Miten hunaja saadaan purkkiin? Millaisia mutkia matkaan tulee, kun halutaan tehdä mahdollisimman pitkälle kotimainen tuote laadusta tinkimättä? Äkkiseltään pakkaussuunnittelu vaikuttaa helpolta. Ostetaan pari purkkia kansineen ja tulostetaan muutama Comic Sans –fonttinen etiketti tarrapaperille. Jos hunajapakkauksen haluaa suunnitella huolella jokaista yksityiskohtaa myöten, ei se olekaan niin yksinkertaista. Viimeisteltyä ulkoasua on mahdotonta tuottaa itse, ellei satu olemaan graafikko ja jonkinlainen pakkausvelho. Aiempien hunajieni kanssa kompastuin siihen, että vaikka hunaja oli huippulaatua, ei ulkoasu kertonut samaa tarinaa.
Ulkoasun suunnittelun suosittelen ulkoistettavaksi ammattilaiselle. Lisäksi on ratkaistava monta pakkausteknistä asiaa. Onko pakkaus purkki vai pullo? Otetaanko pakkausmateriaaliksi muovi vai lasi, ehkäpä elintarvikepahvi? Millainen on värimaailma? Montako grammaa hunajaa tulisi mahtua pakkaukseen? Miten erottaudun kaikista muista hunajapakkauksista? Ennen kaikkea, onko suunnitelma mahdollista toteuttaa? Millä arvomaailmalla ja mitä se maksaa?
Vision valmistuessa on syytä kokea kirkastuminen myös pakollisten pakkausmerkintöjen osalta. Niitä löytyy liuta niin elintarvikkeissa kuin monissa muissakin tuotteissa. Yhteistä pakollisille pakkausmerkinnöille on, että niitä on paljon. Ne on saatava mahtumaan jonnekin ja ne harvemmin ovat silmiä hiveleviä. Jos pakkauksessa voikin tehdä kompromisseja, ei se ole suositeltavaa pakkausmerkintöjen suhteen. Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja kilpailijat ovat innokkaita paljastamaan toistensa pakkausmerkintöjen puutteita.
Onko kotimainen hunajapakkaus mahdollinen?
Minulle kotimaisuus on tärkeä arvo ja haluan, että tuottamani hunajan pakkaus on mahdollisimman pitkälle kotimainen. Pakkausteknisesti kaikkea ei voi Suomesta saada, täällä ei esimerkiksi tehdä lasipurkkeja kierrekorkkitekniikalla. Monia pakkauksen osia on saatavilla kotimaassa valmistettuina ja vähimmilläänkin voi käyttää kotimaista maahantuojaa ja näin tukea kotimaisia yrittäjiä.
Käsissäsi oleva hunajapakkaus suunniteltiin Kaapelitehtaalla Helsingissä, lasipurkki ja metallikansi ostettiin Hämeenlinnasta, etiketti painettiin Vantaalla, silkkipaperi tuli Helsingistä, kartonkilieriö tehtiin Ylöjärvellä ja lieriön etiketti valmistettiin Eurassa. Langat pääosin pysyivät käsissä Nurmijärvellä ja Loimaalla. Jokaisen osasen yhteensovittaminen vaati taitoa ja kuppikaupalla kahvia. Suurin osa asioista sujui mallikkaasti. Tosin yksi tilaus hukkui kesätyöntekijän toimesta, osa toimituksista viivästyi alkuperäisestä suunnitelmasta ja lopulta olisikin tietyn värisiä erikoiskokoisia kansia pitänyt tilata useampi tuhat. Kaikesta selvittiin pienillä kompromisseilla. Lopullinen pakkaus vakuuttaa visuaalisesti vaativat ja kolahtaa kotimaisuuden korostajiin.
Päivitys 9.4.2020: kuinkas sitten kävikään? Hunajan kulutus lisääntyi ollen vuodessa henkilöä kohden 743 g viimeksi raportoidun tiedon mukaan. Kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä sekä lajihunajia että siitepölyä. Mieltäni lämmitti tämän tekstin saama erityismaininta artikkelissa Metatrendit 2020, otsikolla ”Internet ei ole aivan pilalla”. Kiitos. Anteeksi lukijani, olen aliarvioinut sinut. Kuvittelin, että hunaja-alan markkinatilanne olisi vain minua ja… Lue lisää
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Oletko koskaan käynyt Päiväkahvibaarissa? Kun tapaamispaikan kriteerinä oli kahvi ja Vallila, osui Helsingin kahvipaahtimon Päiväkahvibaari minun ja ystäväni vierailukohteeksi. Paikka oli mukavan rosoisesti sisustettu ja vaikka istumapaikkoja oli vain muutama, riitti se mainiosti meidän tarpeisiin. Kahveissa oli, mistä valita ja aina silloin tällöin kuului jauhatuskoneen raksutus. Erinomaisen kahvin kyytipojaksi oli tarjolla herkullista banaanileipää. Selvästikään en… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Pari sanaa pakkauksesta
Miten hunaja saadaan purkkiin? Millaisia mutkia matkaan tulee, kun halutaan tehdä mahdollisimman pitkälle kotimainen tuote laadusta tinkimättä? Äkkiseltään pakkaussuunnittelu vaikuttaa helpolta. Ostetaan pari purkkia kansineen ja tulostetaan muutama Comic Sans –fonttinen etiketti tarrapaperille. Jos hunajapakkauksen haluaa suunnitella huolella jokaista yksityiskohtaa myöten, ei se olekaan niin yksinkertaista. Viimeisteltyä ulkoasua on mahdotonta tuottaa itse, ellei satu olemaan graafikko ja jonkinlainen pakkausvelho. Aiempien hunajieni kanssa kompastuin siihen, että vaikka hunaja oli huippulaatua, ei ulkoasu kertonut samaa tarinaa.
Ulkoasun suunnittelun suosittelen ulkoistettavaksi ammattilaiselle. Lisäksi on ratkaistava monta pakkausteknistä asiaa. Onko pakkaus purkki vai pullo? Otetaanko pakkausmateriaaliksi muovi vai lasi, ehkäpä elintarvikepahvi? Millainen on värimaailma? Montako grammaa hunajaa tulisi mahtua pakkaukseen? Miten erottaudun kaikista muista hunajapakkauksista? Ennen kaikkea, onko suunnitelma mahdollista toteuttaa? Millä arvomaailmalla ja mitä se maksaa?
Vision valmistuessa on syytä kokea kirkastuminen myös pakollisten pakkausmerkintöjen osalta. Niitä löytyy liuta niin elintarvikkeissa kuin monissa muissakin tuotteissa. Yhteistä pakollisille pakkausmerkinnöille on, että niitä on paljon. Ne on saatava mahtumaan jonnekin ja ne harvemmin ovat silmiä hiveleviä. Jos pakkauksessa voikin tehdä kompromisseja, ei se ole suositeltavaa pakkausmerkintöjen suhteen. Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja kilpailijat ovat innokkaita paljastamaan toistensa pakkausmerkintöjen puutteita.
Onko kotimainen hunajapakkaus mahdollinen?
Minulle kotimaisuus on tärkeä arvo ja haluan, että tuottamani hunajan pakkaus on mahdollisimman pitkälle kotimainen. Pakkausteknisesti kaikkea ei voi Suomesta saada, täällä ei esimerkiksi tehdä lasipurkkeja kierrekorkkitekniikalla. Monia pakkauksen osia on saatavilla kotimaassa valmistettuina ja vähimmilläänkin voi käyttää kotimaista maahantuojaa ja näin tukea kotimaisia yrittäjiä.
Käsissäsi oleva hunajapakkaus suunniteltiin Kaapelitehtaalla Helsingissä, lasipurkki ja metallikansi ostettiin Hämeenlinnasta, etiketti painettiin Vantaalla, silkkipaperi tuli Helsingistä, kartonkilieriö tehtiin Ylöjärvellä ja lieriön etiketti valmistettiin Eurassa. Langat pääosin pysyivät käsissä Nurmijärvellä ja Loimaalla. Jokaisen osasen yhteensovittaminen vaati taitoa ja kuppikaupalla kahvia. Suurin osa asioista sujui mallikkaasti. Tosin yksi tilaus hukkui kesätyöntekijän toimesta, osa toimituksista viivästyi alkuperäisestä suunnitelmasta ja lopulta olisikin tietyn värisiä erikoiskokoisia kansia pitänyt tilata useampi tuhat. Kaikesta selvittiin pienillä kompromisseilla. Lopullinen pakkaus vakuuttaa visuaalisesti vaativat ja kolahtaa kotimaisuuden korostajiin.
Aiheeseen liittyvät
Hunaja-alan trendit 2020
Päivitys 9.4.2020: kuinkas sitten kävikään? Hunajan kulutus lisääntyi ollen vuodessa henkilöä kohden 743 g viimeksi raportoidun tiedon mukaan. Kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä sekä lajihunajia että siitepölyä. Mieltäni lämmitti tämän tekstin saama erityismaininta artikkelissa Metatrendit 2020, otsikolla ”Internet ei ole aivan pilalla”. Kiitos. Anteeksi lukijani, olen aliarvioinut sinut. Kuvittelin, että hunaja-alan markkinatilanne olisi vain minua ja… Lue lisää
Miksi hunaja on valkoista?
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Mehiläistarhaajan banaanileipä
Oletko koskaan käynyt Päiväkahvibaarissa? Kun tapaamispaikan kriteerinä oli kahvi ja Vallila, osui Helsingin kahvipaahtimon Päiväkahvibaari minun ja ystäväni vierailukohteeksi. Paikka oli mukavan rosoisesti sisustettu ja vaikka istumapaikkoja oli vain muutama, riitti se mainiosti meidän tarpeisiin. Kahveissa oli, mistä valita ja aina silloin tällöin kuului jauhatuskoneen raksutus. Erinomaisen kahvin kyytipojaksi oli tarjolla herkullista banaanileipää. Selvästikään en… Lue lisää