
Miten hunajaa tehdään?
Hurraa! Vuoden mehiläisten hoito on nyt palkittu mitä mahtavimmalla luonnontuotteella. Hunaja on purkissa.
Kesä on mehiläistarhauksessa intensiivistä aikaa. Hieman hullunkurisesti silloin kun suurin osa Suomesta lomailee, painavat mehiläistarhaajat pyöreää päivää. Tärkein tehtävä kesällä on antaa mehiläisille riittävästi uusia hunajalaatikoita, joihin ne voivat kerätä kasvien mettä ja valmistaa siitä hunajaa.
Miten mehiläinen valmistaa hunajaa?
Kukat erittävät mettä eli sokeripitoista nestettä, jolla ne houkuttelevat pölyttäjiä luokseen. Osa kasveista on tuulipölytteisiä, mutta osa tarvitsee siementuotantoon pölyttäjien apua. Kukat kertovat mehiläisille erityisillä mesiviitoilla, että nyt olisi mettä tarjolla. Mehiläinen menee keräämään meden, sillä se tarvitsee energiapitoista nestettä polttoaineekseen. Samalla kukka pölyttyy ja alkaa tuottamaan siemeniä.
Mehiläinen lisää meteen jo keruulennolla entsyymejä. Mehiläispesässä mesi levitetään mehiläisvahakennoihin ja mehiläiset laittavat siihen lisää entsyymejä. Nämä entsyymit edistävät meden muuttumista hunajaksi ja parantavat sen säilyvyyttä.
Mehiläisillä on suuri työ tuulettaa siipiensä avulla medestä ylimääräinen kosteus pois. Kun mesi on muuttunut hunajaksi ja on mehiläisten mielestä riittävän kuivaa, peittävät mehiläiset hunajan mehiläisvahalla. Hunaja on mehiläispesässä ikään kuin luonnollisessa pakkauksessa.
Näin hunajaa tuotetaan
Mehiläistarhaaja kerää mehiläispesistä hunajan pois. Hunaja on pakattu mehiläisten toimesta mehiläisvahakennoihin, jotka sijaitsevat tarhaajan pesään laittamassa puukehässä. Kennnoista kuoritaan mehiläisvahakannet pois kuorimahaarukalla.
Kehä laitetaan hunajalinkoon, joka pyörii ja josta hunaja lentää keskipakoisvoiman avulla lingon seinille. Siitä hunaja valuu hanan läpi siivilään, jolla erotetaan hunajasta suurimmat vahamurut pois. Hunaja menee saaviin, jossa sitä seisotetaan vuorokausi. Tänä aikana siivilän läpi päässeet pienet vahamuruset nousevat hunajan pintaan, josta ne kuoritaan pois. Hunajan voi pakata tällaisenaan hunajapurkkeihin tai vaivata hienokiteiseksi.
Vaikuttaako sää hunajasatoon?
Minulta on paljon kysytty, miten sää ja erityisesti tämän kesän kuivuus vaikuttivat hunajasatoon. Lämpö on mehiläisille hyväksi, sillä se edesauttaa yhdyskunnan kehittymistä. Toisaalta kukat vaativat kosteutta tuottaakseen mettä.
Paikalliset erot sademäärissä olivat suuret. Joillain paikkakunnilla ei tarvitse hunajaa korjata ollenkaan tänä vuonna. Onneksi mehiläistarhani sijaitsevat paikoissa, joissa on satanut edes hieman kesän mittaan. Tämän vuoden keskisatoni on 50 kg hunajaa pesää kohden, mikä on jonkin verran koko maan keskisatoa enemmän.