Miten hunaja saadaan purkkiin? Millaisia mutkia matkaan tulee, kun halutaan tehdä mahdollisimman pitkälle kotimainen tuote laadusta tinkimättä? Äkkiseltään pakkaussuunnittelu vaikuttaa helpolta. Ostetaan pari purkkia kansineen ja tulostetaan muutama Comic Sans –fonttinen etiketti tarrapaperille. Jos hunajapakkauksen haluaa suunnitella huolella jokaista yksityiskohtaa myöten, ei se olekaan niin yksinkertaista. Viimeisteltyä ulkoasua on mahdotonta tuottaa itse, ellei satu olemaan graafikko ja jonkinlainen pakkausvelho. Aiempien hunajieni kanssa kompastuin siihen, että vaikka hunaja oli huippulaatua, ei ulkoasu kertonut samaa tarinaa.
Ulkoasun suunnittelun suosittelen ulkoistettavaksi ammattilaiselle. Lisäksi on ratkaistava monta pakkausteknistä asiaa. Onko pakkaus purkki vai pullo? Otetaanko pakkausmateriaaliksi muovi vai lasi, ehkäpä elintarvikepahvi? Millainen on värimaailma? Montako grammaa hunajaa tulisi mahtua pakkaukseen? Miten erottaudun kaikista muista hunajapakkauksista? Ennen kaikkea, onko suunnitelma mahdollista toteuttaa? Millä arvomaailmalla ja mitä se maksaa?
Vision valmistuessa on syytä kokea kirkastuminen myös pakollisten pakkausmerkintöjen osalta. Niitä löytyy liuta niin elintarvikkeissa kuin monissa muissakin tuotteissa. Yhteistä pakollisille pakkausmerkinnöille on, että niitä on paljon. Ne on saatava mahtumaan jonnekin ja ne harvemmin ovat silmiä hiveleviä. Jos pakkauksessa voikin tehdä kompromisseja, ei se ole suositeltavaa pakkausmerkintöjen suhteen. Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja kilpailijat ovat innokkaita paljastamaan toistensa pakkausmerkintöjen puutteita.
Onko kotimainen hunajapakkaus mahdollinen?
Minulle kotimaisuus on tärkeä arvo ja haluan, että tuottamani hunajan pakkaus on mahdollisimman pitkälle kotimainen. Pakkausteknisesti kaikkea ei voi Suomesta saada, täällä ei esimerkiksi tehdä lasipurkkeja kierrekorkkitekniikalla. Monia pakkauksen osia on saatavilla kotimaassa valmistettuina ja vähimmilläänkin voi käyttää kotimaista maahantuojaa ja näin tukea kotimaisia yrittäjiä.
Käsissäsi oleva hunajapakkaus suunniteltiin Kaapelitehtaalla Helsingissä, lasipurkki ja metallikansi ostettiin Hämeenlinnasta, etiketti painettiin Vantaalla, silkkipaperi tuli Helsingistä, kartonkilieriö tehtiin Ylöjärvellä ja lieriön etiketti valmistettiin Eurassa. Langat pääosin pysyivät käsissä Nurmijärvellä ja Loimaalla. Jokaisen osasen yhteensovittaminen vaati taitoa ja kuppikaupalla kahvia. Suurin osa asioista sujui mallikkaasti. Tosin yksi tilaus hukkui kesätyöntekijän toimesta, osa toimituksista viivästyi alkuperäisestä suunnitelmasta ja lopulta olisikin tietyn värisiä erikoiskokoisia kansia pitänyt tilata useampi tuhat. Kaikesta selvittiin pienillä kompromisseilla. Lopullinen pakkaus vakuuttaa visuaalisesti vaativat ja kolahtaa kotimaisuuden korostajiin.
Yrittäjyys on epävarmuuden sietämistä Yrittäjän ensimmäinen vuosi on täynnä ylämäkiä ja alamäkiä. Vuosi sitten odotin hartaasti viimeisen pakkausosan saapumista, jotta ensimmäinen hunajani saadaan lanseerattua. Valmiiksi hiottujen nettisivujen julkaisu kuumotteli. Sivut olivat olleet jo hetken valmiit. Nekin odottivat sitä viimeistä pakkausosaa, jotta tuote saadaan jälleenmyyjille. Odotus oli raastavaa. Kun pakkaus viimein oli kasassa, huokaisin. Hello honey,… Lue lisää
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Valuvasta olemuksestaan huolimatta hunaja on kuivatuote. Sellaisena sitä tulisi myös kohdella hunajapurkin säilytyspaikkaa arpoessa. Hunajasta vain 17 % on luonnostaan vettä. Tämän vuoksi se imee herkästi itseensä kosteutta väärässä säilytyspaikassa. Säilytätkö hunajan jääkaapissa? Niin minäkin joskus tein. Jääkaappi ei kuitenkaan ole otollinen paikka hunajan pitkäaikaiseen säilytykseen. Jääkaapissa on niin kosteaa, että huomaat pisaroiden tiivistyvän takaseinään.… Lue lisää
Välttämättömät evästeet mahdollistavat asetustesi, esimerkiksi evästekäytännön tallentamisen ja kirjautuminen toimimisen. Niitä ei voi ottaa pois päältä.
Jos poistat vättämättömät evästeet käytöstä, emme voi tallentaa asetuksiasi. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun vierailet tällä verkkosivustolla, sinun on otettava evästeet käyttöön tai poistettava ne käytöstä uudelleen.
Kävijäanalytiikka
Tämä verkkosivusto käyttää Google Analyticsia keräämään anonyymejä tietoja, kuten sivuston kävijämäärä ja suosituimmat sivut.
Tämän evästeen pitäminen käytössä auttaa meitä parantamaan verkkosivustoamme.
Jotta voimme tallentaa asetuksesi, välttämättömät evästeet on otettava käyttöön!
Pari sanaa pakkauksesta
Miten hunaja saadaan purkkiin? Millaisia mutkia matkaan tulee, kun halutaan tehdä mahdollisimman pitkälle kotimainen tuote laadusta tinkimättä? Äkkiseltään pakkaussuunnittelu vaikuttaa helpolta. Ostetaan pari purkkia kansineen ja tulostetaan muutama Comic Sans –fonttinen etiketti tarrapaperille. Jos hunajapakkauksen haluaa suunnitella huolella jokaista yksityiskohtaa myöten, ei se olekaan niin yksinkertaista. Viimeisteltyä ulkoasua on mahdotonta tuottaa itse, ellei satu olemaan graafikko ja jonkinlainen pakkausvelho. Aiempien hunajieni kanssa kompastuin siihen, että vaikka hunaja oli huippulaatua, ei ulkoasu kertonut samaa tarinaa.
Ulkoasun suunnittelun suosittelen ulkoistettavaksi ammattilaiselle. Lisäksi on ratkaistava monta pakkausteknistä asiaa. Onko pakkaus purkki vai pullo? Otetaanko pakkausmateriaaliksi muovi vai lasi, ehkäpä elintarvikepahvi? Millainen on värimaailma? Montako grammaa hunajaa tulisi mahtua pakkaukseen? Miten erottaudun kaikista muista hunajapakkauksista? Ennen kaikkea, onko suunnitelma mahdollista toteuttaa? Millä arvomaailmalla ja mitä se maksaa?
Vision valmistuessa on syytä kokea kirkastuminen myös pakollisten pakkausmerkintöjen osalta. Niitä löytyy liuta niin elintarvikkeissa kuin monissa muissakin tuotteissa. Yhteistä pakollisille pakkausmerkinnöille on, että niitä on paljon. Ne on saatava mahtumaan jonnekin ja ne harvemmin ovat silmiä hiveleviä. Jos pakkauksessa voikin tehdä kompromisseja, ei se ole suositeltavaa pakkausmerkintöjen suhteen. Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja kilpailijat ovat innokkaita paljastamaan toistensa pakkausmerkintöjen puutteita.
Onko kotimainen hunajapakkaus mahdollinen?
Minulle kotimaisuus on tärkeä arvo ja haluan, että tuottamani hunajan pakkaus on mahdollisimman pitkälle kotimainen. Pakkausteknisesti kaikkea ei voi Suomesta saada, täällä ei esimerkiksi tehdä lasipurkkeja kierrekorkkitekniikalla. Monia pakkauksen osia on saatavilla kotimaassa valmistettuina ja vähimmilläänkin voi käyttää kotimaista maahantuojaa ja näin tukea kotimaisia yrittäjiä.
Käsissäsi oleva hunajapakkaus suunniteltiin Kaapelitehtaalla Helsingissä, lasipurkki ja metallikansi ostettiin Hämeenlinnasta, etiketti painettiin Vantaalla, silkkipaperi tuli Helsingistä, kartonkilieriö tehtiin Ylöjärvellä ja lieriön etiketti valmistettiin Eurassa. Langat pääosin pysyivät käsissä Nurmijärvellä ja Loimaalla. Jokaisen osasen yhteensovittaminen vaati taitoa ja kuppikaupalla kahvia. Suurin osa asioista sujui mallikkaasti. Tosin yksi tilaus hukkui kesätyöntekijän toimesta, osa toimituksista viivästyi alkuperäisestä suunnitelmasta ja lopulta olisikin tietyn värisiä erikoiskokoisia kansia pitänyt tilata useampi tuhat. Kaikesta selvittiin pienillä kompromisseilla. Lopullinen pakkaus vakuuttaa visuaalisesti vaativat ja kolahtaa kotimaisuuden korostajiin.
Aiheeseen liittyvät
Yrittäjän ensimmäinen vuosi
Yrittäjyys on epävarmuuden sietämistä Yrittäjän ensimmäinen vuosi on täynnä ylämäkiä ja alamäkiä. Vuosi sitten odotin hartaasti viimeisen pakkausosan saapumista, jotta ensimmäinen hunajani saadaan lanseerattua. Valmiiksi hiottujen nettisivujen julkaisu kuumotteli. Sivut olivat olleet jo hetken valmiit. Nekin odottivat sitä viimeistä pakkausosaa, jotta tuote saadaan jälleenmyyjille. Odotus oli raastavaa. Kun pakkaus viimein oli kasassa, huokaisin. Hello honey,… Lue lisää
Miksi hunaja on valkoista?
”Miksi hunaja on valkoista?” on yleisin hunajamaistatuksissa saamani kysymys. Hunajani väri herättää ihmetystä ja ihastusta. Tämän toivepostauksen avulla pyrin avaamaan, mitkä tekijät vaikuttavat hunajan väriin. Hunajan väri voi vaihdella luonnostaan valkoisesta lähes mustaan. Väri voi olla tyypiltään läpikuultava, puolihimmeä tai täyteläinen. Jos siis olet kuullut tai luullut jonkin olevan ”hunajanväristä”, niin nyt tiedät paremmin. Tällaista… Lue lisää
Miten hunaja säilytetään?
Valuvasta olemuksestaan huolimatta hunaja on kuivatuote. Sellaisena sitä tulisi myös kohdella hunajapurkin säilytyspaikkaa arpoessa. Hunajasta vain 17 % on luonnostaan vettä. Tämän vuoksi se imee herkästi itseensä kosteutta väärässä säilytyspaikassa. Säilytätkö hunajan jääkaapissa? Niin minäkin joskus tein. Jääkaappi ei kuitenkaan ole otollinen paikka hunajan pitkäaikaiseen säilytykseen. Jääkaapissa on niin kosteaa, että huomaat pisaroiden tiivistyvän takaseinään.… Lue lisää