Kyllä saa, se on myös imettävälle äidille turvallinen tuote. Tiedän sen tunteen, kun sinä tai puolisosi hakkaa Googleen kerta toisensa jälkeen ”raskaus + vaihtuva elintarvike” –hakuja. Ei luotettavia tuloksia. Uskoako vauvafoorumia tai kaksplussaa? Entäpä Facebookin vauvaryhmiä?
Kerta toisensa jälkeen käyt läpi THL:n ja Eviran listaa raskausaikana vältettävistä elintarvikkeista. Palaat siihen uudestaan ja uudestaan kahdesta syystä:
vauvafoorumeilla ja Facebookissa jaettu tieto on vähintäänkin kyseenalaista
lista on pitkä eikä kukaan voi muistaa ulkoa kaikkia listalla olleita rajoituksia
Päällimmäisenä listasta jää mieleen, että mitään ei saa syödä. Juustoissa oli jotain eroja pehmeän ja kovan välillä. Ja pastöroimattoman ja pastöroidun välillä. Vaikuttiko vielä kotimaisuuskin? Saikohan raakamaitoa juoda? Entä itse valmistettua graavilohta?
Päätät kysyä neuvolassa pähkinöistä, ainakaan niitä ei löydy listalta. Neuvolatäti tietää kertoa, että uusimpien tutkimusten perusteella pähkinöitä kannattaa ruveta välttämään heti – ne kyllä päivitetään listalle seuraavalla kierroksella.
Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle
Hunaja saattoi jäädä mieleesi, koska sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille. On myös mahdollista, että luit tämän tiedon hunajapurkin kyljestä. Se on yksi hunajan pakollisista pakkausmerkinnöistä.
Yli 1-vuotiaat lapset ja aikuiset voivat syödä hunajaa huoletta, sillä heidän ruoansulatuskanavan pH-arvo on matalampi ja suolistomikrobisto kehittyneempi taistelemaan haitallisia bakteereita vastaan.
Hunaja saattaa sisältää botulismin aiheuttavaa bakteeria, minkä vuoksi sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille. Aikuisille tavallisin botulismin lähde ovat vakuumipakatut kalatuotteet ja botulismista käytetään yleisesti nimitystä ruokamyrkytys. Suomessa ei ole tavattu imeväisbotulismia ja aikuisillakin botulismibakteerista peräisin oleva ruokamyrkytys on diagnosoitu vain kolmesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Aikuisten botulismitapausten tartuntalähteenä ovat olleet oliivit, vakuumipakattu kala ja mäti. Botulismin välttämisessä keskeistä on elintarvikkeiden valmistushygienia, katkeamaton kylmäketju ja mieluusti kuumennus korkeassa lämpötilassa (5 min 85 °C lämpötilassa).
Hunajan voit nauttia sellaisenaan – se on täysin turvallinen yli 1-vuotiaille. Sitä myös suositellaan käytettäväksi yskänlääkkeenä yli 1-vuotiaille.
”Onko tämä raakahunajaa?” – kysymys, jolla saat tarhaajan kuin tarhaajan vetämään syvää henkeä. Nopea suullinen vastaus tähän on ”kyllä”. Olen kysynyt ehkä juuri sinulta, mitä tarkoitat tällä kysymyksellä. Tähän mennessä sinä olet monien muiden tavoin halunnut tietää, onko hunaja kuumennettua. EU:n hunajadirektiivi Suomessa hunajaa ei saa voimakkaasti kuumentaa, jos sitä meinaa vielä myydä nimellä ”hunaja”.… Lue lisää
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Päivitys 9.4.2020: kuinkas sitten kävikään? Hunajan kulutus lisääntyi ollen vuodessa henkilöä kohden 743 g viimeksi raportoidun tiedon mukaan. Kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä sekä lajihunajia että siitepölyä. Mieltäni lämmitti tämän tekstin saama erityismaininta artikkelissa Metatrendit 2020, otsikolla ”Internet ei ole aivan pilalla”. Kiitos. Anteeksi lukijani, olen aliarvioinut sinut. Kuvittelin, että hunaja-alan markkinatilanne olisi vain minua ja… Lue lisää
Hunaja ja raskaus
Saako hunajaa syödä raskausaikana?
Kyllä saa, se on myös imettävälle äidille turvallinen tuote. Tiedän sen tunteen, kun sinä tai puolisosi hakkaa Googleen kerta toisensa jälkeen ”raskaus + vaihtuva elintarvike” –hakuja. Ei luotettavia tuloksia. Uskoako vauvafoorumia tai kaksplussaa? Entäpä Facebookin vauvaryhmiä?
Kerta toisensa jälkeen käyt läpi THL:n ja Eviran listaa raskausaikana vältettävistä elintarvikkeista. Palaat siihen uudestaan ja uudestaan kahdesta syystä:
Päällimmäisenä listasta jää mieleen, että mitään ei saa syödä. Juustoissa oli jotain eroja pehmeän ja kovan välillä. Ja pastöroimattoman ja pastöroidun välillä. Vaikuttiko vielä kotimaisuuskin? Saikohan raakamaitoa juoda? Entä itse valmistettua graavilohta?
Päätät kysyä neuvolassa pähkinöistä, ainakaan niitä ei löydy listalta. Neuvolatäti tietää kertoa, että uusimpien tutkimusten perusteella pähkinöitä kannattaa ruveta välttämään heti – ne kyllä päivitetään listalle seuraavalla kierroksella.
Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle
Hunaja saattoi jäädä mieleesi, koska sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille. On myös mahdollista, että luit tämän tiedon hunajapurkin kyljestä. Se on yksi hunajan pakollisista pakkausmerkinnöistä.
Yli 1-vuotiaat lapset ja aikuiset voivat syödä hunajaa huoletta, sillä heidän ruoansulatuskanavan pH-arvo on matalampi ja suolistomikrobisto kehittyneempi taistelemaan haitallisia bakteereita vastaan.
Hunaja saattaa sisältää botulismin aiheuttavaa bakteeria, minkä vuoksi sitä ei saa antaa alle 1-vuotiaille. Aikuisille tavallisin botulismin lähde ovat vakuumipakatut kalatuotteet ja botulismista käytetään yleisesti nimitystä ruokamyrkytys. Suomessa ei ole tavattu imeväisbotulismia ja aikuisillakin botulismibakteerista peräisin oleva ruokamyrkytys on diagnosoitu vain kolmesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Aikuisten botulismitapausten tartuntalähteenä ovat olleet oliivit, vakuumipakattu kala ja mäti. Botulismin välttämisessä keskeistä on elintarvikkeiden valmistushygienia, katkeamaton kylmäketju ja mieluusti kuumennus korkeassa lämpötilassa (5 min 85 °C lämpötilassa).
Hunajan voit nauttia sellaisenaan – se on täysin turvallinen yli 1-vuotiaille. Sitä myös suositellaan käytettäväksi yskänlääkkeenä yli 1-vuotiaille.
Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?
Syynä hunajapurkin varoitustekstiin on maaperän Clostridium botulinum -bakteeri, josta olen kertonut tarkemmin artikkelissa ”Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle?”.
Aiheeseen liittyvät
Raakahunajaa ei ole olemassa
”Onko tämä raakahunajaa?” – kysymys, jolla saat tarhaajan kuin tarhaajan vetämään syvää henkeä. Nopea suullinen vastaus tähän on ”kyllä”. Olen kysynyt ehkä juuri sinulta, mitä tarkoitat tällä kysymyksellä. Tähän mennessä sinä olet monien muiden tavoin halunnut tietää, onko hunaja kuumennettua. EU:n hunajadirektiivi Suomessa hunajaa ei saa voimakkaasti kuumentaa, jos sitä meinaa vielä myydä nimellä ”hunaja”.… Lue lisää
Miksi hunaja on valkoista?
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Hunaja-alan trendit 2020
Päivitys 9.4.2020: kuinkas sitten kävikään? Hunajan kulutus lisääntyi ollen vuodessa henkilöä kohden 743 g viimeksi raportoidun tiedon mukaan. Kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä sekä lajihunajia että siitepölyä. Mieltäni lämmitti tämän tekstin saama erityismaininta artikkelissa Metatrendit 2020, otsikolla ”Internet ei ole aivan pilalla”. Kiitos. Anteeksi lukijani, olen aliarvioinut sinut. Kuvittelin, että hunaja-alan markkinatilanne olisi vain minua ja… Lue lisää