Miten hunaja saadaan purkkiin? Millaisia mutkia matkaan tulee, kun halutaan tehdä mahdollisimman pitkälle kotimainen tuote laadusta tinkimättä? Äkkiseltään pakkaussuunnittelu vaikuttaa helpolta. Ostetaan pari purkkia kansineen ja tulostetaan muutama Comic Sans –fonttinen etiketti tarrapaperille. Jos hunajapakkauksen haluaa suunnitella huolella jokaista yksityiskohtaa myöten, ei se olekaan niin yksinkertaista. Viimeisteltyä ulkoasua on mahdotonta tuottaa itse, ellei satu olemaan graafikko ja jonkinlainen pakkausvelho. Aiempien hunajieni kanssa kompastuin siihen, että vaikka hunaja oli huippulaatua, ei ulkoasu kertonut samaa tarinaa.
Ulkoasun suunnittelun suosittelen ulkoistettavaksi ammattilaiselle. Lisäksi on ratkaistava monta pakkausteknistä asiaa. Onko pakkaus purkki vai pullo? Otetaanko pakkausmateriaaliksi muovi vai lasi, ehkäpä elintarvikepahvi? Millainen on värimaailma? Montako grammaa hunajaa tulisi mahtua pakkaukseen? Miten erottaudun kaikista muista hunajapakkauksista? Ennen kaikkea, onko suunnitelma mahdollista toteuttaa? Millä arvomaailmalla ja mitä se maksaa?
Vision valmistuessa on syytä kokea kirkastuminen myös pakollisten pakkausmerkintöjen osalta. Niitä löytyy liuta niin elintarvikkeissa kuin monissa muissakin tuotteissa. Yhteistä pakollisille pakkausmerkinnöille on, että niitä on paljon. Ne on saatava mahtumaan jonnekin ja ne harvemmin ovat silmiä hiveleviä. Jos pakkauksessa voikin tehdä kompromisseja, ei se ole suositeltavaa pakkausmerkintöjen suhteen. Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja kilpailijat ovat innokkaita paljastamaan toistensa pakkausmerkintöjen puutteita.
Onko kotimainen hunajapakkaus mahdollinen?
Minulle kotimaisuus on tärkeä arvo ja haluan, että tuottamani hunajan pakkaus on mahdollisimman pitkälle kotimainen. Pakkausteknisesti kaikkea ei voi Suomesta saada, täällä ei esimerkiksi tehdä lasipurkkeja kierrekorkkitekniikalla. Monia pakkauksen osia on saatavilla kotimaassa valmistettuina ja vähimmilläänkin voi käyttää kotimaista maahantuojaa ja näin tukea kotimaisia yrittäjiä.
Käsissäsi oleva hunajapakkaus suunniteltiin Kaapelitehtaalla Helsingissä, lasipurkki ja metallikansi ostettiin Hämeenlinnasta, etiketti painettiin Vantaalla, silkkipaperi tuli Helsingistä, kartonkilieriö tehtiin Ylöjärvellä ja lieriön etiketti valmistettiin Eurassa. Langat pääosin pysyivät käsissä Nurmijärvellä ja Loimaalla. Jokaisen osasen yhteensovittaminen vaati taitoa ja kuppikaupalla kahvia. Suurin osa asioista sujui mallikkaasti. Tosin yksi tilaus hukkui kesätyöntekijän toimesta, osa toimituksista viivästyi alkuperäisestä suunnitelmasta ja lopulta olisikin tietyn värisiä erikoiskokoisia kansia pitänyt tilata useampi tuhat. Kaikesta selvittiin pienillä kompromisseilla. Lopullinen pakkaus vakuuttaa visuaalisesti vaativat ja kolahtaa kotimaisuuden korostajiin.
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa. Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä.… Lue lisää
Näit tuon eksoottisen tekstin. Olit kuullut, että tämä on sitä lääkehunajaa, joka parantaa haavat, flunssat ja sielun. Ostit manukahunajaa. Jouduit tuoteväärennöksen uhriksi. Mitä manukahunaja on? Manukahunaja on mehiläisten valmistamaa lajihunajaa, jonka meden alkuperäkasvina on manukapuu. Manukapuu kasvaa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, joten näissä maissa on mahdollista tuottaa manukahunajaa. Manukahunajan on todettu sisältävän metyyliglyoksaalia, joka estää haitallisten… Lue lisää
Lajihunajat ovat hunajahifistelijän taivas. Yksittäisistä ahaa-elämyksistäni suurin on ollut se, että hunajia on erilaisia. Siis todella erilaisia. Ne voivat vaihdella väriltään, maultaan ja koostumukseltaan. Valkoisesta mustaan, miedon hedelmäisestä maltaiseen, juoksevasta kovaan. Aiemmin ajattelin, että hunaja ”maistuu hunajalta” ja on ”hunajanväristä”. Kuinka väärässä olinkaan! Kun ensi kerran maistoin eri lajihunajia, aukesi aivan uusi maailma. Olen juuri… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Pari sanaa pakkauksesta
Miten hunaja saadaan purkkiin? Millaisia mutkia matkaan tulee, kun halutaan tehdä mahdollisimman pitkälle kotimainen tuote laadusta tinkimättä? Äkkiseltään pakkaussuunnittelu vaikuttaa helpolta. Ostetaan pari purkkia kansineen ja tulostetaan muutama Comic Sans –fonttinen etiketti tarrapaperille. Jos hunajapakkauksen haluaa suunnitella huolella jokaista yksityiskohtaa myöten, ei se olekaan niin yksinkertaista. Viimeisteltyä ulkoasua on mahdotonta tuottaa itse, ellei satu olemaan graafikko ja jonkinlainen pakkausvelho. Aiempien hunajieni kanssa kompastuin siihen, että vaikka hunaja oli huippulaatua, ei ulkoasu kertonut samaa tarinaa.
Ulkoasun suunnittelun suosittelen ulkoistettavaksi ammattilaiselle. Lisäksi on ratkaistava monta pakkausteknistä asiaa. Onko pakkaus purkki vai pullo? Otetaanko pakkausmateriaaliksi muovi vai lasi, ehkäpä elintarvikepahvi? Millainen on värimaailma? Montako grammaa hunajaa tulisi mahtua pakkaukseen? Miten erottaudun kaikista muista hunajapakkauksista? Ennen kaikkea, onko suunnitelma mahdollista toteuttaa? Millä arvomaailmalla ja mitä se maksaa?
Vision valmistuessa on syytä kokea kirkastuminen myös pakollisten pakkausmerkintöjen osalta. Niitä löytyy liuta niin elintarvikkeissa kuin monissa muissakin tuotteissa. Yhteistä pakollisille pakkausmerkinnöille on, että niitä on paljon. Ne on saatava mahtumaan jonnekin ja ne harvemmin ovat silmiä hiveleviä. Jos pakkauksessa voikin tehdä kompromisseja, ei se ole suositeltavaa pakkausmerkintöjen suhteen. Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja kilpailijat ovat innokkaita paljastamaan toistensa pakkausmerkintöjen puutteita.
Onko kotimainen hunajapakkaus mahdollinen?
Minulle kotimaisuus on tärkeä arvo ja haluan, että tuottamani hunajan pakkaus on mahdollisimman pitkälle kotimainen. Pakkausteknisesti kaikkea ei voi Suomesta saada, täällä ei esimerkiksi tehdä lasipurkkeja kierrekorkkitekniikalla. Monia pakkauksen osia on saatavilla kotimaassa valmistettuina ja vähimmilläänkin voi käyttää kotimaista maahantuojaa ja näin tukea kotimaisia yrittäjiä.
Käsissäsi oleva hunajapakkaus suunniteltiin Kaapelitehtaalla Helsingissä, lasipurkki ja metallikansi ostettiin Hämeenlinnasta, etiketti painettiin Vantaalla, silkkipaperi tuli Helsingistä, kartonkilieriö tehtiin Ylöjärvellä ja lieriön etiketti valmistettiin Eurassa. Langat pääosin pysyivät käsissä Nurmijärvellä ja Loimaalla. Jokaisen osasen yhteensovittaminen vaati taitoa ja kuppikaupalla kahvia. Suurin osa asioista sujui mallikkaasti. Tosin yksi tilaus hukkui kesätyöntekijän toimesta, osa toimituksista viivästyi alkuperäisestä suunnitelmasta ja lopulta olisikin tietyn värisiä erikoiskokoisia kansia pitänyt tilata useampi tuhat. Kaikesta selvittiin pienillä kompromisseilla. Lopullinen pakkaus vakuuttaa visuaalisesti vaativat ja kolahtaa kotimaisuuden korostajiin.
Aiheeseen liittyvät
Hunajainen kurpitsakeitto ja hunajapaahdetut kurpitsansiemenet
Myönnetään heti alkuun, että olen surkea kasvisruokien laittaja. Jos käteeni annetaan pääraaka-aineeksi kurpitsa, olen kysymysmerkkinä. Tai olin ennen. Koen kasvisraaka-aineet haastaviksi ja mielikuvitukseni riittää juuri fetasalaattiin ja kukkakaaligratiiniin. Kuten voit näistä edellämainituista päätellä, nojaan kasvisruoan suhteen runsaaseen juuston käyttöön. Ellei hernekeittoa lasketa. Nykymaailma ei tunnista kaltaistani henkilöä, vaan lehdet ja blogit pursuavat mitä mielikuvituksellisimpia kasvisruokareseptejä.… Lue lisää
Maailman suurin ruokaväärennös nimeltä manukahunaja
Näit tuon eksoottisen tekstin. Olit kuullut, että tämä on sitä lääkehunajaa, joka parantaa haavat, flunssat ja sielun. Ostit manukahunajaa. Jouduit tuoteväärennöksen uhriksi. Mitä manukahunaja on? Manukahunaja on mehiläisten valmistamaa lajihunajaa, jonka meden alkuperäkasvina on manukapuu. Manukapuu kasvaa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, joten näissä maissa on mahdollista tuottaa manukahunajaa. Manukahunajan on todettu sisältävän metyyliglyoksaalia, joka estää haitallisten… Lue lisää
Mitä ovat lajihunajat?
Lajihunajat ovat hunajahifistelijän taivas. Yksittäisistä ahaa-elämyksistäni suurin on ollut se, että hunajia on erilaisia. Siis todella erilaisia. Ne voivat vaihdella väriltään, maultaan ja koostumukseltaan. Valkoisesta mustaan, miedon hedelmäisestä maltaiseen, juoksevasta kovaan. Aiemmin ajattelin, että hunaja ”maistuu hunajalta” ja on ”hunajanväristä”. Kuinka väärässä olinkaan! Kun ensi kerran maistoin eri lajihunajia, aukesi aivan uusi maailma. Olen juuri… Lue lisää