Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria. Lienee hyvä hetki selventää hieman hunajan kiteytymistä.
Mitä kiteytyminen on?
Kiteytymisellä tarkoitetaan tyypillisesti sitä, kun hunaja muuttuu juoksevasta kiteiseksi eli kovaksi. Hunaja voi kiteytyä myös niin, että se pysyy lusikoitavana eikä ole kovaa. Tällöin on mehiläistarhaaja yleensä pyrkinyt vaikuttamaan kiteytymiseen. Useimmiten kiteytän hunajan hallitusti eli vaivaan hunajaa mekaanisesti, jotta sen rakenne pysyy lusikoitavana kiteytymisestä huolimatta. Kaikki hunaja on mehiläispesistä kerättäessä juoksevaa ja tyypillisesti suurin osa kotimaisista hunajista kiteytyy ajan myötä. Kyse on luonnon kemiasta.
Mehiläinen kerää kukista mettä, jossa on useimmiten vettä 80 % ja sokereita 20 %. Mehiläinen lisää keräämäänsä meteen entsyymeitä, joista invertaasi pilkkoo meden sakkaroosin glukoosiksi ja fruktoosiksi. Tämä sokereiden pilkkominen kuivattaa hunajaa, mikä on olennaista hunajan säilymisen kannalta.
Mitkä tekijät vaikuttavat kiteytymisnopeuteen?
Hunajan kiteytymisnopeuteen vaikuttavat:
hunajassa luonnostaan olevien sokereiden suhde
hunajan kosteus
ympäristön lämpötila
mehiläistarhaajan toiminta
Kemian näkökulmasta hunaja on kylläinen liuos. Glukoosi ja fruktoosi ovat hunajassa luonnostaan esiintyviä sokereita. Näiden sokereiden suhde vaihtelee riippuen siitä, mistä kasveista mehiläiset keräsivät hunajan valmistukseen tarvitsemansa meden. Jos hunajassa on paljon glukoosia, kiteytyy se nopeasti. Tällaista on esimerkiksi rypsihunaja. Jos hunajassa taas on enemmän fruktoosia, kiteytyy se hitaasti.
Hunajan kosteus eli siinä luonnostaan oleva vesi vaikuttaa myös hunajan kiteytymiseen. Kosteampi hunaja pysyy pidempään juoksevana. Loogista, eikö?
Hunajan ympäristön lämpötilalla on vaikutusta kiteytymiseen. Tämän olen kokenut kaikista vaikeimmin hallittavaksi asiaksi. Mehiläistarhaajana pystyn vaikuttamaan hunajavarastoni lämpötilaan. En kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, missä lämpötilassa hunaja on kaupassa tai kuluttajan kotona.
Hunaja pysyy lämpimässä pidempään juoksevana kuin viileässä. Kun hunajaa hallitusti kiteytetään eli esimerkiksi mehiläistarhaajan toimesta mekaanisesti vaivataan (jotta saadaan lusikoitavaa hunajaa), on optimilämpötila 14 astetta. Lämpötilan lasku hidastaa hunajassa luonnostaan olevien sokerimolekyylien liikettä ja tämän vuoksi hunaja kiteytyy.
Törmäsitpä juoksevaan, pehmeään tai kovaan hunajaan, et olomuodon perusteella voi päätellä, onko kyseessä aito hunaja. Suomessa hunajantuotanto on hyvin valvottua ja Ruokavirasto ottaa hunajanäytteitä niin mehiläistarhaajien hunajavarastoista kuin kaupan hunajahyllyistäkin. Viimeiseen 20 vuoteen ei kotimaisesta hunajasta ole löytynyt hunajaväärennöksiä, joten kotimaista hunajaa voi pitää luotettavana valintana. Hunajantuotantooni pääset tutustumaan Barbara Kaucherin dokumentista.
Hunaja on sokeria terveellisempää, koska hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri hunaja maistuu sokeria makeammalta hunajassa on parempi hiilihydraattikoostumus hunaja sisältää hyödyllisiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita hunaja on prosessoimaton luonnontuote 1. Hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri Tiesitkö, että hunajassa on kaloreita 20 % vähemmän kuin sokerissa? Sadassa grammassa hunajaa on 330 kaloria, kun… Lue lisää
”Onko tämä raakahunajaa?” – kysymys, jolla saat tarhaajan kuin tarhaajan vetämään syvää henkeä. Nopea suullinen vastaus tähän on ”kyllä”. Olen kysynyt ehkä juuri sinulta, mitä tarkoitat tällä kysymyksellä. Tähän mennessä sinä olet monien muiden tavoin halunnut tietää, onko hunaja kuumennettua. EU:n hunajadirektiivi Suomessa hunajaa ei saa voimakkaasti kuumentaa, jos sitä meinaa vielä myydä nimellä ”hunaja”.… Lue lisää
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa. Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä.… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Miksi hunaja kiteytyy?
Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria. Lienee hyvä hetki selventää hieman hunajan kiteytymistä.
Mitä kiteytyminen on?
Kiteytymisellä tarkoitetaan tyypillisesti sitä, kun hunaja muuttuu juoksevasta kiteiseksi eli kovaksi. Hunaja voi kiteytyä myös niin, että se pysyy lusikoitavana eikä ole kovaa. Tällöin on mehiläistarhaaja yleensä pyrkinyt vaikuttamaan kiteytymiseen. Useimmiten kiteytän hunajan hallitusti eli vaivaan hunajaa mekaanisesti, jotta sen rakenne pysyy lusikoitavana kiteytymisestä huolimatta. Kaikki hunaja on mehiläispesistä kerättäessä juoksevaa ja tyypillisesti suurin osa kotimaisista hunajista kiteytyy ajan myötä. Kyse on luonnon kemiasta.
Mehiläinen kerää kukista mettä, jossa on useimmiten vettä 80 % ja sokereita 20 %. Mehiläinen lisää keräämäänsä meteen entsyymeitä, joista invertaasi pilkkoo meden sakkaroosin glukoosiksi ja fruktoosiksi. Tämä sokereiden pilkkominen kuivattaa hunajaa, mikä on olennaista hunajan säilymisen kannalta.
Mitkä tekijät vaikuttavat kiteytymisnopeuteen?
Hunajan kiteytymisnopeuteen vaikuttavat:
Kemian näkökulmasta hunaja on kylläinen liuos. Glukoosi ja fruktoosi ovat hunajassa luonnostaan esiintyviä sokereita. Näiden sokereiden suhde vaihtelee riippuen siitä, mistä kasveista mehiläiset keräsivät hunajan valmistukseen tarvitsemansa meden. Jos hunajassa on paljon glukoosia, kiteytyy se nopeasti. Tällaista on esimerkiksi rypsihunaja. Jos hunajassa taas on enemmän fruktoosia, kiteytyy se hitaasti.
Hunajan kosteus eli siinä luonnostaan oleva vesi vaikuttaa myös hunajan kiteytymiseen. Kosteampi hunaja pysyy pidempään juoksevana. Loogista, eikö?
Hunajan ympäristön lämpötilalla on vaikutusta kiteytymiseen. Tämän olen kokenut kaikista vaikeimmin hallittavaksi asiaksi. Mehiläistarhaajana pystyn vaikuttamaan hunajavarastoni lämpötilaan. En kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, missä lämpötilassa hunaja on kaupassa tai kuluttajan kotona.
Hunaja pysyy lämpimässä pidempään juoksevana kuin viileässä. Kun hunajaa hallitusti kiteytetään eli esimerkiksi mehiläistarhaajan toimesta mekaanisesti vaivataan (jotta saadaan lusikoitavaa hunajaa), on optimilämpötila 14 astetta. Lämpötilan lasku hidastaa hunajassa luonnostaan olevien sokerimolekyylien liikettä ja tämän vuoksi hunaja kiteytyy.
Törmäsitpä juoksevaan, pehmeään tai kovaan hunajaan, et olomuodon perusteella voi päätellä, onko kyseessä aito hunaja. Suomessa hunajantuotanto on hyvin valvottua ja Ruokavirasto ottaa hunajanäytteitä niin mehiläistarhaajien hunajavarastoista kuin kaupan hunajahyllyistäkin. Viimeiseen 20 vuoteen ei kotimaisesta hunajasta ole löytynyt hunajaväärennöksiä, joten kotimaista hunajaa voi pitää luotettavana valintana. Hunajantuotantooni pääset tutustumaan Barbara Kaucherin dokumentista.
Aiheeseen liittyvät
Miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri?
Hunaja on sokeria terveellisempää, koska hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri hunaja maistuu sokeria makeammalta hunajassa on parempi hiilihydraattikoostumus hunaja sisältää hyödyllisiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita hunaja on prosessoimaton luonnontuote 1. Hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri Tiesitkö, että hunajassa on kaloreita 20 % vähemmän kuin sokerissa? Sadassa grammassa hunajaa on 330 kaloria, kun… Lue lisää
Raakahunajaa ei ole olemassa
”Onko tämä raakahunajaa?” – kysymys, jolla saat tarhaajan kuin tarhaajan vetämään syvää henkeä. Nopea suullinen vastaus tähän on ”kyllä”. Olen kysynyt ehkä juuri sinulta, mitä tarkoitat tällä kysymyksellä. Tähän mennessä sinä olet monien muiden tavoin halunnut tietää, onko hunaja kuumennettua. EU:n hunajadirektiivi Suomessa hunajaa ei saa voimakkaasti kuumentaa, jos sitä meinaa vielä myydä nimellä ”hunaja”.… Lue lisää
Hunajainen kurpitsakeitto ja hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa. Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä.… Lue lisää