Millainen on laadukas hunaja ja miten erotat sen? Hunajan laadun arvioinnin voit aloittaa tarkastelemalla hunajapakkausta ulkoapäin. Näyttääkö pakkaus normaalilta, eihän se ole pullistunut? Mikäli pakkaus on läpinäkyvä, näyttääkö sen sisällä oleva hunaja tasalaatuiselta ja sellaiselta, mitä purkin kyljessä luvataan? Hunajan kuuluisi olla väriltään ja koostumukseltaan yhtenevä. Jos hunaja on pakattu pulloon ja kyljessä luvataan juoksevaa hunajaa, joka kuitenkin näyttää epäilyttävän kiinteältä, kannattaa siirtyä seuraavan hunajan pariin.
Hunajan tarkemman aistinvaraisen laadun saat arvioitua avaamalla hunajapakkauksen. Ulkonäön tulee olla tasalaatuinen siitä huolimatta, onko hunaja koostumukseltaan kovaa, pehmeää vai juoksevaa. Hunajan väristä ei voi päätellä sen laatua, vaan hunajan väri vaihtelee valkoisesta lähes mustaan siitä riippuen, missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet keräämässä hunajan valmistukseen tarvitsemansa meden.
Hunaja tuoksuu makealta, jotkin lajihunajat voivat tuoksua voimakkaaltakin. Tuoksu ei saisi olla alkoholimainen tai muutoin epämiellyttävä. Hunajaa maistamalla saat tietoa sen rakenteesta.
Hunajan kiderakennetta voi aistinvaraisesti arvioida hieromalla hunajaa kielellä kitalakeen. Tässä kuluttajien toiveet eroavat toisistaan: yksi toivoo hunajan olevan karkeakiteistä ja toinen suussasulavaa. Tunnistatko kielelläsi erillisiä kiteitä? Tuntuuko suussa siltä, kuin hunajan joukossa olisi sokeria? Sokerin joukkoon sekoittamisesta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan hunaja on kiteytynyt karkeakiteiseksi ja tunnet kielelläsi hunajassa luonnostaan olevia sokerikiteitä.
Hunajan laatuvirheet
käyminen
kerrostuminen
Miten tunnistat huonolaatuisen hunajan? Hunajan käymisen voit havaita jo tarkastelemalla suljettua hunajapurkkia. Muovipurkki tai lasipurkin metallikansi saattaa olla voimakkaasti pullistunut. Jos joskus näet myynnissä tällaisen hunajan, jätä se ostamatta.
Käyminen johtuu hunajan liiallisesta kosteudesta sekä siihen joutuneista hiivoista ja on hunajan pahin laatuvirhe. Jos käyneen hunajapurkin avaa, kuuluu avattaessa ”pff” ilman poistuessa paineella purkista. Hunaja haisee epämiellyttävältä, käyneeltä tai alkoholimaiselta. Hunajan pinta saattaa olla voimakkaasti kuplinut tai muutoin epämääräisen näköinen.
Hunajan kerrostuneisuus on helppo nähdä tarkastelemalla läpinäkyvää hunajapurkkia sivusta päin. Mikäli voit erottaa hunajassa selvästi kaksi kerrosta – alemman kiinteämmän kerroksen ja ylemmän juoksevamman hunajan kerroksen, on riski alkavalle käymiselle olemassa.
Kerrostuneisuus voi johtua useammasta asiasta. Hunajan pitkäaikainen säilytys saattaa aiheuttaa siinä olevien sokereiden erkaantumisen kahteen eri kerrokseen. Kerrostuneisuus voi myös johtua liiallisesta lämmöstä tai siitä, että hunaja on joutunut voimakkaaseen lämpötilojen vaihteluun. Olen kerran esimerkiksi unohtanut ostamani hunajan kesällä autoon, minkä jälkeen hunaja ei ollut enää käyttökelpoinen. Mikäli kaapissasi on kerrostunut hunaja, mutta se ei vielä tuoksu imelälle tai siinä ei ole muita käymisen merkkejä havaittavissa, voit sekoittaa hunajan ja käyttää sitä normaalisti.
Hunajassa voi olla esteettisiä virheitä, jotka eivät kuitenkaan kerro sen huonosta laadusta. Erittäin kuiva hunaja härmistyy eli sen pinnalle tulee valkoista jääkukan näköistä härmää. Hunajan kuivuus on kuitenkin säilyvyyden kannalta hyvä asia, sillä alhainen kosteusprosentti takaa hunajan pitkän säilymisen.
Hunajan pinnalla voi olla vaivaamisesta johtuvia pieniä kuplia, jotka ovat harmittomia. Vaivaamalla on pyritty parantamaan hunajan koostumusta niin, että kiderakenne olisi mahdollisimman pieni ja hunaja pehmeää.
Hunajan säilytys
Voit vaikuttaa hunajan laatuun säilyttämällä hunajan oikein. Lämpö on hunajan laadun vihollinen, joten ainakin suoraa auringonpaistetta ja keittiön lieden yläpuolella olevaa kaappia on hyvä välttää. Lämpö vanhentaa hunajaa ja tuhoaa siitä hyödyllisiä entsyymejä.
Toinen hunajan laatua heikentävä asia on kosteus, joten jääkaappi ei viileydestään huolimatta ole hyvä vaihtoehto hunajan säilytykseen. Hunaja imee kosteutta ympäristöstä, joten säilytettäessä se on syytä pitää pakkauksessaan kansi suljettuna.
Moni ei tiedä, että hunajan voi pakastaa. Silloin hunaja säilyttää parhaiten tuoreutensa. Hunajan voi pakastaa myös lasipurkissa, sillä hunajan pienen kosteusprosentin vuoksi se ei ennakkoluulosta huolimatta laajene merkittävästi jäätyessään. Mikäli käyttää hunajaa usein, on hyvä säilytyspaikka valolta suojattuna huoneenlämmössä.
Miten varmistan hunajan laadun?
Hunajan laatu lähtee jo mehiläispesästä. Mehiläisten huolellinen hoito on tärkeä hunajan laatuun vaikuttava tekijä. Kun mehiläiset voivat hyvin, ovat ne parhaassa kunnossa valmistaakseen huippuhunajaa ja poistaakseen jatkuvasti pesästä hunajan laatua uhkaavia tekijöitä. Käyn kesällä pesillä säännöllisesti hoitamassa mehiläisiä ja tarkkailemassa niiden vointia.
Hunajan korjuuajankohta vaikuttaa hunajan laatuun, sillä hunaja olisi hyvä korjata mahdollisimman kuivana. Mehiläiset kuivaavat keräämänsä meden ja kun ne ovat tyytyväisiä medestä tuottamansa hunajan kosteuteen, peittävät ne hunajakennot mehiläisvahakansilla.
Ovatko mehiläiset erehtymättömiä hunajan kosteuden tarkkailijoita? Valitettavasti eivät, vaan peitettykin hunaja voi olla liian kosteaa lingottavaksi ja pakattavaksi. Tämän vuoksi tarkkailen hunajan laatua pitkin kesää ja otan hunajasta useita näytteitä kosteuden mittaamista varten. Kulkemalla mehiläispesillä kosteusmittarin kanssa pystyn valitsemaan juuri oikean hetken hunajan keräämiselle. Tällä tavoin saan jo kerätessä optimaalisen kosteuden omaavaa hunajaa, joka säilyttää laatunsa.
Huippulaatua oikealla käsittelyllä
Hunajan käsittely korjuun jälkeen vaikuttaa sen laatuun. Linkoomossani on kosteuden poistaja, sillä koska hunaja on kuivatuote, imee se ympäristöstään kosteutta. On siis mahdollista, että vaikka hunaja kerätään oikeaan aikaan ja kosteusprosentti on ihanteellinen (17 %), imee se linkoomossa kosteutta ja näin hyvin ajoitettu työ meni hukkaan. Mittaan jokaisen hunajaerän kosteuden ja jos hunajaerillä on keskenään kovin erilaiset kosteudet, sekoitan hunajia keskenään.
En iskukuumenna tai pastöroi hunajaa, sillä lämmittäminen heikentää hunajan laatua. Suomessa hunajan voimakas lämpökäsittely on kiellettyä ja yleisenä ohjeena on lämmittäminen vain 40 °C lämpötilaan tarvittaessa. Yhdysvalloissa hunaja usein pastöroidaan eli sen lämpötila nostetaan yli 70 °C lämpötilaan 20 sekunnin ajaksi. Voimakkaalla lämpökäsittelyllä hunajan rakenne saadaan pysyvästi muutettua juoksevaksi ja mikro-organismit tuhottua, mutta valitettavasti pastörointi myös tuhoaa hunajasta hyödyllisiä entsyymejä.
Hunajan koostumukseen vaikuttavat ensisijaisesti mehiläisten valitsemat mesikasvit. Minun ammattitaitoani on arvioida, miten hunaja kannattaa käsitellä, jotta sen koostumus olisi mielestäsi mahdollisimman miellyttävä. Viime vuonna siivilöin hunajan ja pakkasin sen juoksevana, koska se ei lähtenyt yrityksistä huolimatta kiteytymään. Päätös oli oikea, sillä kyseessä oli luontaisesti juokseva hunaja. Kuluneena kesänä taas bongasin jo hyvissä ajoin keltaisenaan kukkivat rapsipellot ja pistin merkille, että mehiläistarhapaikoillani parhaat lentokelit olivat vasta loppukesästä.
Kerättyäni hunajan pesiltä selvisi, että se lähtee nopeasti kiteytymään ja kovettumaan. Lisäsin hunajaan kidemalliksi pienen määrän erittäin hienokiteistä hunajaa, jolloin hienostunut kiderakenne kopioitui muuhun hunajaan. Tätä kutsutaan ymppäämiseksi. Sen lisäksi vaivasin hunajaa mekaanisesti useaan otteeseen, koska erinomaisen pienestä kiderakenteesta huolimatta se meinasi kovettua. Lopputuloksena on nautittavaksesi loppukesän laatuhunaja Hello honey, I’m late, joka on juuri sopivan pehmeää lusikoitavaksi.
Hunajaa sisältävän juoman avulla saat parannettua oloasi flunssan tai yskän iskiessä. Suosittelen ottamaan kupposen hunajaista flunssajuomaa olon niin vaatiessa. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa ottaa myös teelusikallinen hunajaa sellaisenaan. Näillä ohjeilla torjut flunssan ja yskän oireita ja lyhennät sairastamisen kestoa. Kaikki flunssajuoman osat ovat luonnosta peräisin ja jokaiselle reseptin ainesosalle on olemassa peruste. Hunajainen flunssajuoma 3… Lue lisää
Entsyymien takia hunaja on hunajaa. Mistä entsyymit päätyvät hunajaan? Mehiläisten kukista keräämässä medessä on entsyymejä. Mehiläiset myös erittävät ruokamehurauhasissaan entsyymejä, jotka ne lisäävät meteen. Näiden entsyymien seurauksena mesi muuttuu hunajaksi. Olet takuulla kuullut, että entsyymit ovat ravitsemuksellisesti hyvä juttu. Niiden merkitys ja toiminta on kuitenkin saattanut jäädä hieman hattaraksi. Entsyymit ovat elimistössä osallisina useimmissa aineenvaihduntareaktioissa.… Lue lisää
Hunaja on sokeria terveellisempää, koska hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri hunaja maistuu sokeria makeammalta hunajassa on parempi hiilihydraattikoostumus hunaja sisältää hyödyllisiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita hunaja on prosessoimaton luonnontuote 1. Hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri Tiesitkö, että hunajassa on kaloreita 20 % vähemmän kuin sokerissa? Sadassa grammassa hunajaa on 330 kaloria, kun… Lue lisää
Hunajan laatu
Hunajan laadun arviointi
Millainen on laadukas hunaja ja miten erotat sen? Hunajan laadun arvioinnin voit aloittaa tarkastelemalla hunajapakkausta ulkoapäin. Näyttääkö pakkaus normaalilta, eihän se ole pullistunut? Mikäli pakkaus on läpinäkyvä, näyttääkö sen sisällä oleva hunaja tasalaatuiselta ja sellaiselta, mitä purkin kyljessä luvataan? Hunajan kuuluisi olla väriltään ja koostumukseltaan yhtenevä. Jos hunaja on pakattu pulloon ja kyljessä luvataan juoksevaa hunajaa, joka kuitenkin näyttää epäilyttävän kiinteältä, kannattaa siirtyä seuraavan hunajan pariin.
Hunajan tarkemman aistinvaraisen laadun saat arvioitua avaamalla hunajapakkauksen. Ulkonäön tulee olla tasalaatuinen siitä huolimatta, onko hunaja koostumukseltaan kovaa, pehmeää vai juoksevaa. Hunajan väristä ei voi päätellä sen laatua, vaan hunajan väri vaihtelee valkoisesta lähes mustaan siitä riippuen, missä kasveissa mehiläiset ovat käyneet keräämässä hunajan valmistukseen tarvitsemansa meden.
Hunaja tuoksuu makealta, jotkin lajihunajat voivat tuoksua voimakkaaltakin. Tuoksu ei saisi olla alkoholimainen tai muutoin epämiellyttävä. Hunajaa maistamalla saat tietoa sen rakenteesta.
Hunajan kiderakennetta voi aistinvaraisesti arvioida hieromalla hunajaa kielellä kitalakeen. Tässä kuluttajien toiveet eroavat toisistaan: yksi toivoo hunajan olevan karkeakiteistä ja toinen suussasulavaa. Tunnistatko kielelläsi erillisiä kiteitä? Tuntuuko suussa siltä, kuin hunajan joukossa olisi sokeria? Sokerin joukkoon sekoittamisesta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan hunaja on kiteytynyt karkeakiteiseksi ja tunnet kielelläsi hunajassa luonnostaan olevia sokerikiteitä.
Hunajan laatuvirheet
Miten tunnistat huonolaatuisen hunajan? Hunajan käymisen voit havaita jo tarkastelemalla suljettua hunajapurkkia. Muovipurkki tai lasipurkin metallikansi saattaa olla voimakkaasti pullistunut. Jos joskus näet myynnissä tällaisen hunajan, jätä se ostamatta.
Käyminen johtuu hunajan liiallisesta kosteudesta sekä siihen joutuneista hiivoista ja on hunajan pahin laatuvirhe. Jos käyneen hunajapurkin avaa, kuuluu avattaessa ”pff” ilman poistuessa paineella purkista. Hunaja haisee epämiellyttävältä, käyneeltä tai alkoholimaiselta. Hunajan pinta saattaa olla voimakkaasti kuplinut tai muutoin epämääräisen näköinen.
Hunajan kerrostuneisuus on helppo nähdä tarkastelemalla läpinäkyvää hunajapurkkia sivusta päin. Mikäli voit erottaa hunajassa selvästi kaksi kerrosta – alemman kiinteämmän kerroksen ja ylemmän juoksevamman hunajan kerroksen, on riski alkavalle käymiselle olemassa.
Kerrostuneisuus voi johtua useammasta asiasta. Hunajan pitkäaikainen säilytys saattaa aiheuttaa siinä olevien sokereiden erkaantumisen kahteen eri kerrokseen. Kerrostuneisuus voi myös johtua liiallisesta lämmöstä tai siitä, että hunaja on joutunut voimakkaaseen lämpötilojen vaihteluun. Olen kerran esimerkiksi unohtanut ostamani hunajan kesällä autoon, minkä jälkeen hunaja ei ollut enää käyttökelpoinen. Mikäli kaapissasi on kerrostunut hunaja, mutta se ei vielä tuoksu imelälle tai siinä ei ole muita käymisen merkkejä havaittavissa, voit sekoittaa hunajan ja käyttää sitä normaalisti.
Hunajassa voi olla esteettisiä virheitä, jotka eivät kuitenkaan kerro sen huonosta laadusta. Erittäin kuiva hunaja härmistyy eli sen pinnalle tulee valkoista jääkukan näköistä härmää. Hunajan kuivuus on kuitenkin säilyvyyden kannalta hyvä asia, sillä alhainen kosteusprosentti takaa hunajan pitkän säilymisen.
Hunajan pinnalla voi olla vaivaamisesta johtuvia pieniä kuplia, jotka ovat harmittomia. Vaivaamalla on pyritty parantamaan hunajan koostumusta niin, että kiderakenne olisi mahdollisimman pieni ja hunaja pehmeää.
Hunajan säilytys
Voit vaikuttaa hunajan laatuun säilyttämällä hunajan oikein. Lämpö on hunajan laadun vihollinen, joten ainakin suoraa auringonpaistetta ja keittiön lieden yläpuolella olevaa kaappia on hyvä välttää. Lämpö vanhentaa hunajaa ja tuhoaa siitä hyödyllisiä entsyymejä.
Toinen hunajan laatua heikentävä asia on kosteus, joten jääkaappi ei viileydestään huolimatta ole hyvä vaihtoehto hunajan säilytykseen. Hunaja imee kosteutta ympäristöstä, joten säilytettäessä se on syytä pitää pakkauksessaan kansi suljettuna.
Moni ei tiedä, että hunajan voi pakastaa. Silloin hunaja säilyttää parhaiten tuoreutensa. Hunajan voi pakastaa myös lasipurkissa, sillä hunajan pienen kosteusprosentin vuoksi se ei ennakkoluulosta huolimatta laajene merkittävästi jäätyessään. Mikäli käyttää hunajaa usein, on hyvä säilytyspaikka valolta suojattuna huoneenlämmössä.
Miten varmistan hunajan laadun?
Hunajan laatu lähtee jo mehiläispesästä. Mehiläisten huolellinen hoito on tärkeä hunajan laatuun vaikuttava tekijä. Kun mehiläiset voivat hyvin, ovat ne parhaassa kunnossa valmistaakseen huippuhunajaa ja poistaakseen jatkuvasti pesästä hunajan laatua uhkaavia tekijöitä. Käyn kesällä pesillä säännöllisesti hoitamassa mehiläisiä ja tarkkailemassa niiden vointia.
Hunajan korjuuajankohta vaikuttaa hunajan laatuun, sillä hunaja olisi hyvä korjata mahdollisimman kuivana. Mehiläiset kuivaavat keräämänsä meden ja kun ne ovat tyytyväisiä medestä tuottamansa hunajan kosteuteen, peittävät ne hunajakennot mehiläisvahakansilla.
Ovatko mehiläiset erehtymättömiä hunajan kosteuden tarkkailijoita? Valitettavasti eivät, vaan peitettykin hunaja voi olla liian kosteaa lingottavaksi ja pakattavaksi. Tämän vuoksi tarkkailen hunajan laatua pitkin kesää ja otan hunajasta useita näytteitä kosteuden mittaamista varten. Kulkemalla mehiläispesillä kosteusmittarin kanssa pystyn valitsemaan juuri oikean hetken hunajan keräämiselle. Tällä tavoin saan jo kerätessä optimaalisen kosteuden omaavaa hunajaa, joka säilyttää laatunsa.
Huippulaatua oikealla käsittelyllä
Hunajan käsittely korjuun jälkeen vaikuttaa sen laatuun. Linkoomossani on kosteuden poistaja, sillä koska hunaja on kuivatuote, imee se ympäristöstään kosteutta. On siis mahdollista, että vaikka hunaja kerätään oikeaan aikaan ja kosteusprosentti on ihanteellinen (17 %), imee se linkoomossa kosteutta ja näin hyvin ajoitettu työ meni hukkaan. Mittaan jokaisen hunajaerän kosteuden ja jos hunajaerillä on keskenään kovin erilaiset kosteudet, sekoitan hunajia keskenään.
En iskukuumenna tai pastöroi hunajaa, sillä lämmittäminen heikentää hunajan laatua. Suomessa hunajan voimakas lämpökäsittely on kiellettyä ja yleisenä ohjeena on lämmittäminen vain 40 °C lämpötilaan tarvittaessa. Yhdysvalloissa hunaja usein pastöroidaan eli sen lämpötila nostetaan yli 70 °C lämpötilaan 20 sekunnin ajaksi. Voimakkaalla lämpökäsittelyllä hunajan rakenne saadaan pysyvästi muutettua juoksevaksi ja mikro-organismit tuhottua, mutta valitettavasti pastörointi myös tuhoaa hunajasta hyödyllisiä entsyymejä.
Hunajan koostumukseen vaikuttavat ensisijaisesti mehiläisten valitsemat mesikasvit. Minun ammattitaitoani on arvioida, miten hunaja kannattaa käsitellä, jotta sen koostumus olisi mielestäsi mahdollisimman miellyttävä. Viime vuonna siivilöin hunajan ja pakkasin sen juoksevana, koska se ei lähtenyt yrityksistä huolimatta kiteytymään. Päätös oli oikea, sillä kyseessä oli luontaisesti juokseva hunaja. Kuluneena kesänä taas bongasin jo hyvissä ajoin keltaisenaan kukkivat rapsipellot ja pistin merkille, että mehiläistarhapaikoillani parhaat lentokelit olivat vasta loppukesästä.
Kerättyäni hunajan pesiltä selvisi, että se lähtee nopeasti kiteytymään ja kovettumaan. Lisäsin hunajaan kidemalliksi pienen määrän erittäin hienokiteistä hunajaa, jolloin hienostunut kiderakenne kopioitui muuhun hunajaan. Tätä kutsutaan ymppäämiseksi. Sen lisäksi vaivasin hunajaa mekaanisesti useaan otteeseen, koska erinomaisen pienestä kiderakenteesta huolimatta se meinasi kovettua. Lopputuloksena on nautittavaksesi loppukesän laatuhunaja Hello honey, I’m late, joka on juuri sopivan pehmeää lusikoitavaksi.
Aiheeseen liittyvät
Hunajainen flunssajuoma
Hunajaa sisältävän juoman avulla saat parannettua oloasi flunssan tai yskän iskiessä. Suosittelen ottamaan kupposen hunajaista flunssajuomaa olon niin vaatiessa. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa ottaa myös teelusikallinen hunajaa sellaisenaan. Näillä ohjeilla torjut flunssan ja yskän oireita ja lyhennät sairastamisen kestoa. Kaikki flunssajuoman osat ovat luonnosta peräisin ja jokaiselle reseptin ainesosalle on olemassa peruste. Hunajainen flunssajuoma 3… Lue lisää
Hunajan entsyymit
Entsyymien takia hunaja on hunajaa. Mistä entsyymit päätyvät hunajaan? Mehiläisten kukista keräämässä medessä on entsyymejä. Mehiläiset myös erittävät ruokamehurauhasissaan entsyymejä, jotka ne lisäävät meteen. Näiden entsyymien seurauksena mesi muuttuu hunajaksi. Olet takuulla kuullut, että entsyymit ovat ravitsemuksellisesti hyvä juttu. Niiden merkitys ja toiminta on kuitenkin saattanut jäädä hieman hattaraksi. Entsyymit ovat elimistössä osallisina useimmissa aineenvaihduntareaktioissa.… Lue lisää
Miksi hunaja on terveellisempää kuin sokeri?
Hunaja on sokeria terveellisempää, koska hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri hunaja maistuu sokeria makeammalta hunajassa on parempi hiilihydraattikoostumus hunaja sisältää hyödyllisiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita hunaja on prosessoimaton luonnontuote 1. Hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri Tiesitkö, että hunajassa on kaloreita 20 % vähemmän kuin sokerissa? Sadassa grammassa hunajaa on 330 kaloria, kun… Lue lisää