Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria. Lienee hyvä hetki selventää hieman hunajan kiteytymistä.
Mitä kiteytyminen on?
Kiteytymisellä tarkoitetaan tyypillisesti sitä, kun hunaja muuttuu juoksevasta kiteiseksi eli kovaksi. Hunaja voi kiteytyä myös niin, että se pysyy lusikoitavana eikä ole kovaa. Tällöin on mehiläistarhaaja yleensä pyrkinyt vaikuttamaan kiteytymiseen. Useimmiten kiteytän hunajan hallitusti eli vaivaan hunajaa mekaanisesti, jotta sen rakenne pysyy lusikoitavana kiteytymisestä huolimatta. Kaikki hunaja on mehiläispesistä kerättäessä juoksevaa ja tyypillisesti suurin osa kotimaisista hunajista kiteytyy ajan myötä. Kyse on luonnon kemiasta.
Mehiläinen kerää kukista mettä, jossa on useimmiten vettä 80 % ja sokereita 20 %. Mehiläinen lisää keräämäänsä meteen entsyymeitä, joista invertaasi pilkkoo meden sakkaroosin glukoosiksi ja fruktoosiksi. Tämä sokereiden pilkkominen kuivattaa hunajaa, mikä on olennaista hunajan säilymisen kannalta.
Mitkä tekijät vaikuttavat kiteytymisnopeuteen?
Hunajan kiteytymisnopeuteen vaikuttavat:
hunajassa luonnostaan olevien sokereiden suhde
hunajan kosteus
ympäristön lämpötila
mehiläistarhaajan toiminta
Kemian näkökulmasta hunaja on kylläinen liuos. Glukoosi ja fruktoosi ovat hunajassa luonnostaan esiintyviä sokereita. Näiden sokereiden suhde vaihtelee riippuen siitä, mistä kasveista mehiläiset keräsivät hunajan valmistukseen tarvitsemansa meden. Jos hunajassa on paljon glukoosia, kiteytyy se nopeasti. Tällaista on esimerkiksi rypsihunaja. Jos hunajassa taas on enemmän fruktoosia, kiteytyy se hitaasti.
Hunajan kosteus eli siinä luonnostaan oleva vesi vaikuttaa myös hunajan kiteytymiseen. Kosteampi hunaja pysyy pidempään juoksevana. Loogista, eikö?
Hunajan ympäristön lämpötilalla on vaikutusta kiteytymiseen. Tämän olen kokenut kaikista vaikeimmin hallittavaksi asiaksi. Mehiläistarhaajana pystyn vaikuttamaan hunajavarastoni lämpötilaan. En kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, missä lämpötilassa hunaja on kaupassa tai kuluttajan kotona.
Hunaja pysyy lämpimässä pidempään juoksevana kuin viileässä. Kun hunajaa hallitusti kiteytetään eli esimerkiksi mehiläistarhaajan toimesta mekaanisesti vaivataan (jotta saadaan lusikoitavaa hunajaa), on optimilämpötila 14 astetta. Lämpötilan lasku hidastaa hunajassa luonnostaan olevien sokerimolekyylien liikettä ja tämän vuoksi hunaja kiteytyy.
Törmäsitpä juoksevaan, pehmeään tai kovaan hunajaan, et olomuodon perusteella voi päätellä, onko kyseessä aito hunaja. Suomessa hunajantuotanto on hyvin valvottua ja Ruokavirasto ottaa hunajanäytteitä niin mehiläistarhaajien hunajavarastoista kuin kaupan hunajahyllyistäkin. Viimeiseen 20 vuoteen ei kotimaisesta hunajasta ole löytynyt hunajaväärennöksiä, joten kotimaista hunajaa voi pitää luotettavana valintana. Hunajantuotantooni pääset tutustumaan Barbara Kaucherin dokumentista.
Hunajaa sisältävän juoman avulla saat parannettua oloasi flunssan tai yskän iskiessä. Suosittelen ottamaan kupposen hunajaista flunssajuomaa olon niin vaatiessa. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa ottaa myös teelusikallinen hunajaa sellaisenaan. Näillä ohjeilla torjut flunssan ja yskän oireita ja lyhennät sairastamisen kestoa. Kaikki flunssajuoman osat ovat luonnosta peräisin ja jokaiselle reseptin ainesosalle on olemassa peruste. Hunajainen flunssajuoma 3… Lue lisää
Lajihunajat ovat hunajahifistelijän taivas. Yksittäisistä ahaa-elämyksistäni suurin on ollut se, että hunajia on erilaisia. Siis todella erilaisia. Ne voivat vaihdella väriltään, maultaan ja koostumukseltaan. Valkoisesta mustaan, miedon hedelmäisestä maltaiseen, juoksevasta kovaan. Aiemmin ajattelin, että hunaja ”maistuu hunajalta” ja on ”hunajanväristä”. Kuinka väärässä olinkaan! Kun ensi kerran maistoin eri lajihunajia, aukesi aivan uusi maailma. Olen juuri… Lue lisää
Näit tuon eksoottisen tekstin. Olit kuullut, että tämä on sitä lääkehunajaa, joka parantaa haavat, flunssat ja sielun. Ostit manukahunajaa. Jouduit tuoteväärennöksen uhriksi. Mitä manukahunaja on? Manukahunaja on mehiläisten valmistamaa lajihunajaa, jonka meden alkuperäkasvina on manukapuu. Manukapuu kasvaa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, joten näissä maissa on mahdollista tuottaa manukahunajaa. Manukahunajan on todettu sisältävän metyyliglyoksaalia, joka estää haitallisten… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Miksi hunaja kiteytyy?
Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria. Lienee hyvä hetki selventää hieman hunajan kiteytymistä.
Mitä kiteytyminen on?
Kiteytymisellä tarkoitetaan tyypillisesti sitä, kun hunaja muuttuu juoksevasta kiteiseksi eli kovaksi. Hunaja voi kiteytyä myös niin, että se pysyy lusikoitavana eikä ole kovaa. Tällöin on mehiläistarhaaja yleensä pyrkinyt vaikuttamaan kiteytymiseen. Useimmiten kiteytän hunajan hallitusti eli vaivaan hunajaa mekaanisesti, jotta sen rakenne pysyy lusikoitavana kiteytymisestä huolimatta. Kaikki hunaja on mehiläispesistä kerättäessä juoksevaa ja tyypillisesti suurin osa kotimaisista hunajista kiteytyy ajan myötä. Kyse on luonnon kemiasta.
Mehiläinen kerää kukista mettä, jossa on useimmiten vettä 80 % ja sokereita 20 %. Mehiläinen lisää keräämäänsä meteen entsyymeitä, joista invertaasi pilkkoo meden sakkaroosin glukoosiksi ja fruktoosiksi. Tämä sokereiden pilkkominen kuivattaa hunajaa, mikä on olennaista hunajan säilymisen kannalta.
Mitkä tekijät vaikuttavat kiteytymisnopeuteen?
Hunajan kiteytymisnopeuteen vaikuttavat:
Kemian näkökulmasta hunaja on kylläinen liuos. Glukoosi ja fruktoosi ovat hunajassa luonnostaan esiintyviä sokereita. Näiden sokereiden suhde vaihtelee riippuen siitä, mistä kasveista mehiläiset keräsivät hunajan valmistukseen tarvitsemansa meden. Jos hunajassa on paljon glukoosia, kiteytyy se nopeasti. Tällaista on esimerkiksi rypsihunaja. Jos hunajassa taas on enemmän fruktoosia, kiteytyy se hitaasti.
Hunajan kosteus eli siinä luonnostaan oleva vesi vaikuttaa myös hunajan kiteytymiseen. Kosteampi hunaja pysyy pidempään juoksevana. Loogista, eikö?
Hunajan ympäristön lämpötilalla on vaikutusta kiteytymiseen. Tämän olen kokenut kaikista vaikeimmin hallittavaksi asiaksi. Mehiläistarhaajana pystyn vaikuttamaan hunajavarastoni lämpötilaan. En kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, missä lämpötilassa hunaja on kaupassa tai kuluttajan kotona.
Hunaja pysyy lämpimässä pidempään juoksevana kuin viileässä. Kun hunajaa hallitusti kiteytetään eli esimerkiksi mehiläistarhaajan toimesta mekaanisesti vaivataan (jotta saadaan lusikoitavaa hunajaa), on optimilämpötila 14 astetta. Lämpötilan lasku hidastaa hunajassa luonnostaan olevien sokerimolekyylien liikettä ja tämän vuoksi hunaja kiteytyy.
Törmäsitpä juoksevaan, pehmeään tai kovaan hunajaan, et olomuodon perusteella voi päätellä, onko kyseessä aito hunaja. Suomessa hunajantuotanto on hyvin valvottua ja Ruokavirasto ottaa hunajanäytteitä niin mehiläistarhaajien hunajavarastoista kuin kaupan hunajahyllyistäkin. Viimeiseen 20 vuoteen ei kotimaisesta hunajasta ole löytynyt hunajaväärennöksiä, joten kotimaista hunajaa voi pitää luotettavana valintana. Hunajantuotantooni pääset tutustumaan Barbara Kaucherin dokumentista.
Aiheeseen liittyvät
Hunajainen flunssajuoma
Hunajaa sisältävän juoman avulla saat parannettua oloasi flunssan tai yskän iskiessä. Suosittelen ottamaan kupposen hunajaista flunssajuomaa olon niin vaatiessa. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa ottaa myös teelusikallinen hunajaa sellaisenaan. Näillä ohjeilla torjut flunssan ja yskän oireita ja lyhennät sairastamisen kestoa. Kaikki flunssajuoman osat ovat luonnosta peräisin ja jokaiselle reseptin ainesosalle on olemassa peruste. Hunajainen flunssajuoma 3… Lue lisää
Mitä ovat lajihunajat?
Lajihunajat ovat hunajahifistelijän taivas. Yksittäisistä ahaa-elämyksistäni suurin on ollut se, että hunajia on erilaisia. Siis todella erilaisia. Ne voivat vaihdella väriltään, maultaan ja koostumukseltaan. Valkoisesta mustaan, miedon hedelmäisestä maltaiseen, juoksevasta kovaan. Aiemmin ajattelin, että hunaja ”maistuu hunajalta” ja on ”hunajanväristä”. Kuinka väärässä olinkaan! Kun ensi kerran maistoin eri lajihunajia, aukesi aivan uusi maailma. Olen juuri… Lue lisää
Maailman suurin ruokaväärennös nimeltä manukahunaja
Näit tuon eksoottisen tekstin. Olit kuullut, että tämä on sitä lääkehunajaa, joka parantaa haavat, flunssat ja sielun. Ostit manukahunajaa. Jouduit tuoteväärennöksen uhriksi. Mitä manukahunaja on? Manukahunaja on mehiläisten valmistamaa lajihunajaa, jonka meden alkuperäkasvina on manukapuu. Manukapuu kasvaa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, joten näissä maissa on mahdollista tuottaa manukahunajaa. Manukahunajan on todettu sisältävän metyyliglyoksaalia, joka estää haitallisten… Lue lisää