella. Pitkään kokeilin erilaisia sosekeittoreseptejä, mutta aina niissä jokin tökki. Keitosta saattoi tulla liisterimäistä, mautonta tai vähän kummallista. Harjoitus tekee mestarin.
Tämä resepti on sinulle, joka kaipaat kurpitsainspiraatiota tai rohkaisua kasvisruokien laittoon. Nyt mennään!
Hunajainen kurpitsakeitto
1 kg jättikurpitsaa
4 dl vettä
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl inkiväärijauhetta
smetanaa koristeluun
Jättikurpitsa on se leiskuvan oranssi Halloween-kurpitsa. Koska kirjoitan tätä tekstiä lokakuussa, on kyseessä talvikurpitsa. Sillä tarkoitetaan paksumman kuoren kasvattanutta yksilöä, josta voi kaivertaa lyhdyn.
Halkaise kurpitsa ja koverra sisällä olevat kurpitsansiemenet pois esimerkiksi jäätelökauhalla tai lusikalla. Ota kurpitsansiemenet talteen seuraavaa reseptiä varten. Voit jo tässä vaiheessa laittaa kurpitsansiemenet likoamaan vesikulhoon.
Kurpitsan kuoriminen on haastavaa. En ole keksinyt siihen kikkakolmosta, mutta kurpitsan paloittelu pienemmiksi lohkoiksi helpottaa työtä. Terävä veitsi tai kuorimaveitsi toimii.
Levitä kurpitsalohkot pellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin 175 °C:seen. Anna paistua 40 minuuttia keskitasolla.
Jahka kurpitsalohkot ovat saaneet kauniin värin pintaan, on aika ottaa ne pois. Laita paahdetut kurpitsat kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liesi päälle ja lisää vesi, maapähkinävoi, hunaja ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä, jahka keitto alkaa kuplia.
Koristele keitto esimerkiksi smetanalla ja seuraavan reseptin hunajapaahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
2 dl jättikurpitsansiemeniä
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa
Inhoan sitä, että ruoanteon yhteydessä isoja osia ruoka-aineista joutuu heittämään pois. Edellisen reseptin kurpitsansiemenet saa hyödynnettyä pienellä vaivalla.
Liota kurpitsansiemenet vedessä ja poista niistä mahdolliset kurpitsan hedelmälihan osat. Kaada vesi pois ja taputtele siemenet kuivaksi talouspaperilla.
Sekoita notkea hunaja kurpitsansiementen joukkoon. Jos hunaja on kovaa, voit lämmittää sitä hetken vesihauteessa.
Levitä kurpitsansiemenet tasaisesti leivinpaperin päälle. Laita ne uuniin 175 °C:seen, arvioitu paahtumisaika on 15 minuuttia. Älä jätä niitä vahtimatta. Haluttu väri on paahtunut kulta, valkoiset ovat raakoja ja mustat, no, menetettyjä.
Ota kurpitsansiemenet uunista ja ripoittele päälle suolaa makusi mukaan. Anna kurpitsansiementen jäähtyä, jolloin niistä muodostuu hunajan kanssa yhtenäinen levy. Siitä saa murrettua hienoja paloja herkutteluun tai vaikka kurpitsakeiton koristeeksi. Nam!
Hurraa! Vuoden mehiläisten hoito on nyt palkittu mitä mahtavimmalla luonnontuotteella. Hunaja on purkissa. Kesä on mehiläistarhauksessa intensiivistä aikaa. Hieman hullunkurisesti silloin kun suurin osa Suomesta lomailee, painavat mehiläistarhaajat pyöreää päivää. Tärkein tehtävä kesällä on antaa mehiläisille riittävästi uusia hunajalaatikoita, joihin ne voivat kerätä kasvien mettä ja valmistaa siitä hunajaa. Miten mehiläinen valmistaa hunajaa? Kukat erittävät… Lue lisää
Päivitys 9.4.2020: kuinkas sitten kävikään? Hunajan kulutus lisääntyi ollen vuodessa henkilöä kohden 743 g viimeksi raportoidun tiedon mukaan. Kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä sekä lajihunajia että siitepölyä. Mieltäni lämmitti tämän tekstin saama erityismaininta artikkelissa Metatrendit 2020, otsikolla ”Internet ei ole aivan pilalla”. Kiitos. Anteeksi lukijani, olen aliarvioinut sinut. Kuvittelin, että hunaja-alan markkinatilanne olisi vain minua ja… Lue lisää
Entsyymien takia hunaja on hunajaa. Mistä entsyymit päätyvät hunajaan? Mehiläisten kukista keräämässä medessä on entsyymejä. Mehiläiset myös erittävät ruokamehurauhasissaan entsyymejä, jotka ne lisäävät meteen. Näiden entsyymien seurauksena mesi muuttuu hunajaksi. Olet takuulla kuullut, että entsyymit ovat ravitsemuksellisesti hyvä juttu. Niiden merkitys ja toiminta on kuitenkin saattanut jäädä hieman hattaraksi. Entsyymit ovat elimistössä osallisina useimmissa aineenvaihduntareaktioissa.… Lue lisää
Hunajainen kurpitsakeitto ja hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa.
Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä. Näiden lomassa muistetaan mainita kasvisruokailun ilmastoa hillitsevistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa reseptien nimistä aiheuttaa ahdistusta. En osaa välttämättä edes lausua niitä tai saa kiinni pienintäkään aavistusta siitä, mitä ruokaa resepti mahtaa koskea. Viis ranskan ja venäjän opinnoista.
Hunajan suhteen olen täysi hifistelijä, mutta valitettavasti tämä ominaisuus ei kata jokaista maan päällä kasvatettavaa ruoka-ainetta. Rakkaus hunajaan on motivoinut kokeilemaan uusia juttuja ja syventämään tietämystäni.
On siis tullut minunkin aika opetella. Pitkään kokeilin erilaisia sosekeittoreseptejä, mutta aina niissä jokin tökki. Keitosta saattoi tulla liisterimäistä, mautonta tai vähän kummallista. Harjoitus tekee mestarin.
Tämä resepti on sinulle, joka kaipaat kurpitsainspiraatiota tai rohkaisua kasvisruokien laittoon. Nyt mennään!
Hunajainen kurpitsakeitto
Jättikurpitsa on se leiskuvan oranssi Halloween-kurpitsa. Koska kirjoitan tätä tekstiä lokakuussa, on kyseessä talvikurpitsa. Sillä tarkoitetaan paksumman kuoren kasvattanutta yksilöä, josta voi kaivertaa lyhdyn.
Halkaise kurpitsa ja koverra sisällä olevat kurpitsansiemenet pois esimerkiksi jäätelökauhalla tai lusikalla. Ota kurpitsansiemenet talteen seuraavaa reseptiä varten. Voit jo tässä vaiheessa laittaa kurpitsansiemenet likoamaan vesikulhoon.
Kurpitsan kuoriminen on haastavaa. En ole keksinyt siihen kikkakolmosta, mutta kurpitsan paloittelu pienemmiksi lohkoiksi helpottaa työtä. Terävä veitsi tai kuorimaveitsi toimii.
Levitä kurpitsalohkot pellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin 175 °C:seen. Anna paistua 40 minuuttia keskitasolla.
Jahka kurpitsalohkot ovat saaneet kauniin värin pintaan, on aika ottaa ne pois. Laita paahdetut kurpitsat kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liesi päälle ja lisää vesi, maapähkinävoi, hunaja ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä, jahka keitto alkaa kuplia.
Koristele keitto esimerkiksi smetanalla ja seuraavan reseptin hunajapaahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Inhoan sitä, että ruoanteon yhteydessä isoja osia ruoka-aineista joutuu heittämään pois. Edellisen reseptin kurpitsansiemenet saa hyödynnettyä pienellä vaivalla.
Liota kurpitsansiemenet vedessä ja poista niistä mahdolliset kurpitsan hedelmälihan osat. Kaada vesi pois ja taputtele siemenet kuivaksi talouspaperilla.
Sekoita notkea hunaja kurpitsansiementen joukkoon. Jos hunaja on kovaa, voit lämmittää sitä hetken vesihauteessa.
Levitä kurpitsansiemenet tasaisesti leivinpaperin päälle. Laita ne uuniin 175 °C:seen, arvioitu paahtumisaika on 15 minuuttia. Älä jätä niitä vahtimatta. Haluttu väri on paahtunut kulta, valkoiset ovat raakoja ja mustat, no, menetettyjä.
Ota kurpitsansiemenet uunista ja ripoittele päälle suolaa makusi mukaan. Anna kurpitsansiementen jäähtyä, jolloin niistä muodostuu hunajan kanssa yhtenäinen levy. Siitä saa murrettua hienoja paloja herkutteluun tai vaikka kurpitsakeiton koristeeksi. Nam!
Aiheeseen liittyvät
Miten hunajaa tehdään?
Hurraa! Vuoden mehiläisten hoito on nyt palkittu mitä mahtavimmalla luonnontuotteella. Hunaja on purkissa. Kesä on mehiläistarhauksessa intensiivistä aikaa. Hieman hullunkurisesti silloin kun suurin osa Suomesta lomailee, painavat mehiläistarhaajat pyöreää päivää. Tärkein tehtävä kesällä on antaa mehiläisille riittävästi uusia hunajalaatikoita, joihin ne voivat kerätä kasvien mettä ja valmistaa siitä hunajaa. Miten mehiläinen valmistaa hunajaa? Kukat erittävät… Lue lisää
Hunaja-alan trendit 2020
Päivitys 9.4.2020: kuinkas sitten kävikään? Hunajan kulutus lisääntyi ollen vuodessa henkilöä kohden 743 g viimeksi raportoidun tiedon mukaan. Kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä sekä lajihunajia että siitepölyä. Mieltäni lämmitti tämän tekstin saama erityismaininta artikkelissa Metatrendit 2020, otsikolla ”Internet ei ole aivan pilalla”. Kiitos. Anteeksi lukijani, olen aliarvioinut sinut. Kuvittelin, että hunaja-alan markkinatilanne olisi vain minua ja… Lue lisää
Hunajan entsyymit
Entsyymien takia hunaja on hunajaa. Mistä entsyymit päätyvät hunajaan? Mehiläisten kukista keräämässä medessä on entsyymejä. Mehiläiset myös erittävät ruokamehurauhasissaan entsyymejä, jotka ne lisäävät meteen. Näiden entsyymien seurauksena mesi muuttuu hunajaksi. Olet takuulla kuullut, että entsyymit ovat ravitsemuksellisesti hyvä juttu. Niiden merkitys ja toiminta on kuitenkin saattanut jäädä hieman hattaraksi. Entsyymit ovat elimistössä osallisina useimmissa aineenvaihduntareaktioissa.… Lue lisää