”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin.
Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista väriä ei ole olemassa.
Kasvialkuperällä on väliä
Hunajan väri riippuu siitä, missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet. Kasvien meden koostumus ja väri vaihtelee. Eri kasveilla on myös eriväristä siitepölyä. Hunaja sisältää aina pieniä määriä siitepölyä.
Mistä tiedän, missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet? Pörriäiset ovat tietysti niin hyvin koulutettuja, että suuntaavat ohjeistamiini kasveihin.
Tai sitten eivät.
Hunajan alkuperäkasvien tietäminen on yhdistelmä ammattitaitoa, faktaa ja joskus myös hyviä arvauksia. Kaikki lähtee tarhapaikasta, jossa mehiläispesät sijaitsevat. Mehiläiset lentävät muutaman kilometrin säteellä ja tällä alueella sijaitsevien kasvien kukat toimivat meden lähteinä.
Sää vaikuttaa siihen, miten kukat tuottavat mettä ja lentävätkö mehiläiset. Kasvien hyvä mesiminen vaatii sopivan lämpimän ja kostean kelin. Mehiläiset taas lentävät parhaiten lämpimällä säällä ja välttävät lentämistä sateessa tai kylmällä ilmalla.
Kasvialkuperän voi osittain päätellä hunajan käyttäytymisestä. Aluksi vain tarkkailen, mitä hunajalle tapahtuu keruun ja linkouksen jälkeen. Osa jämähtää heti kivikovaksi. Osa pysyy juoksevana. Nämä ominaisuudet antavat osviittaa alkuperäkasveista. Faktan saan lähettämällä hunajan laboratorioanalyysiin, jossa alkuperäkasvit selvitetään.
Kiderakenne vaikuttaa hunajan väriin
Yleensä juuri kerätty hunaja on läpikuultavaa. Se johtuu siitä, että hunaja ei ole vielä ehtinyt muodostaa pysyvää kiderakennetta. Kaikki kotimaiset hunajat kuitenkin kiteytyvät ennemmin tai myöhemmin. Kiteytymisen nopeuteen ja muodostuvien kiderakeiden kokoon vaikuttaa kasvialkuperä. Myös hunajan käsittelyllä on mahdollista vaikuttaa kiteytymisprosessiin ja hunajan laatuun.
Hunaja voidaan kiteyttää hallitusti pienikiteiseksi eli ympätä. Siihen sekoitetaan pieni määrä erittäin hienokiteistä hunajaa. Tämä siemenkidehunaja sekoitetaan suureen määrään tuoretta hunajaa, kunnes muodostuu helmiäishohdetta. Tällöin hunaja on kiteytetty ja sen väri on muuttunut läpikuultavasta täyteläiseksi.
Miksi hunaja on valkoista?
Hunajani valkoinen väri tulee rypsistä, apilasta ja vadelmasta. Näitä kasveja löytyy tarhapaikkojeni ympäristöstä. Säät olivat näiden kasvien kukinnan aikaan suotuisat. Tämän vuoksi kasvit tuottivat hyvin mettä ja mehiläiset myös lensivät keräämässä sitä. Varsinkin apilassa näin runsaasti mehiläisiä.
Vaikka nostan esille muutaman hunajani alkuperäkasvin, on hunajassa todellisuudessa mettä ja siitepölyä kymmenistä eri kasveista. Nämä kasvit saadaan selville tarkastelemalla hunajan siitepölykoostumusta mikroskoopilla.
Tiesitkö, että hunajan värillä on yhteys hunajan makuun? Vaaleat hunajat ovat yleensä maultaan miedompia kuin tummat hunajat, joista löytyy hyvinkin voimakkaita makuja.
Valkoinen hunaja on täysin rypsiä. Suomesta saadaan täysin juoksevana pysyviä lajihunajalaatuja, jotka eivät kiteydy suuren hedelmäsokeripitoisuuden vuoksi.
Valkoinen hunaja voisi olla täysin rypsiä, mikäli mehiläiset olisivat olleet rypsipeltojen välittömässä läheisyydessä eikä ympäristössä olisi muita mesilähteitä. Käytännössä tällainen tilanne harvoin toteutuu ja tyypillisesti hunajassa on mettä ja siitepölyä myös muista kasveista. En ole törmännyt Suomessa täysin juoksevana pysyvään hunajaan, vaan yleensä juoksevakin kiteytyy esimerkiksi vuoden päästä linkouksesta.
Entsyymien takia hunaja on hunajaa. Mistä entsyymit päätyvät hunajaan? Mehiläisten kukista keräämässä medessä on entsyymejä. Mehiläiset myös erittävät ruokamehurauhasissaan entsyymejä, jotka ne lisäävät meteen. Näiden entsyymien seurauksena mesi muuttuu hunajaksi. Olet takuulla kuullut, että entsyymit ovat ravitsemuksellisesti hyvä juttu. Niiden merkitys ja toiminta on kuitenkin saattanut jäädä hieman hattaraksi. Entsyymit ovat elimistössä osallisina useimmissa aineenvaihduntareaktioissa.… Lue lisää
Törmäsitkö kuvaan shottilasista sitruunankeltaisen juoman kera? Tuttu tunne, niitä on minunkin silmieni ohitse vilissyt viime aikoina. Viis siitä, mikä sosiaalisen median kanava on ollut kyseessä. Ilmiö saa olla aika suuri, että otan siitä kopin. Inkiväärishotti kuulosti erilaiselta ja mikä tärkeintä — siinä on hunajaa. Hunaja, sitruuna ja inkivääri on pyhä kolminaisuus. Näitä elintarvikkeita pystyy käyttämään… Lue lisää
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää
Miksi hunaja on valkoista?
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin.
Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista väriä ei ole olemassa.
Kasvialkuperällä on väliä
Hunajan väri riippuu siitä, missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet. Kasvien meden koostumus ja väri vaihtelee. Eri kasveilla on myös eriväristä siitepölyä. Hunaja sisältää aina pieniä määriä siitepölyä.
Mistä tiedän, missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet? Pörriäiset ovat tietysti niin hyvin koulutettuja, että suuntaavat ohjeistamiini kasveihin.
Tai sitten eivät.
Hunajan alkuperäkasvien tietäminen on yhdistelmä ammattitaitoa, faktaa ja joskus myös hyviä arvauksia. Kaikki lähtee tarhapaikasta, jossa mehiläispesät sijaitsevat. Mehiläiset lentävät muutaman kilometrin säteellä ja tällä alueella sijaitsevien kasvien kukat toimivat meden lähteinä.
Sää vaikuttaa siihen, miten kukat tuottavat mettä ja lentävätkö mehiläiset. Kasvien hyvä mesiminen vaatii sopivan lämpimän ja kostean kelin. Mehiläiset taas lentävät parhaiten lämpimällä säällä ja välttävät lentämistä sateessa tai kylmällä ilmalla.
Kasvialkuperän voi osittain päätellä hunajan käyttäytymisestä. Aluksi vain tarkkailen, mitä hunajalle tapahtuu keruun ja linkouksen jälkeen. Osa jämähtää heti kivikovaksi. Osa pysyy juoksevana. Nämä ominaisuudet antavat osviittaa alkuperäkasveista. Faktan saan lähettämällä hunajan laboratorioanalyysiin, jossa alkuperäkasvit selvitetään.
Kiderakenne vaikuttaa hunajan väriin
Yleensä juuri kerätty hunaja on läpikuultavaa. Se johtuu siitä, että hunaja ei ole vielä ehtinyt muodostaa pysyvää kiderakennetta. Kaikki kotimaiset hunajat kuitenkin kiteytyvät ennemmin tai myöhemmin. Kiteytymisen nopeuteen ja muodostuvien kiderakeiden kokoon vaikuttaa kasvialkuperä. Myös hunajan käsittelyllä on mahdollista vaikuttaa kiteytymisprosessiin ja hunajan laatuun.
Hunaja voidaan kiteyttää hallitusti pienikiteiseksi eli ympätä. Siihen sekoitetaan pieni määrä erittäin hienokiteistä hunajaa. Tämä siemenkidehunaja sekoitetaan suureen määrään tuoretta hunajaa, kunnes muodostuu helmiäishohdetta. Tällöin hunaja on kiteytetty ja sen väri on muuttunut läpikuultavasta täyteläiseksi.
Miksi hunaja on valkoista?
Hunajani valkoinen väri tulee rypsistä, apilasta ja vadelmasta. Näitä kasveja löytyy tarhapaikkojeni ympäristöstä. Säät olivat näiden kasvien kukinnan aikaan suotuisat. Tämän vuoksi kasvit tuottivat hyvin mettä ja mehiläiset myös lensivät keräämässä sitä. Varsinkin apilassa näin runsaasti mehiläisiä.
Vaikka nostan esille muutaman hunajani alkuperäkasvin, on hunajassa todellisuudessa mettä ja siitepölyä kymmenistä eri kasveista. Nämä kasvit saadaan selville tarkastelemalla hunajan siitepölykoostumusta mikroskoopilla.
Tiesitkö, että hunajan värillä on yhteys hunajan makuun? Vaaleat hunajat ovat yleensä maultaan miedompia kuin tummat hunajat, joista löytyy hyvinkin voimakkaita makuja.
2 replies to “Miksi hunaja on valkoista?”
kokemusta on
Valkoinen hunaja on täysin rypsiä. Suomesta saadaan täysin juoksevana pysyviä lajihunajalaatuja, jotka eivät kiteydy suuren hedelmäsokeripitoisuuden vuoksi.
Nora
Valkoinen hunaja voisi olla täysin rypsiä, mikäli mehiläiset olisivat olleet rypsipeltojen välittömässä läheisyydessä eikä ympäristössä olisi muita mesilähteitä. Käytännössä tällainen tilanne harvoin toteutuu ja tyypillisesti hunajassa on mettä ja siitepölyä myös muista kasveista. En ole törmännyt Suomessa täysin juoksevana pysyvään hunajaan, vaan yleensä juoksevakin kiteytyy esimerkiksi vuoden päästä linkouksesta.
Aiheeseen liittyvät
Hunajan entsyymit
Entsyymien takia hunaja on hunajaa. Mistä entsyymit päätyvät hunajaan? Mehiläisten kukista keräämässä medessä on entsyymejä. Mehiläiset myös erittävät ruokamehurauhasissaan entsyymejä, jotka ne lisäävät meteen. Näiden entsyymien seurauksena mesi muuttuu hunajaksi. Olet takuulla kuullut, että entsyymit ovat ravitsemuksellisesti hyvä juttu. Niiden merkitys ja toiminta on kuitenkin saattanut jäädä hieman hattaraksi. Entsyymit ovat elimistössä osallisina useimmissa aineenvaihduntareaktioissa.… Lue lisää
Inkiväärishotti
Törmäsitkö kuvaan shottilasista sitruunankeltaisen juoman kera? Tuttu tunne, niitä on minunkin silmieni ohitse vilissyt viime aikoina. Viis siitä, mikä sosiaalisen median kanava on ollut kyseessä. Ilmiö saa olla aika suuri, että otan siitä kopin. Inkiväärishotti kuulosti erilaiselta ja mikä tärkeintä — siinä on hunajaa. Hunaja, sitruuna ja inkivääri on pyhä kolminaisuus. Näitä elintarvikkeita pystyy käyttämään… Lue lisää
Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?
”Ei alle 1-vuotiaille.” sanoo hunajapurkki. Etiketissä oleva varoitusteksti sai sinut pohtimaan, miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle? Mehiläistarhaajana ja 1-vuotiaan lapsen äitinä olen törmännyt tähän kysymykseen useammin kuin kerran. Saatat luulla, että varoitustekstin syynä on hunajan luontaisesti sisältämä sokeri. Sokerittomuus on trendinä nostanut päätään myös taaperoiden keskuudessa. Hunajan luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan ole syynä… Lue lisää