”Onko tämä raakahunajaa?” – kysymys, jolla saat tarhaajan kuin tarhaajan vetämään syvää henkeä. Nopea suullinen vastaus tähän on ”kyllä”. Olen kysynyt ehkä juuri sinulta, mitä tarkoitat tällä kysymyksellä. Tähän mennessä sinä olet monien muiden tavoin halunnut tietää, onko hunaja kuumennettua.
EU:n hunajadirektiivi
Suomessa hunajaa ei saa voimakkaasti kuumentaa, jos sitä meinaa vielä myydä nimellä ”hunaja”. Minua velvoittaa EU:n hunaja-asetus. Se määrittelee, mitä kauppanimiä hunajasta saa käyttää, miten sitä saa käsitellä ja millaista hunajan on oltava koostumukseltaan. Selustasi on jo turvattu, sillä Suomessa hunajaa ei saa pastöroida eikä siihen saa lisätä esimerkiksi säilöntäaineita.
EU:ssa ei ole määritelty, mitä raakahunaja tarkoittaa. Se johtuu siitä, että meillä on jo olemassa seikkaperäinen hunaja-asetus siitä, mitä ylipäätään saa kutsua hunajaksi. Jo tässä hunaja-asetuksessa täyttyvät ne kriteerit, joita kuluttajat liittävät raakahunajaan.
Raw honey
USA:ssa hunajan pastörointi eli kuumentaminen hetkellisesti korkeaan lämpötilaan on tavallista. Sitä tehdään, jotta hunajasta saadaan mikro-organismit tuhottua ja rakenne muutettua pysyvästi juoksevaksi. Samalla menetetään osa hunajan terveysvaikutuksista esimerkiksi tuhoutuvien entsyymien myötä. Ollaan aika kaukana mehiläispesästä kerätystä hunajasta, eikö?
Tämän trendin vastapainoksi tuli ”raaka-ajattelu”. Jenkeissä raakahunaja on määritelty ja siitä käytetään nimitystä ”raw honey”. Meillä se voisi tarkoittaa samaa kuin käsittelemätön hunaja. Valtaosa kaikesta kotimaisesta hunajasta on juuri sellaista. Meillä ei oikeastaan ole olemassa raakahunajaa, koska meidän ”hunaja” on pitkälti sama kuin heidän ”raw honey”. Täällä ei hunajan kanssa ole lähdetty hulluttelemaan, vaan on arvostettu mehiläisten tekemää hienoa tuotetta.
Raaka hunaja vai raakahunaja?
Raaka hunaja tarkoittaa mehiläistarhauksessa sitä, että hunaja on liian kosteaa kerättäväksi. Mehiläiset eivät siis ole haihduttaneet keräämästään medestä riittävästi vettä. Hunaja ei ole vielä valmista eli kypsää kerättäväksi. Jos sen tällaisenaan purkittaa, ei se tule säilymään parasta ennen –päiväykseen asti.
Raakahunaja taas on kuluttajien keksimä termi. Etuliitteenä ”raaka” tarkoitti alun alkaen kuumentamatonta. Nykyään sitä käytetään adjektiivin tavoin ja moni liittää sen terveellisyyteen ja luonnollisuuteen. Sana ”raaka” herättää paljon positiivisia mielleyhtymiä elintarvikkeista puhuttaessa, vaikka sanana se on hyvin abstrakti. Koska ”raakahunajaa” ei ole Suomessa määritelty, ei se oikeastaan tarkoita täällä mitään.
Jos markkinoisin hunajaani raakahunajana, saisin seuraavaksi yhteydenoton Elintarviketurvallisuusvirastosta. Täältä voit lukea, miten Evira on kommentoinut termin käyttöä.
Välillä tuntuu vaikealta olla kuluttajien ja elintarvikesäädösten välissä. Olkapäälläni istuu pieni virkamies. Toisaalta ymmärrän kuluttajien raakahunajaa koskevia kysymyksiä, koska onhan raakasuklaatakin ja muita elintarvikkeita samalla etuliitteellä.
Hunajan laadun arviointi ulkonäkö koostumus haju maku Millainen on laadukas hunaja ja miten erotat sen? Hunajan laadun arvioinnin voit aloittaa tarkastelemalla hunajapakkausta ulkoapäin. Näyttääkö pakkaus normaalilta, eihän se ole pullistunut? Mikäli pakkaus on läpinäkyvä, näyttääkö sen sisällä oleva hunaja tasalaatuiselta ja sellaiselta, mitä purkin kyljessä luvataan? Hunajan kuuluisi olla väriltään ja koostumukseltaan yhtenevä. Jos hunaja… Lue lisää
Valuvasta olemuksestaan huolimatta hunaja on kuivatuote. Sellaisena sitä tulisi myös kohdella hunajapurkin säilytyspaikkaa arpoessa. Hunajasta vain 17 % on luonnostaan vettä. Tämän vuoksi se imee herkästi itseensä kosteutta väärässä säilytyspaikassa. Säilytätkö hunajan jääkaapissa? Niin minäkin joskus tein. Jääkaappi ei kuitenkaan ole otollinen paikka hunajan pitkäaikaiseen säilytykseen. Jääkaapissa on niin kosteaa, että huomaat pisaroiden tiivistyvän takaseinään.… Lue lisää
Miksi hunaja ei ole vegaanista? Onko hunaja vegaanista? Yllätyksekseni moni vegaani syö hunajaa. Kyseisen ruokavalion piirissä hunaja tuntuu olevan vedenjakaja. Arvelen sen johtuvan siitä, että mehiläistarhaus on luonnonläheistä toimintaa. ”En ole niin vegaani, ettenkö söisi hunajaa.” Kummitätini ryhtyi hiljattain vegaaniksi. Tästä kuultuani kysyin oitis, että syökö hän vielä hunajaa. Hän sanoi, ettei ole niin vegaani,… Lue lisää
Raakahunajaa ei ole olemassa
”Onko tämä raakahunajaa?” – kysymys, jolla saat tarhaajan kuin tarhaajan vetämään syvää henkeä. Nopea suullinen vastaus tähän on ”kyllä”. Olen kysynyt ehkä juuri sinulta, mitä tarkoitat tällä kysymyksellä. Tähän mennessä sinä olet monien muiden tavoin halunnut tietää, onko hunaja kuumennettua.
EU:n hunajadirektiivi
Suomessa hunajaa ei saa voimakkaasti kuumentaa, jos sitä meinaa vielä myydä nimellä ”hunaja”. Minua velvoittaa EU:n hunaja-asetus. Se määrittelee, mitä kauppanimiä hunajasta saa käyttää, miten sitä saa käsitellä ja millaista hunajan on oltava koostumukseltaan. Selustasi on jo turvattu, sillä Suomessa hunajaa ei saa pastöroida eikä siihen saa lisätä esimerkiksi säilöntäaineita.
EU:ssa ei ole määritelty, mitä raakahunaja tarkoittaa. Se johtuu siitä, että meillä on jo olemassa seikkaperäinen hunaja-asetus siitä, mitä ylipäätään saa kutsua hunajaksi. Jo tässä hunaja-asetuksessa täyttyvät ne kriteerit, joita kuluttajat liittävät raakahunajaan.
Raw honey
USA:ssa hunajan pastörointi eli kuumentaminen hetkellisesti korkeaan lämpötilaan on tavallista. Sitä tehdään, jotta hunajasta saadaan mikro-organismit tuhottua ja rakenne muutettua pysyvästi juoksevaksi. Samalla menetetään osa hunajan terveysvaikutuksista esimerkiksi tuhoutuvien entsyymien myötä. Ollaan aika kaukana mehiläispesästä kerätystä hunajasta, eikö?
Tämän trendin vastapainoksi tuli ”raaka-ajattelu”. Jenkeissä raakahunaja on määritelty ja siitä käytetään nimitystä ”raw honey”. Meillä se voisi tarkoittaa samaa kuin käsittelemätön hunaja. Valtaosa kaikesta kotimaisesta hunajasta on juuri sellaista. Meillä ei oikeastaan ole olemassa raakahunajaa, koska meidän ”hunaja” on pitkälti sama kuin heidän ”raw honey”. Täällä ei hunajan kanssa ole lähdetty hulluttelemaan, vaan on arvostettu mehiläisten tekemää hienoa tuotetta.
Raaka hunaja vai raakahunaja?
Raaka hunaja tarkoittaa mehiläistarhauksessa sitä, että hunaja on liian kosteaa kerättäväksi. Mehiläiset eivät siis ole haihduttaneet keräämästään medestä riittävästi vettä. Hunaja ei ole vielä valmista eli kypsää kerättäväksi. Jos sen tällaisenaan purkittaa, ei se tule säilymään parasta ennen –päiväykseen asti.
Raakahunaja taas on kuluttajien keksimä termi. Etuliitteenä ”raaka” tarkoitti alun alkaen kuumentamatonta. Nykyään sitä käytetään adjektiivin tavoin ja moni liittää sen terveellisyyteen ja luonnollisuuteen. Sana ”raaka” herättää paljon positiivisia mielleyhtymiä elintarvikkeista puhuttaessa, vaikka sanana se on hyvin abstrakti. Koska ”raakahunajaa” ei ole Suomessa määritelty, ei se oikeastaan tarkoita täällä mitään.
Jos markkinoisin hunajaani raakahunajana, saisin seuraavaksi yhteydenoton Elintarviketurvallisuusvirastosta. Täältä voit lukea, miten Evira on kommentoinut termin käyttöä.
Välillä tuntuu vaikealta olla kuluttajien ja elintarvikesäädösten välissä. Olkapäälläni istuu pieni virkamies. Toisaalta ymmärrän kuluttajien raakahunajaa koskevia kysymyksiä, koska onhan raakasuklaatakin ja muita elintarvikkeita samalla etuliitteellä.
Lue lisää: samaa aihetta ovat käsitelleet ansiokkaasti Kemikaalicoctail ja Suomen Mehiläishoitajain Liitto.
Mitä sinä tarkoitat raakahunajalla? Tulisiko mielestäsi kyseisen termin käyttö sallia?
Aiheeseen liittyvät
Hunajan laatu
Hunajan laadun arviointi ulkonäkö koostumus haju maku Millainen on laadukas hunaja ja miten erotat sen? Hunajan laadun arvioinnin voit aloittaa tarkastelemalla hunajapakkausta ulkoapäin. Näyttääkö pakkaus normaalilta, eihän se ole pullistunut? Mikäli pakkaus on läpinäkyvä, näyttääkö sen sisällä oleva hunaja tasalaatuiselta ja sellaiselta, mitä purkin kyljessä luvataan? Hunajan kuuluisi olla väriltään ja koostumukseltaan yhtenevä. Jos hunaja… Lue lisää
Miten hunaja säilytetään?
Valuvasta olemuksestaan huolimatta hunaja on kuivatuote. Sellaisena sitä tulisi myös kohdella hunajapurkin säilytyspaikkaa arpoessa. Hunajasta vain 17 % on luonnostaan vettä. Tämän vuoksi se imee herkästi itseensä kosteutta väärässä säilytyspaikassa. Säilytätkö hunajan jääkaapissa? Niin minäkin joskus tein. Jääkaappi ei kuitenkaan ole otollinen paikka hunajan pitkäaikaiseen säilytykseen. Jääkaapissa on niin kosteaa, että huomaat pisaroiden tiivistyvän takaseinään.… Lue lisää
Miksi hunaja ei ole vegaanista?
Miksi hunaja ei ole vegaanista? Onko hunaja vegaanista? Yllätyksekseni moni vegaani syö hunajaa. Kyseisen ruokavalion piirissä hunaja tuntuu olevan vedenjakaja. Arvelen sen johtuvan siitä, että mehiläistarhaus on luonnonläheistä toimintaa. ”En ole niin vegaani, ettenkö söisi hunajaa.” Kummitätini ryhtyi hiljattain vegaaniksi. Tästä kuultuani kysyin oitis, että syökö hän vielä hunajaa. Hän sanoi, ettei ole niin vegaani,… Lue lisää