”Onko tämä raakahunajaa?” – kysymys, jolla saat tarhaajan kuin tarhaajan vetämään syvää henkeä. Nopea suullinen vastaus tähän on ”kyllä”. Olen kysynyt ehkä juuri sinulta, mitä tarkoitat tällä kysymyksellä. Tähän mennessä sinä olet monien muiden tavoin halunnut tietää, onko hunaja kuumennettua.
EU:n hunajadirektiivi
Suomessa hunajaa ei saa voimakkaasti kuumentaa, jos sitä meinaa vielä myydä nimellä ”hunaja”. Minua velvoittaa EU:n hunaja-asetus. Se määrittelee, mitä kauppanimiä hunajasta saa käyttää, miten sitä saa käsitellä ja millaista hunajan on oltava koostumukseltaan. Selustasi on jo turvattu, sillä Suomessa hunajaa ei saa pastöroida eikä siihen saa lisätä esimerkiksi säilöntäaineita.
EU:ssa ei ole määritelty, mitä raakahunaja tarkoittaa. Se johtuu siitä, että meillä on jo olemassa seikkaperäinen hunaja-asetus siitä, mitä ylipäätään saa kutsua hunajaksi. Jo tässä hunaja-asetuksessa täyttyvät ne kriteerit, joita kuluttajat liittävät raakahunajaan.
Raw honey
USA:ssa hunajan pastörointi eli kuumentaminen hetkellisesti korkeaan lämpötilaan on tavallista. Sitä tehdään, jotta hunajasta saadaan mikro-organismit tuhottua ja rakenne muutettua pysyvästi juoksevaksi. Samalla menetetään osa hunajan terveysvaikutuksista esimerkiksi tuhoutuvien entsyymien myötä. Ollaan aika kaukana mehiläispesästä kerätystä hunajasta, eikö?
Tämän trendin vastapainoksi tuli ”raaka-ajattelu”. Jenkeissä raakahunaja on määritelty ja siitä käytetään nimitystä ”raw honey”. Meillä se voisi tarkoittaa samaa kuin käsittelemätön hunaja. Valtaosa kaikesta kotimaisesta hunajasta on juuri sellaista. Meillä ei oikeastaan ole olemassa raakahunajaa, koska meidän ”hunaja” on pitkälti sama kuin heidän ”raw honey”. Täällä ei hunajan kanssa ole lähdetty hulluttelemaan, vaan on arvostettu mehiläisten tekemää hienoa tuotetta.
Raaka hunaja vai raakahunaja?
Raaka hunaja tarkoittaa mehiläistarhauksessa sitä, että hunaja on liian kosteaa kerättäväksi. Mehiläiset eivät siis ole haihduttaneet keräämästään medestä riittävästi vettä. Hunaja ei ole vielä valmista eli kypsää kerättäväksi. Jos sen tällaisenaan purkittaa, ei se tule säilymään parasta ennen –päiväykseen asti.
Raakahunaja taas on kuluttajien keksimä termi. Etuliitteenä ”raaka” tarkoitti alun alkaen kuumentamatonta. Nykyään sitä käytetään adjektiivin tavoin ja moni liittää sen terveellisyyteen ja luonnollisuuteen. Sana ”raaka” herättää paljon positiivisia mielleyhtymiä elintarvikkeista puhuttaessa, vaikka sanana se on hyvin abstrakti. Koska ”raakahunajaa” ei ole Suomessa määritelty, ei se oikeastaan tarkoita täällä mitään.
Jos markkinoisin hunajaani raakahunajana, saisin seuraavaksi yhteydenoton Elintarviketurvallisuusvirastosta. Täältä voit lukea, miten Evira on kommentoinut termin käyttöä.
Välillä tuntuu vaikealta olla kuluttajien ja elintarvikesäädösten välissä. Olkapäälläni istuu pieni virkamies. Toisaalta ymmärrän kuluttajien raakahunajaa koskevia kysymyksiä, koska onhan raakasuklaatakin ja muita elintarvikkeita samalla etuliitteellä.
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää
Törmäsitkö kuvaan shottilasista sitruunankeltaisen juoman kera? Tuttu tunne, niitä on minunkin silmieni ohitse vilissyt viime aikoina. Viis siitä, mikä sosiaalisen median kanava on ollut kyseessä. Ilmiö saa olla aika suuri, että otan siitä kopin. Inkiväärishotti kuulosti erilaiselta ja mikä tärkeintä — siinä on hunajaa. Hunaja, sitruuna ja inkivääri on pyhä kolminaisuus. Näitä elintarvikkeita pystyy käyttämään… Lue lisää
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa. Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä.… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Raakahunajaa ei ole olemassa
”Onko tämä raakahunajaa?” – kysymys, jolla saat tarhaajan kuin tarhaajan vetämään syvää henkeä. Nopea suullinen vastaus tähän on ”kyllä”. Olen kysynyt ehkä juuri sinulta, mitä tarkoitat tällä kysymyksellä. Tähän mennessä sinä olet monien muiden tavoin halunnut tietää, onko hunaja kuumennettua.
EU:n hunajadirektiivi
Suomessa hunajaa ei saa voimakkaasti kuumentaa, jos sitä meinaa vielä myydä nimellä ”hunaja”. Minua velvoittaa EU:n hunaja-asetus. Se määrittelee, mitä kauppanimiä hunajasta saa käyttää, miten sitä saa käsitellä ja millaista hunajan on oltava koostumukseltaan. Selustasi on jo turvattu, sillä Suomessa hunajaa ei saa pastöroida eikä siihen saa lisätä esimerkiksi säilöntäaineita.
EU:ssa ei ole määritelty, mitä raakahunaja tarkoittaa. Se johtuu siitä, että meillä on jo olemassa seikkaperäinen hunaja-asetus siitä, mitä ylipäätään saa kutsua hunajaksi. Jo tässä hunaja-asetuksessa täyttyvät ne kriteerit, joita kuluttajat liittävät raakahunajaan.
Raw honey
USA:ssa hunajan pastörointi eli kuumentaminen hetkellisesti korkeaan lämpötilaan on tavallista. Sitä tehdään, jotta hunajasta saadaan mikro-organismit tuhottua ja rakenne muutettua pysyvästi juoksevaksi. Samalla menetetään osa hunajan terveysvaikutuksista esimerkiksi tuhoutuvien entsyymien myötä. Ollaan aika kaukana mehiläispesästä kerätystä hunajasta, eikö?
Tämän trendin vastapainoksi tuli ”raaka-ajattelu”. Jenkeissä raakahunaja on määritelty ja siitä käytetään nimitystä ”raw honey”. Meillä se voisi tarkoittaa samaa kuin käsittelemätön hunaja. Valtaosa kaikesta kotimaisesta hunajasta on juuri sellaista. Meillä ei oikeastaan ole olemassa raakahunajaa, koska meidän ”hunaja” on pitkälti sama kuin heidän ”raw honey”. Täällä ei hunajan kanssa ole lähdetty hulluttelemaan, vaan on arvostettu mehiläisten tekemää hienoa tuotetta.
Raaka hunaja vai raakahunaja?
Raaka hunaja tarkoittaa mehiläistarhauksessa sitä, että hunaja on liian kosteaa kerättäväksi. Mehiläiset eivät siis ole haihduttaneet keräämästään medestä riittävästi vettä. Hunaja ei ole vielä valmista eli kypsää kerättäväksi. Jos sen tällaisenaan purkittaa, ei se tule säilymään parasta ennen –päiväykseen asti.
Raakahunaja taas on kuluttajien keksimä termi. Etuliitteenä ”raaka” tarkoitti alun alkaen kuumentamatonta. Nykyään sitä käytetään adjektiivin tavoin ja moni liittää sen terveellisyyteen ja luonnollisuuteen. Sana ”raaka” herättää paljon positiivisia mielleyhtymiä elintarvikkeista puhuttaessa, vaikka sanana se on hyvin abstrakti. Koska ”raakahunajaa” ei ole Suomessa määritelty, ei se oikeastaan tarkoita täällä mitään.
Jos markkinoisin hunajaani raakahunajana, saisin seuraavaksi yhteydenoton Elintarviketurvallisuusvirastosta. Täältä voit lukea, miten Evira on kommentoinut termin käyttöä.
Välillä tuntuu vaikealta olla kuluttajien ja elintarvikesäädösten välissä. Olkapäälläni istuu pieni virkamies. Toisaalta ymmärrän kuluttajien raakahunajaa koskevia kysymyksiä, koska onhan raakasuklaatakin ja muita elintarvikkeita samalla etuliitteellä.
Lue lisää: samaa aihetta ovat käsitelleet ansiokkaasti Kemikaalicoctail ja Suomen Mehiläishoitajain Liitto.
Mitä sinä tarkoitat raakahunajalla? Tulisiko mielestäsi kyseisen termin käyttö sallia?
Aiheeseen liittyvät
Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää
Inkiväärishotti
Törmäsitkö kuvaan shottilasista sitruunankeltaisen juoman kera? Tuttu tunne, niitä on minunkin silmieni ohitse vilissyt viime aikoina. Viis siitä, mikä sosiaalisen median kanava on ollut kyseessä. Ilmiö saa olla aika suuri, että otan siitä kopin. Inkiväärishotti kuulosti erilaiselta ja mikä tärkeintä — siinä on hunajaa. Hunaja, sitruuna ja inkivääri on pyhä kolminaisuus. Näitä elintarvikkeita pystyy käyttämään… Lue lisää
Hunajainen kurpitsakeitto ja hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa. Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä.… Lue lisää