Valuvasta olemuksestaan huolimatta hunaja on kuivatuote. Sellaisena sitä tulisi myös kohdella hunajapurkin säilytyspaikkaa arpoessa. Hunajasta vain 17 % on luonnostaan vettä. Tämän vuoksi se imee herkästi itseensä kosteutta väärässä säilytyspaikassa.
Säilytätkö hunajan jääkaapissa? Niin minäkin joskus tein. Jääkaappi ei kuitenkaan ole otollinen paikka hunajan pitkäaikaiseen säilytykseen. Jääkaapissa on niin kosteaa, että huomaat pisaroiden tiivistyvän takaseinään. On suuri riski, että hunaja imee itseensä kosteutta jääkaapissa. Myöhemmin tämä voi kostautua hunajan käymisenä.
Kosteus, valo ja lämpö ovat hunajan vihollisia. Hunaja olisikin parasta säilyttää huoneenlämmössä suoralta auringonvalolta suojattuna. Myös pakastin on yksi vaihtoehto hunajan säilytykseen, palaan siihen artikkelin loppupuolella.
Hunajan säilytys avattuna
Hunajan parasta ennen -päiväys on kaksi vuotta pakkaushetkestä eteenpäin. Se on voimassa myös hunajapurkin avaamisen jälkeen. Oikein säilytettynä hunaja ei ole herkästi pilaantuva tuote. Alhainen kosteusprosentti, suuri luontaisten sokerien määrä ja antibakteerisuus edesauttavat hunajan säilymistä.
Parasta ennen -päiväykseen liittyy mielenkiintoinen seikka. Koska se on kaksi vuotta pakkaushetkestä eteenpäin, voisin teoriassa säilyttää hunajaa elintarviketynnyrissä kahdeksan vuotta, laittaa sen purkkiin ja päiväys olisi kaksi vuotta tuosta hetkestä eteenpäin. Tällöin hunaja saattaisi siis olla jopa 10 vuotta sitten tuotettua.
Kuten sanottu, hunaja ei pilaannu herkästi. Luulen silti, että jos saat valita vasta kerätyn ja 10 vuotta sitten kerätyn hunajan välillä, osuu valintasi ensimmäiseen.
Kotimaisessa hunajassa ei tällaista riskiä ole, sillä hunajaa tuotetaan Suomessa paljon vähemmän kuin kulutetaan. Pari viimeistä satovuotta ovat olleet nihkeitä ja kotimainen hunaja on saattanut loppua jo ennen seuraavaa satokautta. Pistää silti miettimään, että miltähän vuodelta isojen kansainvälisten pakkaajien hunajat ovat?
Juoksevan hunajan säilytys
Kaikki hunaja on aluksi juoksevaa. Jos ostat tällaista vasta kerättyä, juoksevaa hunajaa, saat sen varmimmin pysymään juoksevana säilyttämällä sen pakkasessa. Tällä tavalla saat pidennettyä hunajan luontaista kiteytymisaikaa. Hunajan kasvialkuperä kuitenkin määrittää sen, kuinka kauan hunaja pysyy juoksevana. Mikäli kasvialkuperä ei ole tiedossa, et oikeastaan voi tietää, pysyykö hunaja juoksevana viikon vai kaksi vuotta.
Eikö hunaja sitten laajene pakkasessa ja halkaise lasipurkkia? Ei, sillä hunaja on kuivatuote, joten se ei merkittävästi laajene jäätyessään.
Lopuksi tärkein ohje hunajan säilytykseen: älä säilytä sitä vaan syö se. Jos olet miettinyt, miksi hunaja kiteytyy, lue lisää aiheesta samannimisestä blogitekstistäni.
Mustan mehiläisen hunaja Mustan mehiläisen hunaja on harvinaisen alkuperäisrodun tuottamaa hunajaa. Musta mehiläinen on ensimmäinen Suomeen, Turun seudulle, 1750-luvulla tuotu mehiläinen. Alkuperäisrotumme lähes hävisi, kunnes muutama mehiläishoitaja alkoi suojella harvinaista mustaa mehiläistä. Tällä hetkellä noin 1 % mehiläishoitajista suojelee juuri mustaa mehiläistä. Miten tutustuin mustiin mehiläisiin? Innostuin mehiläistarhauksesta käytyäni agronomiopintojen yhteydessä vapaavalintaisen mehiläistarhauksen kurssin. Tuolla… Lue lisää
Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria.… Lue lisää
Lajihunajat ovat hunajahifistelijän taivas. Yksittäisistä ahaa-elämyksistäni suurin on ollut se, että hunajia on erilaisia. Siis todella erilaisia. Ne voivat vaihdella väriltään, maultaan ja koostumukseltaan. Valkoisesta mustaan, miedon hedelmäisestä maltaiseen, juoksevasta kovaan. Aiemmin ajattelin, että hunaja ”maistuu hunajalta” ja on ”hunajanväristä”. Kuinka väärässä olinkaan! Kun ensi kerran maistoin eri lajihunajia, aukesi aivan uusi maailma. Olen juuri… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Miten hunaja säilytetään?
Valuvasta olemuksestaan huolimatta hunaja on kuivatuote. Sellaisena sitä tulisi myös kohdella hunajapurkin säilytyspaikkaa arpoessa. Hunajasta vain 17 % on luonnostaan vettä. Tämän vuoksi se imee herkästi itseensä kosteutta väärässä säilytyspaikassa.
Säilytätkö hunajan jääkaapissa? Niin minäkin joskus tein. Jääkaappi ei kuitenkaan ole otollinen paikka hunajan pitkäaikaiseen säilytykseen. Jääkaapissa on niin kosteaa, että huomaat pisaroiden tiivistyvän takaseinään. On suuri riski, että hunaja imee itseensä kosteutta jääkaapissa. Myöhemmin tämä voi kostautua hunajan käymisenä.
Kosteus, valo ja lämpö ovat hunajan vihollisia. Hunaja olisikin parasta säilyttää huoneenlämmössä suoralta auringonvalolta suojattuna. Myös pakastin on yksi vaihtoehto hunajan säilytykseen, palaan siihen artikkelin loppupuolella.
Hunajan säilytys avattuna
Hunajan parasta ennen -päiväys on kaksi vuotta pakkaushetkestä eteenpäin. Se on voimassa myös hunajapurkin avaamisen jälkeen. Oikein säilytettynä hunaja ei ole herkästi pilaantuva tuote. Alhainen kosteusprosentti, suuri luontaisten sokerien määrä ja antibakteerisuus edesauttavat hunajan säilymistä.
Parasta ennen -päiväykseen liittyy mielenkiintoinen seikka. Koska se on kaksi vuotta pakkaushetkestä eteenpäin, voisin teoriassa säilyttää hunajaa elintarviketynnyrissä kahdeksan vuotta, laittaa sen purkkiin ja päiväys olisi kaksi vuotta tuosta hetkestä eteenpäin. Tällöin hunaja saattaisi siis olla jopa 10 vuotta sitten tuotettua.
Kuten sanottu, hunaja ei pilaannu herkästi. Luulen silti, että jos saat valita vasta kerätyn ja 10 vuotta sitten kerätyn hunajan välillä, osuu valintasi ensimmäiseen.
Kotimaisessa hunajassa ei tällaista riskiä ole, sillä hunajaa tuotetaan Suomessa paljon vähemmän kuin kulutetaan. Pari viimeistä satovuotta ovat olleet nihkeitä ja kotimainen hunaja on saattanut loppua jo ennen seuraavaa satokautta. Pistää silti miettimään, että miltähän vuodelta isojen kansainvälisten pakkaajien hunajat ovat?
Juoksevan hunajan säilytys
Kaikki hunaja on aluksi juoksevaa. Jos ostat tällaista vasta kerättyä, juoksevaa hunajaa, saat sen varmimmin pysymään juoksevana säilyttämällä sen pakkasessa. Tällä tavalla saat pidennettyä hunajan luontaista kiteytymisaikaa. Hunajan kasvialkuperä kuitenkin määrittää sen, kuinka kauan hunaja pysyy juoksevana. Mikäli kasvialkuperä ei ole tiedossa, et oikeastaan voi tietää, pysyykö hunaja juoksevana viikon vai kaksi vuotta.
Eikö hunaja sitten laajene pakkasessa ja halkaise lasipurkkia? Ei, sillä hunaja on kuivatuote, joten se ei merkittävästi laajene jäätyessään.
Lopuksi tärkein ohje hunajan säilytykseen: älä säilytä sitä vaan syö se. Jos olet miettinyt, miksi hunaja kiteytyy, lue lisää aiheesta samannimisestä blogitekstistäni.
Aiheeseen liittyvät
Mustan mehiläisen hunaja
Mustan mehiläisen hunaja Mustan mehiläisen hunaja on harvinaisen alkuperäisrodun tuottamaa hunajaa. Musta mehiläinen on ensimmäinen Suomeen, Turun seudulle, 1750-luvulla tuotu mehiläinen. Alkuperäisrotumme lähes hävisi, kunnes muutama mehiläishoitaja alkoi suojella harvinaista mustaa mehiläistä. Tällä hetkellä noin 1 % mehiläishoitajista suojelee juuri mustaa mehiläistä. Miten tutustuin mustiin mehiläisiin? Innostuin mehiläistarhauksesta käytyäni agronomiopintojen yhteydessä vapaavalintaisen mehiläistarhauksen kurssin. Tuolla… Lue lisää
Miksi hunaja kiteytyy?
Olen lähiaikoina kiertänyt paljon asiakastapahtumissa ja kuluttajilta on tullut hyviä kysymyksiä hunajasta. Eniten keskustelua on herättänyt hunajan olomuoto ja kysymys ”miksi hunaja kiteytyy?”. Toisen mielestä juokseva hunaja on ”sitä oikeaa hunajaa” ja toisen mielestä se taas on kuumennettu pilalle. Seuraavan mielestä kiteinen hunaja on ainoaa aitoa hunajaa ja kolmannen mielestä kiteiseen hunajaan on lisätty sokeria.… Lue lisää
Mitä ovat lajihunajat?
Lajihunajat ovat hunajahifistelijän taivas. Yksittäisistä ahaa-elämyksistäni suurin on ollut se, että hunajia on erilaisia. Siis todella erilaisia. Ne voivat vaihdella väriltään, maultaan ja koostumukseltaan. Valkoisesta mustaan, miedon hedelmäisestä maltaiseen, juoksevasta kovaan. Aiemmin ajattelin, että hunaja ”maistuu hunajalta” ja on ”hunajanväristä”. Kuinka väärässä olinkaan! Kun ensi kerran maistoin eri lajihunajia, aukesi aivan uusi maailma. Olen juuri… Lue lisää